Burcu Yıldırım’ın Evrensel Gazetesi’nde yayınlanan haberini okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Sanat emekçilerinin işten çıkarılmasını Meclise taşıyan Gamze Akkuş İlgezdi, “Yıllarca kurumlarına emek vermiş sanatçıları, çalışanları işten atarak neyi amaçlıyorlar?” diye sordu.
Gamze Akkuş İlgezdi, 20 yılı aşkın süredir çalışan sanat emekçilerinin mahkeme kararına rağmen işten çıkarılmasını Meclis gündemine taşıdı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 20 yılı aşkındır çalışan sanat emekçilerinin Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek işten atılmasını sordu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yazılı olarak yanıtlamasını isteyen İzgezdi, “Kültür Bakanlığı mahkeme kararına uymuyor” dedi.
Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesinde işten atılan sözleşmeli sanat emekçilerinin mahkeme kararına rağmen Kültür Bakanlığı tarafından yıllık sözleşme yapılmadığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Mahkeme kararına rağmen 1 aylık sözleşme yapılan ve tekrar işten çıkarılan emekçiler söz konusu. Kültür ve Turizm Bakanlığının bir an önce mahkeme kararına uyması çağrısında bulunuyorum” dedi.
“ÇALIŞANLARI İŞTEN ATARAK NEYİ AMAÇLIYORLAR?”
İlgezdi, “Yaşanan hukuksuzluklar ile ilgili dava açan kültür sanat emekçilerini bir kısmı yürütmeyi durdurma kararı alarak işe dönmeye hak kazandılar. Ancak sanat kurumlarının başındaki yöneticiler mahkeme kararlarını uygulamamaya çalışmakta, hakları olan yıllık sözleşmeler yerine aylık ya da 6 aylık sözleşme yapılmaktadır” diyerek şu örneği verdi; “Yılın başında işten atılan Devlet Tiyatrosunda 8 yıldır çalışan Lütfü Subaşıgülle mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı aldı. Devlet Tiyatrosu ise yıllık sözleşme yerine aylık sözleşme yaptı ve 1 ay sonra Subaşıgülle’yi tekrar işten çıkardı. Bakanlık ve bağlı kurumlar mahkeme kararlarına karşı geliyor. Yıllarca kurumlarına emek vermiş sanatçıları, çalışanları işten atarak neyi amaçlıyorlar” diye konuştu.
“ATILAN EMEKÇİLERİN HAKKINDA İDARİ BİR SORUŞTURMA VAR MIDIR?”
Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a sorularını yönelten İlgezdi, mahkeme kararının uygulanmama nedeni öğrenmek isteyerek şunları sordu:
- Ocak 2020 tarihinden günümüze Bakanlığınız, bağlı ve ilgili kuruluşlarınızda sözleşmeli kaç personelin sözleşmeleri iptal edilmiştir?
- Sözleşmeleri iptal edilen kaç çalışana başvurdukları mahkemelerce yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir?
- Sözleşmeleri iptal edilen kaç çalışana başvurdukları mahkemelerce işe iade kararı verilmiştir?
- Yürütmeyi durdurma kararı verilen kaç çalışana yıllık, kaç çalışana altı aylık, kaç çalışana ise aylık sözleşme imzalanmıştır?
- İşe iade kararı verilen kaç çalışana yıllık, kaç çalışana altı aylık, kaç çalışana ise aylık sözleşme imzalanmıştır?
- Yıllık sözleşme imzalanmak yerine 6 aylık ya da aylık sözleşme imzalanmasının gerekçesi nedir?
- Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği güvenlik soruşturması gerekçesi ile sözleşmesi iptal edilen ve mahkeme kararı ile işe iade edilen çalışanlarınızı işten çıkaran yöneticileriniz hakkında idari bir soruşturma yapılmış mıdır?