Sahne Hayali Gerçek Olan Tiyatrocu Emre Karayel: İki Çocuğu Birlikte Büyüteceğiz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Seçil Türesay’ın Diken‘de yayımlanan ve Emre Karayel ve Dersu Yavuz Altun ile gerçekleştirdiği söyleşinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

İstanbul’un yeni bir sahnesi var artık. Maltepe Cumriyet Parkı’nda, yeşil alan ve içinde kuğuların yüzdüğü bir göletin yanı başındaki Sahne Cumhuriyet. Mekan, oyuncu Emre Karayel ve Ankara’da Tiyatro Yeniden’i kuran Dersu Yavuz Altun’un işbirliğiyle 2 Mart’ta kapılarını açıyor.

Bir ay önce oğlunu kucağına alan, ardından babasını kaybeden Karayel, “Hayalim gerçek oldu. İki çocuğumuz aynı döneme denk geldi. Bir tiyatro sahnemiz doğdu, bir de oğlumuz oldu. İkisini birlikte büyüteceğiz” diyor. Son yıllarda kalabalıklaşan bölgede böyle bir sahneye ihtiyaç olduğunu vurguluyor ve tiyatroyla sınırlı kalmayacaklarını söylüyor.

İlk oyun, 1999’dan beri Tatbikat Sahnesi çatısı altında oynanan ‘Erkek Aklı – Oksimoron.’

Karayel ve Altun’la Sahne Cumhuriyet’i ve özel tiyatroların durumunu konuştuk.

Sahne kurma fikri nasıl gelişti?

Karayel: Dersu Yavuz Altun’un kurduğu Tiyatro Yeniden’le yolumuza birlikte devam ediyoruz. Ben Tiyatro Yeniden’le birlikte çalışııyorum. Çocuk ve büyük oyunları yapıyoruz. Tabikat Sahnesi’nde Erdal Beşikçioğlu’nun ‘Erkek Aklı – Oksimoron’ oyunu vardı. Erdal (Beşikçioğlu) sağolsun onu aldık artık bu tiyatro çatısı altında devam ediyoruz.

‘Don Kişotluk’

Her tiyatrocunun ve tiyatronun hayali bir sahneye sahip olmaktır. Bugünlerde biraz Don Kişotluk olsa da Cumhuriyet Parkı’nı tasarlayanlar sanatı sevenler insanlar. Burayı bir kültür-sanat kompleksi haline getirmeyi planlıyoruz. Güzel bir salonumuz var, 415 kişilik.

Altun: Emre’nin de benim de toplumla paylaşmak istediğimiz şeyler var, sözlerimiz var. Bunu en iyi söyleyebileceğimiz yer tiyatro olduğu için tiyatro sanatını seçtik. Bizim kürsümüz sahne. Dolayısıyla yerleşik olarak burada seyircimizle buluşacağız. Ama Kanada turnemiz de var, ABD turnemiz de var. Seyircinin olduğu her yere gitmeye çalışacağız.

‘Devletimizden destek bekliyoruz’

Demin ‘Don Kişotluk’ dediniz gerçi ama elektrik faturaları başta olmak üzere maliyetin yükseldiği, çoğu özel tiyatronun zor günler yaşadığı bir dönemde nasıl cesaret ettiniz? Destek aldığınız kurum ya da kurumlar var mı?

Karayel: Bu konuda öncelikle devletimizden destek bekliyoruz. Tüm tiyatrolar, hepimiz bekliyoruz. Özel tiyatrolar ticarethane değildir. Kültür kurumlarıdır, kamu yararına hizmet eden kurumlardır. Dünyanın her yerinde de destek alır. Şu süreçte en azından vergide bir rahatlatma tiyatrolar için bir can damarı olur. Ve, üzerine yapılacak her tür destek iyi olur. Faturalarda da bir düzenleme olabilir tabii. Bir dönem KDV düştü ama o zaman seyirci yoktu ki bilet kesemiyorduk. KDV’yi indirmenin bir faydası yoktu.

Devamı için tıklayınız.

Diken

Paylaş.

Yanıtla