Malou Airaudo İlk Kez Türkiye’de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Pina Bausch Wuppertal Dans Tiyatrosu’ndan Malou Airaudo Ekim ayında  İstanbul’da dans deneyimlerini paylaşacak. 

Malou Airaudo, koreografik yaklaşımını ve Pina Bausch ile yaptığı çalışmalardan da etkilenerek oluşturduğu repertuarından kesitleri paylaşmak üzere ilk kez Türkiye’de. “Bir Şehir Tiyatrosu” olarak 1970’lerin sonunda Pina Bausch yönetiminde başlayan Wuppertal Dans Tiyatrosu deneyimi günümüzde Wuppertal Pina Bausch Company adıyla devam etmekte. Pina Bausch, Alman dışavurumcu dansından hareketle II. Dünya Savaşı sonrası Almanya’da gündeme gelen yeni-dışavurumculuğun dans alanındaki en önemli temsilcisi. Topluluğun kuruluşundan itibaren Pina Bausch ile yakından çalışan ve Wuppertal Tanztheater deneyiminin ardından uzun dans kariyeri boyunca dans etmeye, koreografiler yapmaya ve eğitim vermeye devam eden Malou Airaudo 14-28 ekim tarihleri arasında Türkiye’de, İstanbul’da dersler verecek ve çeşitli etkinliklere katılacak.

Airaudo’nun dans alanında deneyimi olan katılımcılarla gerçekleştireceği 6 günlük dans repertuarı atölyesi 16-21 Ekim tarihleri arasında çakSTÜDYO’da gerçekleşecek. 26 Ekim’de ise Çatı Dans’da 13:00 – 15:30 saatleri arasında Airaudo’nun gerçekleştireceği tek günlük bir diğer atölye olacak. Bu atölyeye kayıt yaptırmak için catidadans@gmail.com ile e-mail yoluyla iletişime geçilebilir.

Malou Airaudo Kimdir?

Malou Airaudo 1948 yılında Güney Fransa’nın Marsilya kentinde doğdu. Marsilya’daki dans eğitimi ve kariyerinin ardından Almanya’da Tanztheater Wuppertal’e katıldı.  Pina Bausch yönetimindeki topluluğa katılımıyla Airadou, Tanztheater Wuppertal’i (sonraki adıyla Pina Bausch Tanztheater’ı) ilk günden bu yana şekillendiren dansçılardan biri oldu. Kumpanyanın ilk prodüksiyonu olan FritzFritz’in ardından Iphigenie auf Tauris, Orpheus und Eurydike, I’ll Do You In, Adagio, Café Müller, Bandoneon, Walzer, La Sacre du Printemps, Kontakthof, Keuschheitslegende, Blaubart , Arien, Auf dem Gebirge hat man ein Geschrei gehört ve Two Cigarettes in the Dark eserlerinde yer aldı.

Wuppertal’deki çalışmalarının yanısıra Manuel Alum’un davetiyle ABD’de de sahne almaya devam etti. 1975 yılında Jacques Patarozzi, Dominique Mercy, Héléna Pikon ve Dana Sapiro ile birlikte Paris’te La Main topluluğunu kurdu. 1984 yılında Airaudo’ya Folkwang Hochschule’de (şimdiki adıyla  Folkwang Sanat Üniversitesi) Modern Dans profesörlüğü teklif edildi. 2012 yılında Folkwang’da Çağdaş Dans Enstitüsü’nün direktörü oldu. Folkwang Dans Stüdyosu, Ballet de Lorraine, Grand Théâtre de Genève ve Renegade koreograf olarak çalıştığı kurumlar arasındadır. 2019’dan bu yana Zekai Fenerci ile birlikte Renegade dans kolektifinin sanat yönetmenliğini yapmaktadır. Airaudo, 2018’den bu yana  Pina Bausch repertuvarından eserlerin yeni prodüksiyonlarının provalarında yer almaya devam ediyor.

Son dönemde Senegal’deki Ecole des Sables’ın yöneticisi Germaine Acogny ile birlikte, iki dansçının ortak miraslarını keşfettikleri ve deneyimlerini paylaştıkları düetleri “common ground[s]” ile turneler yapmayı sürdürüyor.

Paylaş.

Yanıtla