[Betül Tarıman’ın Gazete Duvar‘da yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]
Baküs Sahne’de geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Kısa Kısa Fest/Kısa Oyun Festivali’nin ikincisi Antalyalı sanatseverler ile buluşuyor.
Tarihi binlerce yıl önceye giden Antalya’da tarihin izlerini sürmemek mümkün değil. “Attalos Yurdu” anlamına gelen Antalya, II. Attalos tarafından kuruldu. Bergama Krallığı’nın sona ermesiyle bir süre bağımsız kaldı, sonra da korsanların eline geçti. Ardından komutan Servilius tarafından Roma topraklarına katıldı. M.S 130’da Hadrianus’un Attaleia’yı ziyaret etmesiyle şehrin gelişmesi başladı. Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleriyle göz kamaştırıp pek çok kez el değiştirse de gelişimini sürdürdü.
Lakin Antalya demek sadece deniz, kum, güneş demek değil. Şimdilerde de pek çok kültür sanat faaliyetine ev sahipliği yapıyor, gelişimini sürdürüyor. Uluslararası tiyatro, caz, gitar festivallerinin yanı sıra pek çok aktivite de meraklılarını çekiyor. Fakat bu aktivitelerden biri var ki diğerlerinden çok farklı. Tamamen amatör ruhla hareket eden gençler, burada pek çok etkinliği hayata geçirerek sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Mekan: Bahçeli. Baküs Sahne tam da burada. Şehrin göbeğinde. Mahalle arasında beş katlı bir binanın alt katında. Bu mekanın minicik bir bahçesi ve salonu var. Bu ufak salonda sanatseverler, mahalleli çocuklar çeşitli etkinliklerle buluşuyor. Belki de bu nedenle buraya her gelişimde yıllar önce Kastamonu’da Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi’nin Mahalleleri ve Muhtarlıkları Güçlendirme Projesi kapsamında gerçekleştirdiği bir projede gönüllü olarak yaptığım çalışmaları hatırlıyorum. Çünkü Mahalle Evi benim için adeta bir okul olmuş, orada çok şey öğrenmiştim. Bu durum şimdi Baküs Sahne’de yazdıkları oyunları sanatseverlerle buluşturan gençler için de geçerli. Bu da az şey değil.
Baküs Sahne, Op. Dr. Ö. Okan Cinemre tarafından 2019 tarihinde kuruldu, o günden bu yana da Antalya’nın kültür sanat hayatına katkıda bulunuyor. Baküs Sahne, adını Yunan mitolojisindeki Dyonisos’un Roma Dönemi’ndeki karşılığı olan, doğanın yeniden doğuşu, bereketin ve yaşamın simgesi, eğlence, üretkenlik ve yaratıcılık tanrısı Bacchus’ten alıyor. Şimdilerde de özgür ve bağımsız bir kültür sanat üretim merkezi olarak etkinliklerine devam ediyor. Bağımsız ve alternatif bir tiyatro sahnesi olması dışında, sinema laboratuvarı, bilim ve felsefe toplantıları, doğa, arkeoloji, edebiyat ve tarih atölyeleri, oda konserleri, belgesel gösterimleri gibi birçok etkinlikle toplumsal belleği güçlü kılıyor. Bu kadarla da kalmıyor başta Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri olmak üzere, şehirde yaşayan sanatçı ve akademisyenlerin de özgün çalışmalarını rahatlıkla sunabilecekleri bu mekan haline dönüşüyor.
Devamı için tıklayınız.