Mimesis Haber / Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) Çingene’nin Şarkısı adlı oyunuyla 14 Nisan Cuma günü ilk kez seyirci ile buluştu. Çingene’nin Şarkısı oyunu, 8 Mayıs tarihinde İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında sergilenecek ve Mayıs ayı boyunca kampüste seyirciyle buluşmaya devam edecek. Oyunun tanıtım metni ve oyun tarihleri aşağıda yer almaktadır.
“Selam sana ay, merhaba karanlık, yıldızlar hoş geldiniz
Hepinize binlerce kez teşekkür,
Bizlere düş kurmayı ve düş kurup peşinden koşmayı öğrettiniz…”
Çingene’nin Şarkısı
Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO), 2022-2023 eğitim prodüksiyonu Çingene’nin Şarkısı oyunuyla seyirci karşısına çıkıyor!
Oyun 1999 yılında BÜO tarafından; Federico García Lorca’nın Eskicinin Tazesi, Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı Güldürüsü, Kanlı Düğün ve Bernarda Alba’nın Evi oyunlarından yararlanılarak oluşturulan bir kolaj çalışmasıdır.
Eğitim prodüksiyonu olarak seçtiğimiz Çingene’nin Şarkısı oyunu bizlere lirik üslubun araştırılması, kukla formunun çalışılması ve Lorca’nın büyülü dünyası için bir kapı araladı. Eğitim çalışmalarımız kapsamında İspanya tarihini, İspanya İç Savaşı’nı ve Federico García Lorca’nın hayatı, eserleri ve feminist dramaturji üzerine araştırmalar yaptık.
Çingene, günlerden bir gün, bir yolcu ile karşılaşır. Yolcu; sermayesi yalnızca bir kavanoz reçel, bir asa, birkaç da kukla düşmüştür yola. Sorar yolunu yolunu yoldan geçen bir salyangoza. Salyangoz der:
“Çıkar yolcu, çıkar, eğer senin de evin benim gibi sırtındaysa.”
Yolcunun sırtını döndüğü kasabanın içinde ise bir hane… Hanenin içinde 3 geçkin bir de taze… Başlarında da bir anne… Bir gün zengin bir koca elinde altınlar, annenin kapısını çalar. Böylece, gençliği savaşın yıkıntıları arasında geçmiş, sevdiğini düğün gününde yitirmiş yaşlı Maria Josefa ise öğütler torunu tazeye:
“Eğer, gerçekten düşmüşse sevdiğin aklına, bir gün mutlaka gelecektir geri, bunu sakın unutma…”
Yıkıntılar arasında kaldığımız bu dönemde Lorca’nın şiirlerinden ve oyunlarından ilham alarak hayal kurmanın, umut etmenin yaşamayı mümkün kılmak için vazgeçilmez olduğuna inandık. Umudumuzu, çabamızı ve inancımızı Çingene’nin sözlerinde bulduk.
“Selam sana ay, merhaba karanlık, yıldızlar hoş geldiniz
Hepinize binlerce kez teşekkür,
Bizlere düş kurmayı ve düş kurup peşinden koşmayı öğrettiniz…”
İyi seyirler!
Oyun Tarihleri:
5 Mayıs Cuma, saat 20.30, ÖFB Demir Demirgil Salonu
8 Mayıs Pazartesi saat 20.30, ÖFB Demir Demirgil Salonu
10 Mayıs Çarşamba, saat 20.30, ÖFB Demir Demirgil Salonu
16 Mayıs Salı, saat 20.30, ÖFB Demir Demirgil Salonu
17 Mayıs Çarşamba, saat 20.30, ÖFB Demir Demirgil Salonu
20 Mayıs Cumartesi, ODTÜ Mimarlık Amfisi
İletişim ve Rezervasyon: 0507 066 76 11 – 0534 024 23 87 – 0531 933 50 83