Röportaj: Ayşe Draz & Mehmet Kerem Özel
Dimitris Papaioannou’nun şu anda dünya sahnelerini gezmekte olan Transverse Orientation gösterisine ayırdığımız dizimiz, yazarlarımız Ayşe Draz ile Mehmet Kerem Özel’in kaleme aldıkları oyunsu yazı denemesiyle başlamıştı. Dizimize gösterinin performansçılarından Jan Möllmer ile yaptığımız söyleşi ile devam ediyoruz.
Dimitris Papaioannou, yazarımız Mehmet Kerem Özel ile Aralık 2019’da Atina’da yaptığı ve Şubat 2020’de Art Unlimited’de yayınladığımız söyleşisinde, o tarihte yaratım aşamasında olan Transverse Orientation için gerçekleştirdiği uluslararası seçmeye Kanada’dan Kore’ye, dünyanın dört bir yanından dansçıların katıldığını ve ilk defa uluslararası bir ekiple çalışacağı için heyecanlı olduğunu belirtmiş, ikisi Yunan sekiz kişilik ekip hakkında şunları söylemişti: “Görünen o ki, yetenekli insanlar benimle çalışmak için evlerini bırakıp Atina’da bir daire tutmaya istekliler. Ben de bu durumun avantajından faydalanıyorum ve neler olacağını merak ediyorum. Oluşturduğum kadro konusunda heyecanlıyım. Daha önce yapmadığım bir şeyi deniyor olacağım. Bunu istediğim gibi, merak da ediyorum.”
Transverse Orientation’ın uluslararası ekibinden Jan Möllmer, Wuppertal’li bir dansçı/koreograf. Tanztheater Wuppertal ve Folkwang Tanzstudio’nun gösterilerinde konuk dansçı olarak görev alan Möllmer, Kasım 2015’te Alman Kuzey Ren-Vestfalya hükümeti tarafından Dans/Tiyatro kategorisinde Genç Yetenek Sanat Ödülü‘ne layık görülmüş. Möllmer, Essen Folkwang Sanatlar Üniversitesi’ndeki dans eğitimi sırasında tanıştığı Tsai-Wei Tien’le birlikte 2017 yılında kurdukları Peculiar Man isimli dans topluluğunda Almanya ve yurtdışından sanatçılarla çeşitli projeler ve iş birlikleri gerçekleştiriyor.
Performansın özü sizce nedir?
Bir şeyleri tanımlamak veya sınıflandırmak istemiyorum. Ama performans sergilediğimde ne hissettiğimi açıklamaya çalışabilirim: duygular arasındaki bir ip üzerinde dengede durmaya çalıştığım bir hareket gibi geliyor bu bana. Kendi evrenimin sınırlarının ötesine geçmeyi ve yaptıklarım ile onu izleyenler arasında bir bağ kurmayı istiyorum.
Sanatın dönüştürücü gücüne inanıyor musunuz? Nasıl?
Sanatın tamamen bireysel bir dünya yaratabileceğine ve bu nedenle dünyayı biraz değiştirebileceğine inanıyorum.
“Ustam” olarak tanımlayabileceğiniz veya size ilham verdiğini düşündüğünüz biri/leri var mı, varsa kimler?
Evet, Pina Bausch. Yaratmak zorunda kaldığı cesarete, kararlılığa, sevgiye ve yeteneğe hayranım.
Ben dansı onun sayesinde, Kontakthof for Teenagers‘a katıldığımda keşfettim.
Performans sergilemeye nasıl başladınız?
16 yaşındayken herhangi bir dans bilgim olmadan İngilizce dersinden kaçmak için okulumdaki spor salonunda Pina Bausch’un Kontakthof for Teenagers seçmelerine katıldım. Seçildim ve Avrupa turunu da içeren projeye katıldım.