Genco Erkal, sosyal medya hesabından oyun sergilemek için açıkhava sahnesi aradıklarını belirtti. Fakat araştırdıkları kentlerin çoğunda sahne bulunmadığını, bulunanlarda ise belediye, kayyum veya rektörün sahneyi kendilerine vermediğini ifade etti.
Nedim Saban da sosyal medya hesabından Genco Erkal’e katıldığını belirtti. Bu yıl Kültür Bakanlığı’nın tiyatrolara iki kez dijital destek ve turne desteği sağlamasıyla çoğu perdenin kapanmasının önlendiğini belirten Saban şu ana kadar başlatılan ve yetkililerden destek gören uzun vadeli girişimlerin sonucunu beklediklerini ifade eden Saban’ın mesajının devamı şöyle:
“Şubat ayından beri pek çok belediyeye, geç kalmadan bize var olma alanları yaratın diyoruz, dünyadaki diğer uygulamaları, açıkhava festivallerini örnek gösteriyoruz. Ses seda yok. İşin ilginç yanı, kiralamak istediğimiz açıkhava tiyatrolarında seyirci potansiyeli sosyal mesafe yüzünden yarıya düştü, ama kiralar arttı! Kadıköy Belediyesi, Özgürlük Parkı’nı tiyatrolara çok sembolik fiyatlara açtı, bu hamleyi alkışlarken, kısıtlı imkanlara sahip olan tiyatroseverlerin yıllar boyu ücretsiz tiyatro izlediği geleneksel festivalin yok edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Aksi halde, tiyatrolar seyirciden de kopacak, sadece yüksek bilet parası verebilen bir azınlığa oynar hale gelecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl Cumhuriyetin ilk tiyatro binası olan Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’ni tiyatrolara açarak devrimci bir adım attı. Mutlaka bu girişimi köklendirecek, mekanın sadece konser için değil, yıllar önce hedeflendiği gibi, tiyatro için de kullanılmasını sağlayacak diye umuyoruz.
Ülkemizde yaşanan doğal afetler hepimizin canını yaktı, belediyelerin olanakları kısıtlı, hayat mücadelesine yardımcı oluyorlar, bunun bilincindeyiz. Ancak bütün partilere ortak çağrımız, ayrımcılık yapmadan, olanakları dahilinde bir kültür-sanat seferberliği başlatmaları. Bu arada 130 tiyatro olarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne ilettiğimiz ve hemen genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu desteğiyle yerel yönetimlere dağıtılan taleplerimize yanıt da bekliyoruz.
İstanbul’un merkezinde tiyatro kalmadı, yıllarca oynadığımız sahil bölgeleri zaten yangınla harap oldu, ancak yangın öncesinde de birçoğu tiyatroyu unutmuştu. Bu topraklar tarih boyunca açıkhava tiyatrosu cenneti değil miydi? Kışa ne olacağı belli değil. Peki halen niye bekliyoruz?”