Yaşam Kaya
Gaca Tiyatro tarafından sahnelere aktarılan Matei Visec imzalı “Frankfurt’ta Kız Arkadaşı Olan Bir Saksafoncu Tarafından Anlatılan Pandaların Hikayesi” adlı oyun, sıradışı bir algının içinde, farklı anlatım tarzıyla aşkın nitelikli halini nicel anlamda gözler önüne seriyor. Gamze Durmuş ve Umut Orkun Eskibatman’ın rol aldığı gösteriyi Enver Öksüz yönetmiş. Konuda aşkın ele alınış biçimini derinlemesine analiz ettiğimiz için, ortadaki olayın çarpıcı duruşu gözlerden kaçmıyor. Ayrıca oyunu sahneleme biçimi olarakta ele almak gerekli. Kaliteli bir çalışmayı derinlemesine irdeleyelim.
Konuda gerçekle hayaller arasında duygularını arayan bir adamın yaşadıklarına tanıklık ediyoruz. Kadın ve erkek bir sabah aynı yatakta uyanırlar. Akşamdan kalma bir tanışıklığın devamını hatırlamak çok zor olsa da, kadın, adamla neler yaptığını çok iyi bilir. Yataktaki adamın doğum günü yaklaşmıştır ve kadına gitmemesi için bir teklifte bulunur. Aslında erkeğin amacı kadını tanımaktır. Dokuz gün sürecek bir tanışma hikayesini kabul eden kadın, erkeğin hayatına bambaşka renkler katacaktır. Her gün ayrı isimle bir kimlik yaratan kadın ve bu kimliğe duygularını yansıtan adam üzerinden aşkı anlamaya çalışırız.
Oyunun yönetmeni çok sade tuttuğu dekor yapısı ile karakterlerin öne çıkmasını sağlıyor. Sadece ışıkla oluşturulan çember içinde aksesuarların katkısıyla oyunun gidişâtına bakıyoruz. Bedenin ince ince işlendiği ve duygusal gel gitlerin insanı cezbettiği döngüyle konuyu bir solukta izliyoruz. Özellikle kadın ve erkeğin tek vücut halinde olayları aktarır biçimi yönetmenin ince zekasından çıkan ayrıntı.
“Frankfurt’ta Kız Arkadaşı Olan Bir Saksafoncu Tarafından Anlatılan Pandaların Hikayesi” hem şehir hayatının dinamiklerini hem de karmaşık yaşamlar içindeki hayalleri anlamamız açısından son derece önemli bir oyun. Erkeğin dokuz gün boyunca kadına duygusal olarak yaklaşımı ve kadının bu yaklaşıma gösterdiği romantik tepkiler oyunun can alıcı unsurları. Ama bana kalırsa konuda son sahne psikolojik olarak çok etkileyici. Erkeğin panda olma hayali ile kadının Frankfurt’ta bu pandayı ziyaret etme düşüncesi çok düşündürücü. İnsan, bu olaylar erkeğin kafasındaki hayaller mi diye kendisine soruyor konu boyunca?
Gamze Durmuş ve Umut Orkun Eskibatman ikilisi sahnede harika bir dinamizm yakalamış. Oyuncuların birbiri arasındaki uyumu, aşkın anlatış biçimini çok doğal noktaya taşıyor. Metaforların içinde, bedenin ritmik uyumu gösteriyi farklı kulvara çekmiş. Özellikle psikolojik analizlerin bol olduğu olay zincirine baktığımızda, her iki oyuncunun da yerinde psikolojik analizler yaptığını görüyoruz. Sahnede müthiş iki oyuncu mevcut.
“Frankfurt’ta Kız Arkadaşı Olan Bir Saksafoncu Tarafından Anlatılan Pandaların Hikayesi” yakın dönemde izlediğim en güzel aşk hikayesi. Doğal, sade ve akıcı yapısıyla Gaca Tiyatro son derece başarılı bir çalışma ortaya koyuyor.