İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM)’nin kapatılması karşısında bu kez de yaklaşık 250 öğrenci Beyazıt meydanından ÖKM önüne yürüdü.
ÖKM’li öğrenciler, ‘yaz darbesi’ olarak nitelendirdikleri ÖKM’nin kapatılması karşısında, bir ‘yaz eylemi’ düzenleyerek, 16 Ağustos Pazartesi saat 14:00’da, İstanbul Üniversitesi mevcudunun çoğunun yaz tatilinde olduğu bu dönemde yaklaşık 250 kişilik bir kalabalıkla, bir yürüyüş gerçekleştirdiler. “ÖKM’ye dokunma! Sanatıma dokunma!”, “Geleceğimiz Kültürsüz Bırakılamaz”, “ÖKM rant merkezi değil kültür sanat merkezidir“, “Kültür başkentinde kültür kıyımına son”, “Boy ver Yunus, derinliğini görelim”, “Öğrenci kültür merkezi kapatılamaz” yazılı pankartlar taşındı. Beyazıt Meydanı’ndan ÖKM önüne süren yürüyüşün ardından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında öğrenciler, ‘Uzaktan Eğitim Merkezi’ne dönüştürülmek istenen Öğrenci Kültür Merkezi’nin bu şekilde bir rant kapısına dönüştürülmesine, ‘öğrenci odaklılık’ kılıfı altında öğrenci faaliyetlerinin tasfiyesine izin vermeyeceklerini vurguladı ve ‘olana sahip çıkarak üretimlerine devam edeceklerini’ belirttiler. Basın açıklamasının ardından, eyleme destek veren sanatçılardan tiyatrocu Mehmet Esatoğlu ve Orhan Aydın, ressam Solmaz Aksoy birer konuşma yaptılar. ÖKM’li öğrenciler ÖKM önündeki nöbetlerinin ve kapatılma karşısındaki direnişlerinin devam edeceğini belirterek aydınları ve kültür sanat çevrelerini bu mücadeleyi desteklemeye davet ettiler. ‘ÖKM’ye Dokunma’ başlıklı kampanya için adres: http://www.okmyedokunma.org/
Aysel Yıldırım
Mimesis
Basın açıklaması metni:
BASINA VE KAMUOYUNA;
İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nin şimdiki yerinden kaldırılarak fakültelere yerleştirileceği Rektörlükle yapılan görüşmelerin sonucunda kesinleşti.
29 Temmuz 2010 günü rektör yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan ile yaptığımız görüşmeler sonucunda ÖKM’nin Uzaktan Eğitim ve Açıköğretim Fakültesi olacağını ve kulüplerin fakültelerde tesis edilecek odalara yerleştirileceğini öğrendik. Rektör Yardımcısı ve danışmanına sorduğumuz ‘’Peki biz bu sürece neden dahil edilmedik? En başından beri ÖKM’nin durumuyla ilgili neden haberdar edilmedik?’’ sorularına aldığımız yanıtlar bizim açımızdan pek şaşırtıcı olmadı. Çünkü ÖKM açıldığı 1990 yılından bugüne rektörlüğü rahatsız eden ve onlar için kapatılması gereken bir kültür merkezi olmuştur ki defalarca kapatılmaya çalışılmıştır. ÖKM bünyesinde faaliyet yürüten öğrenciler bazı sanatçı ve aydınların desteğiyle verdikleri mücadeleler sonucu ÖKM bu güne kadar faaliyetlerine devam edebilmiştir.
