Emek Partisinden Moda Sahnesi’ne Dayanışma Ziyareti: Tiyatrolar Ticarethane Değildir

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Emek Partisi, fahiş zamlardan sonra faturalarını ödemediği için elektrikleri kesilen Moda Sahnesi’ne dayanışma ziyaretinde bulundu, Ben Feuerbach oyununu izledi.

Emek Partisi, elektrikleri kesildiği için karanlıkta oyunlarını sahneleyen Moda Sahnesi’ni ziyaret etti.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “İnsanlar geçinemiyor, halk geçinemiyor, iş bulamıyor, ekmek bulamıyor. Ama halkın duygusu olan ruhu olan tiyatrolara sanata da el uzatmayın. Tiyatrolar ticarethane değildir. Tiyatrolar kamusal sanat üreten yerlerdir ve devletin koşulsuz olarak bunu desteklemesi gerekir” dedi.

“Ticarethane değil, özerk kamusal tiyatro. Moda sahnesi yalnız değildir” pankartı açan Emek Partisi üyeleri sık sık “Sanata, bilime, insanlığa özgürlük”, “Moda sahnesi yalnız değildir” sloganı attı.

“KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Akdeniz, “Bugün burada olmamızın nedeni sanata, sanatçıya, tiyatroya sahip çıkmak. Ambleminde ampul olan Adalet ve Kalkınma Partisi bugün enerjiyi özelleştirdi ve o simge ne yazık ki gelinen noktada tiyatrolardan yükselen ışığı karartmaya çalışan gerici bir simgeye dönüştü. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

“HALKIN RUHU OLAN TİYATROLARA EL UZATMAYIN”

İktidarın sermaye ve enerji şirketleriyle el ele verdiğini söyleyen Akdeniz, “Yolsuzluk, özelleştirme, taşeronlaştırma, ihaleler ve rantla ülkenin enerji politikalarında geldiği yer ortada. Açık söylüyoruz; halk geçinemiyor, iş bulamıyor, ekmek bulamıyor. Ama halkın duygusu olan, ruhu olan tiyatrolara sanata el uzatmayın” diye konuştu.

“SANATA DÜŞMANSINIZ”

Özelleştirme politikalarının sadece halkı değil halkın sanatını, sanatçılarını da vurduğuna dikkat çeken Akdeniz, “İkiyüzlü, sahtekarsınız. Sadece 5’li çete olarak ifade edilen sermaye grupları değil Sabancı, Eczacıbaşı, TÜSİAD, MÜSİAD’ıyla her biriniz sanata düşmanlık yapıyorsunuz. Çekin ellerinizi sanatın üzerinden, halkın tiyatrolarından” dedi.

“HALKIN KAYNAKLARINI HALKIN SANATÇILARINA, TİYATROLARINA AKTARIN”

Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: Halkın kaynakları halkın sanatçılarına, halkın tiyatrolarına aktarılması gerekirken, bu zor günlerde halktan toplanan vergiler sanatçıların, sanat yuvaların korunmasına harcamadılar. Destek olmadıkları gibi köstek olmaya çalıştılar. Halkın kaynaklarını kamusal kaynakları, kamusal statüde olması gereken tiyatrolara aktarın. Tiyatrolar ticarethane değildir. Tiyatrolar kamusal sanat üreten yerlerdir ve devletin koşulsuz olarak bunu desteklemesi gerekir. Özelleştirme politikalarının derhal durması gerekiyor. Moda Sahnesi  ve benzer tiyatro yuvalarının kamusal statüde kamu tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bütün siyasi partilere çağrımızdır, dayanışmayı büyütelim. Üyelerinizi oyunları getirerek, sanatçıların yanında duralım. Geçtiğimiz günlerde enerji işçileri de dayanışma için buradaydı. İşçi sınıfı, sanat karşısındaki doğru tutumunu gösterdi. Biz buradan bütün sendikalara çağrı yapıyoruz. Üyelerinizi, işçileri, çocuklarını, ailelerini alarak gelin Moda Sahnesi’ne sahip çıkın ve bu karanlık perdeyi hep birlikte yırtalım. Son sözümü sadece hükümete değil yerel yönetimlerde bu gidişattan sorumludur. Sorumluluk almak zorundadır. Kaynaklarını tiyatrolara, tiyatrocuları desteklemek üzere seferber etmek zorundadır.”

“BUGÜNLER ELBET GEÇECEK”

Akdeniz’in ardından Moda Sahnesi Sanat Yönetmeni Kemal Aydoğan, “Tiyatrolar bu zor günlerden kurtulacak. Kamusal desteklerden, kamusal bütçeden faydalanacak. Halkın tiyatroları olarak hayatlarına devam edecek. Bugünler elbette geçecek” diyerek Emek Partisine destekleri için teşekkür etti.

“KAMUSAL DESTEK VERİLMELİ”

Açıklamaların ardından Moda Sahnesi’yle dayanışmaya gelenlerden Ezgi Görgü, elektriğinin kesilmesiyle birlikte Moda Sahnesi’nin yaşadığı mağduriyetin bir an önce bitmesi gerektiğini söyledi.

Görgü, “Geçen aralık ayında 7 bin gelen elektrik faturası bir sonraki ay 20 bine çıkmış durumda. Bu sadece Moda Sahnesi’nin yaşadığı bir durum değil. Tüm İstanbul ve Türkiye’de elektrik kullanan her vatandaşın başındaki bela. Biz bu fiyatların düşmesini, Moda Sahnesi’ne kamusal destek verilmesini istiyoruz. Hem devlete  hem de yerel yönetimlere çağrımızdır” diye konuştu.

Kübra Yeter, “Bugün Moda Sahnesi ile dayanışmak için buraya geldik. Her şeyden bağımsız tiyatro seyircisiz ve Kadıköy gibi merkezi bir yerde oyun izlediğimiz, ders çalışmaya geldiğimiz veya kahve içmeye geldiğimiz bir mekan burası. Buraya sahip çıkmazsak birçok alanı kaybedeceğiz. Onun için buradayız” dedi.

Yeter, elektriğe gelen fahiş zamların vatandaşları da etkileyeceğini söyleyerek, “Bu zamlar bilet fiyatlarının yükselmesi demek. Kültür sanatla halk arasındaki o makasın açılması demek” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamaların ardından Emek Partisi üyeleri bugün sahnelenen ‘Ben Feuerbach’ oyununu seyretti.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla