İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 16 Nisan Çarşamba (bugün) iki yeni oyunla seyirciyle buluşuyor. ‘Yoldan Çıkan Oyun’u Üsküdan Müsahipzade Celal Sahnesinde, ‘Geçmişin Gölgesi’ni ise yine Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesinde izleyebilirsiniz.
Yoldan Çıkan Oyun
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields’in yazdığı, Mehmet Ergen’in çevirdiği, Lerzan Pamir’in yönettiği “Yoldan Çıkan Oyun”u seyirciyle buluşturuyor. Oyun, 16 Nisan 2025 Çarşamba günü 20.30’da Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde ilk gösterimini yapıyor.
Oyunun Konusu
Bol ödüllü komedi oyunu Yoldan Çıkan Oyun, tiyatro sahnesinde yaşanabilecek en büyük aksilikleri, yine sahnede anlatıyor! Amatör bir tiyatro topluluğu, büyük bir hevesle klasik bir cinayet oyununu sahnelemeye hazırlanır. Ancak daha perde açıldığı anda yanlış giden olaylar zinciri durdurulamaz hale gelir. Dekor çöker, aksesuarlar kaybolur, oyuncular repliklerini unutunca doğaçlamaya başlar… Ama ne olursa olsun, oyun devam etmelidir!
Londra’dan Broadway’e uzanan bu yapım, fiziksel komediyle absürd mizahı harmanlarken, tiyatro sanatıyla ilgili tüm klişeleri ters yüz ediyor. Yoldan Çıkan Oyun’da, her şey ters gidiyor.
Oyunun yönetmeni Lerzan Pamir, “Yoldan Çıkan Oyun”u şöyle anlatıyor:
“Yoldan Çıkan Oyun, ilk okuduğum andan itibaren beni çok güldüren, aynı zamanda da “Bu oyunu sahnelemek ne kadar zor olabilir?” diye sorduran bir oyun. Cevabı: Çok zor! Ama bir o kadar da keyifli. Bu oyunun en büyük özelliği, “yanlış” giden her şeyin kusursuz bir şekilde planlanmasını gerektirmesi. Prova sürecinde herhalde en çok zorlandığımız kısım, oyuncuların başlarına gelecek tüm kazaları hayal etmeleri ve sonra da onlarla sahnede gerçekten yüzleşmeleri oldu.
Oyunda sahne üzerindeki her aksilik büyük bir teknik titizlik ve oyuncular arasında yüksek bir uyum gerektiriyor. Her bir oyuncu sahnede güvenliğini bir başka arkadaşına emanet ediyor ve herkes en ufak bir hatanın geri dönüşü olmayacağını biliyor. Dolayısıyla bu oyunu birlikte eğlenmeden, birbirine güvenmeden oynamanın imkanı yok.
Sanırım oyunun en sevdiğim yanı da bu: Her seferinde görünmez ipler inşa ediyor olmamız. Bir düzen kuruyor ve sonra onu kontrollü bir şekilde bozuyoruz. Tiyatronun doğasına baştan sona aykırı bu oyunu, her şeye rağmen oynamaya devam etmek; bir yerden sonra sadece oyunun değil, bizim ekibimizin de gerçeği haline geliyor. Her şeye rağmen birlikte eğlenmeye, birlikte risk almaya devam!”
Dekor tasarımını Behlüldane Tor’un, kostüm tasarımını Ahsen Nur Yaman’ın, ışık tasarımını Mustafa Türkoğlu’nun, efekt tasarımını Metin Küçükyılmaz’ın, hareket düzenini Yasemin Gezgin Yavuzcan’ın yaptığı, fotoğraflarını Tuğçe Keçeci’nin çektiği oyunda Berfu Aydoğan, Hasip Tuz, Hüseyin Tuncel, Onur Demircan, Selen Nur Sarıyar, Serdar Orçin, Tarık Köksal, Volkan Öztürk rol alıyor.
Oyunu 16-19 Nisan, 23-26 Nisan 2025 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.
Geçmişin Gölgesinde
Macit Koper’in yazdığı, Barış Dinçel’in yönettiği “Geçmişin Gölgesi” oyunu 16 Nisan 2025 Çarşamba günü 20.30’da Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde ilk gösterimini yapıyor.
Oyunun Konusu:
Terk edilmiş bir binada eski bir polis yıllar önce iş birliği yaptığı doktoru beklemektedir. Açığa çıkması gereken gerçekler, yüzleşmeleri gereken suçları vardır. Büyük bir hesaplaşmaya girerler.
Oyunun yönetmeni Barış Dinçel, “Geçmişin Gölgesi”ni şöyle anlatıyor:
“Elimize geçen fırsatlar, hiyerarşik düzen, inançlar, dayatmalar, inandığımız her şeyi savunabilme özgürlüğü….
Siyasal ve ideolojik seçimler, bu seçimlere karşı konulan kurallar, kuralların ihlal edilişiyle daha sert daha katı hamleler…
Hayatımızın çeşitli dönemlerinde karşılaştığımız evreler..!
İşte tüm bu düzeneğin içindeyken nasıl bir tutum içinde olmalı insan?
Adalet beklentisi önce insanın kendi belleğinde oluşmalı, ele geçmiş olan erk, durumlara göre oluşmuş üstün pozisyonlar bizleri kendi ahlak terazimizden uzaklaştırmamalı ve birey kendi adaletinin yargıcı olmalı, taraf olmaksızın……
Macit Koper’in kaleme aldığı ve bir dönemin saplantılı deformasyonlarını çarpıcı şekilde ortaya koyduğu bu tiyatro metni; mesleki etik yoksunluğu ve adalet kavramının ortadan kalktığında insan hayatının ne boyuta gelebildiğinin sert ve ibretlik örneği.
Dünya prömiyeri yaptığımız ve ilk kez sahneye taşınacak bu oyun gerçeklerin iç acıtan bir yansıması, yüzleşmesi.
Kendi adaletimize sımsıkı sarıldığımız aydınlık güzel günlere, umutla.”
Dramaturgisini Dilek Tekintaş’ın, müziğini Burçak Çöllü’nün, dekor tasarımını Barış Dinçel’in, kostüm tasarımını Eylül Gürcan’ın, ışık tasarımını Osman Aktan’ın, efekt tasarımını Kadir Arlı’nın, video tasarımını Enes Altuğ Avşar’ın yaptığı, fotoğraflarını Sadi Ayan’ın çektiği oyunda Ahmet Saraçoğlu, Bahtiyar Engin rol alıyor.
Oyunu 16-19 Nisan, 23-26 Nisan 2025 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde izlleyebilirsiniz.