“Adaletin Olmadığı Ülkede Özgürlük de Olmaz”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) İzmir Temsilciliğinin ülkedeki son siyasal gelişmelerle ilgili imza metnini İzmir’de yaşayan 97 edebiyat—sanat insanı ve gazeteci imzaladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve bazı ilçe belediye başkanlarının tutuklanması, İstanbul Barosu’nun görevden alınması sonrası başlayan gösterilere yönelik baskıları “yasa tanımazlık” ve “hukukun partizanlaşması” olarak niteleyen imzacılar iktidara Anayasa’nın işlerliğine, yasalara, demokratik-sosyal hukuk devleti uygulamalarına dönme çağırısında bulundular.

İmzalı metin şu şekilde;

“Son dönemlerdeki baskılardan, yasa tanımazlıktan, hukukun partizanlaşmasından ötürü ülkemiz ve yurttaşlarımız adına kaygılıyız.
Önce idari işlemler iptal edilerek on altı milyon nüfuslu bir belediye başkanının diploması yok sayıldı. Bu karar sonrasında ise “gece yarısı baskınlarıyla yüzlerce kişi gözaltına alındı. Ardından da gözaltındaki yurttaşlarımıza kim oldukları belli olmayan gizli tanık ifadelerine, dedikodulara ve sosyal medya/medya linç kampanyalarına dayanarak soruşturmalar açıldı, dünya kentlerinden İstanbul’un belediye başkanları ve çalışma arkadaşları tutuklandı.

Dünyanın en büyük barosunun yönetimi görevden alındı. Görevi haber yapmak olan gazetecilere Gezi Direnişine katıldığı gerekçesi ile on iki yıl sonra ağır cezalık soruşturmalar açıldı.

Televizyonlara ve gazetelere verilen haksız ağır cezalar, en temel Anayasal hak olan toplantı ve gösteri, yürüyüş hakkı Anayasa’daki hükümlere aykırı olarak sık sık vali ve kaymakamlar tarafından kısıtlanmakta, sosyal medya platformlarına erişim yasalara uymaksızın sık sık daraltılmaktadır.

Bizler aşağıda imzası olan İzmir’de yaşayan edebiyat ve sanat insanları biliyoruz ki iktidar ve yargı eliyle gerçekleştirilen Anayasa’ya ve yasalara aykırı bu uygulamaların demokratik hukuk devletlerinde görülmesi mümkün değildir.

Anayasal haklarımızı artık kullanamayacağımızdan kaygılıyız. Bu nedenle iktidarı ülkemizin toplumsal esenliği, uluslararası saygınlığı için Anayasa’nın işlerliğine ve yasalara, demokratik-sosyal hukuk devleti uygulamalarına dönmeye çağırıyoruz.

Metnin tamamı için tıklayınız.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla