İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), 20. yüzyılın en önemli sopranolarından Leyla Gencer anısına Don Giovanni operasını sahneledi.
İDOB müdürü ve genel sanat yönetmeni Caner Akgün, Leyla Gencer’in 16 yıl önce 10 Mayıs’ta hayata gözlerini yumduğunu belirterek, “Biz de bu vesileyle 9 Mayıs’taki ‘Don Giovanni’ temsilimizi kendisine adıyoruz. Bu tür görünürlükleri ve belirteçleri yapmak istiyoruz çünkü geçmişiyle ilişki kuran toplumlar ve kurumlar geleceğe de ışık tutuyor. Eğer biz değer verdiğimizi gösterirsek bizden sonraki kuşaklar da neden önemli olduğunu araştırmak ister” dedi.
“Elinizdeki bütün materyalleri getirin ve dijital arşivimize yükleyelim”
Akgün, bilinçli opera seyircisinin doğru arşivleri gören insanlardan oluşacağına dikkati çekerek, “Bu bizim için çok önemli ve aslında bu işe başlama ana fikrimiz. Bu bilinçle 1960’ta başlayan serüvenimizi bugüne kadar taşımak ve dijital ortama yansıtmak istiyoruz. Sanatseverlere açık çağrı yapıyoruz, elinizdeki bütün materyalleri getirin ve İDOB bunları filtrelerden geçirip dijital arşivine yüklesin. Dijitalin yanı sıra fiziksel olarak da bu materyallerin burada yer edinmesini istiyoruz. İnsan aidiyet duyduğu yerde mutlu olur, aidiyet kurabilmek için de geçmişle ilişkili olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“En büyük amacımız, evrensel kültür sanat kriterlerini yerine getiren bir kurum olmak”
İDOB solistlerinden 1997’de hayatını kaybeden soprano Zehra Yıldız’a da 1 Haziran’daki “Uçan Hollandalı” temsilini adayacaklarını belirten Caner Akgün, “Kendisi çok önemli işler yapmıştı. Kariyerinin zirvesindeyken maalesef talihsiz bir beyin kanamasıyla kendisini kaybettik. Onun anısına da bu olayı gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Caner Akgün, haziranda gerçekleşecek 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali’nin önemli bir görünürlük sağladığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Festivalde ‘Uçan Hollandalı’, ‘Madame Butterfly’, ‘Zorba’ balesi temsilleri, bale yarışması, çocuk oyunları, ‘Tan Sağtürk ile Bale Dünyası’ ve bizi çok heyecanlandıran ‘Carmina Burana’ temsili olacak. Carmina Burana’yı sahneleme şeklimiz gelecekteki yaklaşımımıza mercek tutuyor. Hem sanat eleştirmenleri hem sanat kuramı üzerine çalışanların ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Boşluk kullanarak kütleler daha çok sıyrılmış, ışıkla kavramsal ve dolaylı anlatımın daha fazla olduğu modern çizgide bir yaklaşım olacak. Herkesi bu festivale bekliyoruz. Sezon içerisinde de İDOB’un köklerinden beslendiği yeni eserleri ve değerlerini andığı yeni etkinlikleri takip etsinler. 7’den 70’e mesaj verirken ve geleceğe yüzünü tutmuş, ideal çizgiler için evrensel kültür sanat kriterlerini yerine getiren bir kurum olmak en büyük amacımız.”