Dün akşam bu yıl 6.sı düzenlenen Müzede Sahne – Sakıp Sabancı Müzesi Gösteri Sanatları Günleri açılışını yaptı. Emre Koyuncuoğlu’nun sanat yönetmenliğini üstlendiği Müzede Sahne, altıncı yılında “Dünya 419 PPM Bir Sahne” başlığıyla gösteri sanatlarının çok yönlü perspektifinden iklim krizi ve ekolojik yıkımı odağına alıyor. Adını Shakespeare’in As You Like It (Beğendiğiniz Gibi) oyunundaki o çok bilindik “Dünya bir sahne…” cümlesinden alan program, atmosferdeki en güncel ve dünya tarihindeki en yüksek karbondioksit konsantrasyonunun ölçüm değeri olan 419 ppm ile, insan faaliyetlerinin doğaya verdiği zararın ölçüsüne dikkat çekiyor.
Açılışta Emre Koyuncuoğlu, Müzede Sahne’nin altı yılda geldiği noktayı başta hayal bile edemediklerini, programın sanatçıların dayanışma ve katılımı ile her yıl büyüdüğünü belirterek başladı sözlerine. Ve bu yılki tema çerçevesinde programın değişen yapısından bahsetti. Aslında, başından beri Müzede Sahne’nin; sanatçıların üretimini destekleyen bir yapısı olmasını önemsemişlerdi ama bu yıl “destek” alanını tüm etkinliğe yayarak, ilk kez oyun yazımının projelenmesi, yazım sürecinde geliştirilmesi ve sahnelenmesi için de destek verdiklerini anlattı. Festivalden sonra da tiyatroların repertuarda sahnelenmeye devam edecek üç oyunun Şebnem İşigüzel, Volkan Çıkıntıoğlu ve Nadir Sönmez tarafından yazıldığını, Zinnure Türe, Ayşe Lebriz Berkem ve Gülhan Kadim tarafından da yönetildiğini paylaştı.
Ardından Ömer Madra ve Atlas Sarafoğlulları iklim krizi ve aktivizm temalı açılış konuşmalarını yaptı ve Şebnem İşigüzel’in yazıp Zinnure Türe’nin yönettiği Taş adlı oyun dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Aslı İçözü, Banu Fotocan, Ayda Akkaya’nın oynadığı oyun, üç kuşaktan üç kadının yaşadığı köyün, bir taş ocağının açılmasıyla cehenneme dönmesini konu alıyor. Köyün yaşlı kadınlarının başlattığı direniş, meydana gelen çevre felaketine çözüm olamaz. Kadınlar çareyi topraklarına bu kötülüğü yapanların karşısına dikilmekte bulurlar. Böylece üç kadının şiirsel direniş yolculuğu başlar. Yol boyunca hayatlarını paylaştıkları doğayla iç içe geçmiş hatıralarına tanık oluruz. Hayatları boyunca doğanın kucağında aldıkları kararları, haberleri, kayıpları; buldukları aşkları, şifaları, tesellileri hatırlar ve hatırlatırlar.
Müzede Sahne’nin açılışı oyunun sonunda tamamı kadınlardan oluşan tüm oyun ekibinin seyirciyi selamlaması ile sona erdi. Hafta boyunca Müzede Sahne’de; oyun, performans, panel gibi çeşitli etkinlikler ile müzenin farklı noktalarında izleyiciyle buluşacak.
Program broşürü için tıklayınız.
Biletler Mobilet ‘te.
Duygu Dalyanoğlu / MİMESİS