Sanat Ayakta Kalma Mücadelesi Veriyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi Sözcüsü Ragıp Ertuğrul ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu Oyuncusu Cüneyt Yalaz pandemi sürecinin gösteri sanatlarına olan etkisini değerlendirdi.

Murat Erdin’in hazırlayıp sunduğu Kültür Endüstrisi programına Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi Sözcüsü Ragıp Ertuğrul ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu Oyuncusu Cüneyt Yalaz konuk oldu. Ertuğrul ve Yalaz, pandemi sürecinin gösteri sanatlarına olan etkisini ST Endüstri Radyoda değerlendirdi.

“VERGİ BORCU OLAN TİYATROLAR DESTEK ALAMIYOR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni sezonda 328 özel tiyatro için toplam 12 milyon liralık bir destek açıkladı. Türkiye’de tiyatroların çeşitlilik gösterdiğini ve profesyonel, amatör, çocuk ve geleneksel olmak üzere 4 kategoriden oluştuğunu belirten Ragıp Ertuğrul, amatör tiyatroların bu destek yardımından bertaraf tutulduğunu söyledi. Karar açıklanmadan önce bazı taleplerini ilettiklerini, özellikle bakanlığın kriterleri arasında yer alan ‘vergi borcu yoktur’ ibaresinin kaldırılmasını istediklerini ifade eden Ertuğrul, vergi borcu olan tiyatrolar için pandemi gibi zorlu bir süreçte bu ibarenin olması destek alınmasını zorlaştırdığını belirtti.

Bakanlığın amatör tiyatrolara farklı bir fondan kaynak aktarılabileceğini belirttiklerini söyleyen Ertuğrul, amatör tiyatrolarının önemli bir misyon olduğunu ve onları desteklediklerinin de altını çizdi.

Ertuğrul, “Sanat bir yönüyle kamu yararına yapılan bir meslek ve faaliyettir. Bu durum bizi çok üzdü.Globalde bütün sektörlerin ekonomisinin bozulduğu bir ortamda sanatçıların, tiyatro sektörünün dert üstü murat üstü olması beklenemez. “ ifadelerini kullandı.

“VERGİ İNDİRİMİNİN KALICI OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi olarak bakanlığa bildirdikleri önerileri de Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu Oyuncusu Cüneyt Yalaz açıkladı.

400’ün üzerinde tiyatro topluluğunun imza kampanyasına destek verdiğini daha sonra seyircilerinde desteğine açılarak 33 bin imzaya ulaşıldığını belirten Yalaz, bu imza kampanyasında devletin özel tiyatrolara yaptığı desteğin yeniden düzenlenmesi için 7 temel maddeye dikkat çektiklerini anlattı. Yalaz, “Dava kısıtlaması, topluluklarının özel olarak desteklenmesi, kira yardımı yapılması, SGK primlerinin ve vergi borçlarının ertelenmesi gibi taleplerimiz oldu. Bu konuda görüşmeler yapıldı ve hala da devam ediyor. Özellikle pandemi döneminde vergi indirimi talebimiz vardı. Aralık sonuna kadar indirim gerçekleşti ancak bunun kalıcı olması için çalışıyoruz.” dedi.

Açılan salonların ve oynanan oyunların olduğunu söyleyen Yalaz, tedbirler dolayısıyla gösterilerin kısıtlı olduğunu, izleyicinin de salona girmekten imtina ettiğini sözlerine ekledi.

Yalaz, “ Şu anda çok fazla kapanan salon yok ancak sektör bu şekilde giderse birçok sahne kapanacak gibi gözüküyor. Gruplar arası destek yaratılmaya çalışılıyor fakat yeterli gelmiyor. Devletin bu konuda ciddi yardımlar yapması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Tiyatro Dergisi

 

Paylaş.

Yanıtla