[Kübra Yeter’in evrensel’de yayınlanan yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.] 9-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Bergama Tiyatro Festivali sayesinde birçok ekipten oyunlar izlerken, geçmişin 9-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Bergama Tiyatro Festivali sayesinde birçok ekipten oyunlar izlerken, geçmişin izinde ince bir yolculuğa çıkacağız.izinde ince bir yolculuğa çıkacağız.
İzmir’in kuzeyinde, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden birindeyiz. Pergamon Krallığı’nın başkenti, Osmanlı’nın ticaret ve kültür merkezi Bergama’dayız. Önümüzde binlerce yıllık bir tarihin kapısı aralanıyor sanki. Pergamon’dan kalma antik yapılar, tiyatrolar, sağlık merkezi, tapınaklar, arasta, daha yakın çağdan kalma Rum evleri… Tüm tarih iç içe geçmiş de bizi güzel bir tebessümle karşılamış gibi. Bu karşılamanın ev sahibi, bu yıl beşincisi düzenlenecek Bergama Tiyatro Festivali. 9-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek festival sayesinde birçok ekipten oyunlar izlerken, geçmişin izinde ince bir yolculuğa çıkıp heybemizi yeni hikayelerle dolduracağız.
Bugün başlayacak ve tüm ilçe sokaklarına yayılacak festival üç gün boyunca hem Bergamalıları hem de diğer şehirlerden gelen katılımcıları bir araya getirerek ortak bir kent hafızası oluşturmaya olanak sağlayacak.
Bergama Tiyatro Festivali’nin katılımcıları bu sene sahne oyunlarının yanı sıra yerli ve uluslararası performanslara da eşlik edecekler. Her yaşa hitap eden özel içerikler, disiplinler arası atölye çalışmaları, paneller, söyleşiler de festival programına dahil olan etkinlikler arasında. Katılımcılar festival boyunca ilçede düzenlenecek yürüyüşlere de katılabilecek ve Bergama’nın tarihi mekanlarını keşfedebilecekler.
Asklepion Antik Tiyatro, BerKM, Odeon Pergamon, Çınarlı Kahve ve arasta gibi farklı alanlarda hayat bulacak olan festival hem ücretli hem de ücretsiz etkinlikleriyle her yaştan sanatseveri ağırlayacak.
Bergama Tiyatro Festivali’ni özel ve anlamlı kılan en önemli şey gönüllü bir ekiple, Bergamalılarla ve kısıtlı bir bütçeyle birlikte ortaklaşa hayata geçirilmesi. Festivalin ruhunu aslında yerel halkın dayanışması oluşturuyor. İlçeye giriş yaptığınız andan itibaren kentin taş sokakları ve özel mekanları size bu heyecanı hissettiriyor.
Bergama Tiyatro Festivali’nin afişi
DİKKAT ÇEKEN OYUNLAR
Peki festival programında dikkat çeken oyunlar ve atölyeler neler, beraber keşfedelim.
Bergama Tiyatro Festivali’nin açılışı bu akşam Asklepion Antik Tiyatrosunda “Cyrano” oyunuyla yapılacak. Ahmet Sami Özbudak’ın rejisi, DasDas yapımıyla geçmişten bugüne köprü kuran Edmond Rostand’ın eseri “Cyrano” Bülent Emin Yarar, Mert Fırat, Caner Erdem, Ece Çeşmioğlu Ölmez, Elif Mandan, Erol Babaoğlu, Ertuğrul Gümrükçüoğlu, Fatin Elcim, Ömer Faruk Tezgel gibi deneyimli birçok oyuncuyla festivali başlatacak.
Fahrenheit 451 oyununun afişi
10 Ağustos’ta sahne Tatbikat Sahnesinin olacak. “İnsan psikolojisinden başlayarak toplum düzenine yayılan denetlenemez bir kabus ortamında, insanlık için kurtuluş mümkün olsa bile onu gerçekleştirmek ne kadar mümkün?” sorusunun peşine düşen ekip, Ray Bradbury’nin “Fahrenheit 451” adı eserine Asklepion’da hayat verecek.
Bergama Tiyatro Festivali’nin kapanış oyunu ise Henrik Ibsen’in klasikleşen oyununun devamı olarak Lucas Hnath tarafından kaleme alınan ve Nihal Geyran Koldaş, Tülin Özen, Tansu Biçer ve Zeynep Çötelioğlu’nun performanslarıyla hayat bulan Bahçe Galata yapımı “Nora 2” olacak.
Nora 2 oyunundan tanıtım görseli
‘ESKİ KÖYE YENİ HAYAL’
Bu üç oyunun yanı sıra gün içinde sanatseverlerle buluşacak birçok oyun bulunuyor. Bunlardan biri festivalin en ilgi çekici projesi “Eski Köye Yeni Hayal”. Erika Batdorf ve Gülce Oral’ın 2023 Bergama Tiyatro Festivali sırasında Bergama’da kadınlarla gerçekleştirdikleri sohbetlerden ilham alarak tasarladıkları ve erkek egemen hikayelerin hüküm sürdüğü antik kentlere çağdaş kadın imgelerini taşımak üzere geliştirilen uzun soluklu uluslararası bir projenin ilk ayağı olan “Eski Köye Yeni Hayal”, festival katılımcılarına Asklepion’a özgü tasarlanmış interaktif bir deneyim sunacak.
YÜRÜYÜŞ, ATÖLYE VE GEZİLER