Serpil Kurtay’ın Gazete Duvar’da yayınlanan haberini paylaşıyoruz.
Kumbaracı50’nin kapanmaması için yapılan “Duvarda izin olsun” kampanyası, 1 Aralık’a kadar #hiçbirsahnekapanmasın başlığıyla devam edecek. 3 Kasım’da başlayan yeni kampanyadan elde edilen gelir, ihtiyacı olan ve talep eden sahnelerle kira desteği olarak paylaşılacak.
DUVAR– Pandemi başladığı andan itibaren, ilk kapanan yerlerden olan ve zamanla kapanma tehlikesi ile karşı karşıya gelen tiyatro sahnelerinden biri de Beyoğlu’nun faaliyette olan en eski ikinci sahnesi Kumbaracı50 oldu. Tek gelirini, 11 senedir sadece sergilediği oyunlara seyircilerin aldığı biletlerden elde eden Kumbaracı50 sahnesi, yedi ay kapalı kaldı. Fakat kapalı olmasına rağmen bu süreçte sabit giderleri devam ediyordu ve borçlar da birikmeye devam etti. Bunun üzerine Altıdan Sonra Tiyatro ve Kumbaracı50’nin Genel Koordinatörü Gülhan Kadim, 7 Ekim günü fongogo isimli internet sitesinde bir kampanya başlattı.
‘NEFES ALMAK İÇİN BURADAYIZ’
Son sezonların ekonomik gidişatın getirdiği zorluklarla geçtiğine dikkat çeken Kadim, dünya çapında hâkim olan bir salgının, tiyatroları, fiziksel koşullar itibariyle, dönüşü olmayan bir çöküşe sürüklediğini vurguladı. Kadim, “Duvarda izin olsun” isimli kampanyayla ilgili şu bilgiyi verdi: “Desteğinizi; biriken kiraları, personel maaşlarını, faturaları ve vergileri ödemek için; kısacası, bu sürecin sonunda sahnemizin hala açık kalabilmesi için kullanacağız. Ayrıca pandemi koşullarında sahnemizi, 35 kişilik kapasiteyle açarak, -maliyeti açısından kazanç sağlama ihtimali olmasa bile- küçük oyunlarımızı, birbirimize nefes olmak ve ‘buradayız’ diyebilmek için oynamaya devam edeceğiz. Duvara bırakacağınız parmak izi, hem bizlere güç verecek hem de Beyoğlu’nda aktif olarak devam eden en eski ikinci tiyatro olan Kumbaracı50’nin bu krizi atlatmasını sağlayacak.”
SAHNELERE KİRA DESTEĞİ
Kumbaracı50’nin doğumgünü olan 2 Kasım’da, tiyatronun sosyal medya hesabından bir açıklama yapıldı ve kampanyanın 3 Kasım sabahı dönüşeceği ve 1 Aralık’a kadar #hiçbirsahnekapanmasın başlığıyla devam edeceği duyuruldu. Kampanyanın son dönemindeki tüm destekler, ihtiyacı olan ve talep eden sahnelerle kira desteği olarak paylaşılacak.
NASIL DESTEK OLABİLİRSİNİZ?
https://fongogo.com/Project/kumbaraci50-kapanmasin-2 adresinde yer alan kampanya kapsamında 200 TL’lik yardım yaparak destekte bulunduğunuz sahnelerin ortak teşekkür metninde yer alacaksınız. Destek olduğunuz sahnelerden birinden (Kumbaracı50 hariç) adınıza ayrılmış ve istediğiniz zaman kullanabileceğiniz bir adet teşekkür biletiniz olacak. Hangi sahnenin size bilet ayırdığı daha sonra tarafınıza bildirilecek.
İHTİYACI OLAN TİYATROLAR NE YAPMALI?
Desteğe ihtiyacı olan tiyatroların ise bilgi@kumbaraci50.com adresine elektronik posta yollayarak, hangi şehir adına iletişime geçtiğini belirtmesi ve kişisel iletişim bilgileriyle bilgi talebinde bulunması gerekiyor. Bunun üzerine talepte bulunana hem bir form linki yollanacak hem de paylaşımın koşulları ile ilgili bilgi metni iletilecek. İstanbul ilinde bulunup talep eden her sahne, seçme yapmaksızın destek paylaşımına dâhil edilecek. İstanbul dışındaki sahneler için ise her bölgeden bir kardeş sahne seçilerek destek olunması planlanıyor.
NEDEN ALTIDAN SONRA?
Altıdan Sonra Tiyatro’nun temelleri 1993-1999 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde atıldı. Öğrencilik yıllarında üniversite tiyatrosunda bir araya gelen kurucu ekip, mezun olduktan sonra profesyonel olarak üretimlerine devam etti. Grup üyeleri mesailerinden sonra tiyatro yaptıkları için, grubun adı Altıdan Sonra Tiyatro oldu.
1999’dan beri sürekli üreterek varlığını sürdüren grup, çağdaş Türk tiyatrosunun önde gelen figürleri arasında yer ediniyor. Grup üyeleri tiyatro adına yaptıkları üretimlerden herhangi bir maddi kazanç elde etmezken, kendi mesleklerinden kazandıklarıyla da tiyatroyu finanse ediyor.
KUMBARACI50 NASIL DOĞDU?
Altıdan Sonra Tiyatro ekibi, 10’uncu yıllarında Beyoğlu’nda, Kumbaracı Yokuşu’nda yenilikçi bir performans mekânı açtı: Kumbaracı50. Kısa sürede ulusal ve uluslararası pek çok performans sanatçısının İstanbul seyircisiyle buluştuğu önemli mekânlardan biri haline gelen Kumbaracı50, “Her yer sahne” fikriyle yenilikçi sahneleme opsiyonları sunacak şekilde tasarlandı. Grup üyelerinin kişisel birikimleri ve 300’ü aşkın destekçinin katkılarıyla açılan ve 220m2’lik bir alana sahip olan mekân, teknik donanımı ve modüler seyirci platformları sayesinde 40 ila 100 seyirciyi ağırlayabiliyor (Pandemi koşullarında kapasitesi 35 seyirci).
Kumbaracı50, Altıdan Sonra Tiyatro ve grubun ürettiği 40 oyun, hem akademisyenler ve eleştirmenler hem de seyirciler tarafından çok beğenilerek toplamda 51 ödülün sahibi oldu. 10 yılda Kumbaracı50, 150’den fazla grup ile 300’den fazla oyun ve performansa ev sahipliği yaptı; İKSV ve Fringe İstanbul gibi uluslararası festivaller de dâhil 55 binden fazla seyirciye ulaştı.