HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir; Kürtçe konser, tiyatro oyunları ve etkinliklerin yasaklanmasını Meclis gündemine taşıdı.
HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir; Kürtçe konser, tiyatro oyunları ve etkinliklerin yasaklanmasını Meclis gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için verilen soru önergesinde “AKP hükümeti belirli dönemlerde, özellikle seçim zamanlarında Kürtçe müziklerle seçim propagandası yaparken son zamanlarda Kürtçe konser, tiyatro gibi etkinliklerin iptal edilmesine ilişkin baskıcı bir tutum sergilemektedir” denildi.
Taşdemir’in önergesinde şu sorular yer aldı:
- Kürtçe müzik yapan sanatçıların konserlerinin iptal edilmesi, Kürtçe tiyatro oyunlarının yasaklanması kararı kim tarafından hangi gerekçe ile verilmektedir? Bu yasakların siyasi karar olduğunu düşünüyor musunuz?
- Her dilde şarkı söylemenin serbest olduğu ülkemizde Kürtçe müziğin yasak edilmesinin asıl gerekçesi nedir?
- 7 Kasım 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış etkinliğine katılmak için gittiği Batman’da, bugün Derince Belediyesi tarafından konseri iptal edilen Aynur Doğan’ın söylediği “Dar Hejîrokê” adlı Kürtçe şarkıyla karşılanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Kürtçe dilinin korunması, geliştirilmesi için kültür alanında bakanlığınızca yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
- Oteller, hava limanları, uçak ve diğer toplu ulaşım servis hizmetlerinde Kürt yurttaşlar için Kürtçe sesli ikaz ve yönlendirme sistemleri kurulacak mıdır?
- Son 5 yıl içerisinde yasaklanan Kürtçe tiyatro oyunu sayısı kaçtır?
SOKAK MÜZİSYENLERİNİN KÜRTÇE ŞARKI SÖYLEMESİ ENGELLENDİ
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Antep’in Şahinbey ilçesinde sokak müzisyenlerinin Kürtçe şarkı söylemesi engellendi. Sokak müzisyenleri, 20 Mayıs’ta sokakta şarkı söyledikleri sırada bölgedeki işletme sahibinin sözlü saldırısına uğradı. Olay yerine gelen polislerin müzisyenlere “Sizde Kürtçe şarkı söylemeyin millet anlamıyor. Yaparsanız böyle saldırıya uğrarsınız işte” dediği iddia edildi. Müzisyenlerden Ahmet Yıldız yaşadıklarını Mezopotamya Ajansına anlattı. Arkadaşlarıyla birlikte müzik yapmak için meydana geldiklerini belirten Yıldız, işletme sahibinin yanlarına gelerek hoparlörden siyasi şarkılar açtığını ve “Siz Kürtçe şarkılar açıp Kürtçe şarkılar söylerseniz biz de böyle şarkılar söyleriz” dediğini söyledi. Ekiplerin alana geldiğini anlatan Yıldız şunları dile getirdi: “Polis ekipleri bizi ‘kimlik sorgulaması’ adı altında 2 saate yakın tuttu. Sonra da bize, ‘Sizde Kürtçe şarkı söylemeyin millet anlamıyor. Yaparsanız böyle saldırıya uğrarsınız işte’ dediler.” Sonrasında da alandan uzaklaştırıldıklarını söyleyen Yıldız, engellemelere rağmen Kürtçe şarkı söylemekten vazgeçmeyeceklerini ifade etti.