Yapılan görüşmelerde İstanbul Üniversitesi’nin Uzaktan Eğitim ve Açıköğretim fakültesi için yerinin olmadığı, olanaklarının ve imkanlarının kısıtlı olmasından kaynaklı ÖKM binasının alınacağı söylendi. Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olan ve üniversite bütçesinin genişletilmesi için hemen hemen her türlü olanağı fırsat bilen Rektörlüğün böyle bir açıklama yapması durumun salt bir yer sıkıntısı olmadığını kanıtlıyor. Üstelik prestijine bu kadar düşkün, her yıl dünyadaki üniversiteler arasında ilk 500’e girebilen bir üniversitenin Öğrenci Kültür Merkezi gibi Türkiye’nin başka bir yerinde bulunmayan bir kültür merkezini kapatması mümkün mü? Uzaktan eğitim adı altında öğrencilerden milyarlarca para alınan bir fakülte için ÖKM rant kapısı olarak kullanılacak. ÖKM rant kapısı olarak kullanılacak bir yer değil bir kültür merkezidir.
En son 12 Ağustos 2010 tarihinde rektör yardımıcı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan ile yaptığımız görüşmelerde ÖKM ile ilgili bir değişikliğin olmadığını öğrendik. Hala, daha en başından beri işleyen bu sürece üniversitelerin esas unsuru olan öğrenciler dahil edilmeden kararlar verildiğini ve kulüplerle ilgili hazırlanan yönergeden neden haberdar edilmediğimizi sorduğumuz zaman Kayacan ‘’Bazen herşeyin öğrencilere sorularak hazırlanamayacağını, bunun mümkün olmadığını’’ söyledi. Genel olarak üniversitenin kültür sanat düşmanı olmadığını sık sık tekrarlayan Kayacan ÖKM ile ilgili elinden gelen başka bir şey olmadığını söyleyerek üniversitenin, senelerdir faaliyet yürüten ÖKM’ye bu kadar kolay göz diktiğini ve kültür sanata olan bakış açısını bir kez daha gösterdi.
En başından beri yaşamış olduğumuz bu süreç ÖKM’ye yönelik planlı ve programlı bir girişimin olduğunu bize göstermektedir. ÖKM’nin fakültelere yerleştirilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bize yapılan açıklamalarda yer sıkıntısı ÖKM’nin taşınması için gerekçelerin en başında yer alıyordu. Evet, bir yer sıkıntısı vardır. O da ÖKM için fakültelerde tesis edilecek odaların olmamasıdır. Üniversitemizde öğretim görevlilerine bile oda bulunamazken geniş alanlara ihtiyaç duyan kulüpler nasıl olacak da fakültelere yerleştirilecek. Kaldı ki odaların var olması durumunda bile fakülteler bir kültür merkezi olabilecek olanaklara sahip değildir. ÖKM’nin kapatılmadığını söyleyen rektörlüğe soruyoruz; Fakültelerde birbirinden kopuk olacak olan kulüpler bir kültür merkezi adı altında nasıl faaliyet yürütecekler? ÖKM bu anlamda rektörlük tarafından fiili olarak kapatılıyor. Sadece isminin kalması bu durumu değiştirmiyor.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ÖKM’nin kapatılması basit bir yer yetersizliği meselesi değildir. Rektörlük ÖKM bünyesinde faaliyet yürüten muhalif öğrencilerden, araştıran, sorgulayan, birlikte hareket eden ve birlikte mücadele eden öğrencilerin üretimlerinden rahatsızdır. Kendi istediği gibi üretmemelerinden bencil, bireyci, yoz kültürü kabul etmediklerinden rahatsızdır. Bu üretimlerle yapılan şenliklerden seminerlerden, panellerden, yarışmalardan rahatsızdır. Bunun için senelerdir bürokratik anlamda engeller ÖKM faaliyetlerinin önüne çıkarılmıştır.
Bizler ÖKM kulüpleri olarak ve İstanbul Üniversitesi öğrecileri olarak senelerden beri üretimde bulunduğumuz, emek harcadığımız ÖKM’nin bu şekilde tasfiye edilmesine izin vermeyeceğiz. Bizim olana sahip çıkacak ve üretimlerimize devam edeceğiz. Bunun için tüm aydın ve sanatçılar başta olmak üzere konuya duyarlılık gösteren herkesi ÖKM’nin tasfiye edilmemesi için bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.
İ.Ü. ÖKM KULÜPLERİ