
(Tuğçe Çelik’in Birgün‘de yayımlanan haberinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.)
Siyasi iktidarın İBB’ye yönelik operasyonuna karşı ortak bir metin kaleme alan sanatçılardan Feyyaz Yaman, Memet Güreli ve Denizhan Özer yaşanan haksızlıklara, adaletsizliğe, zorbalığa tepki vermenin bir aydın duruşu olduğunu kaydettiler.
Uzun zamandır dünyada ve ülkedeki gelişmelerin insanlığın geleceği açısından kaygı verici bir hâl almaya başladığını ifade eden ressam Memet Güreli, protestoların umudunu yeşerttiğini belirtti.
KÂBUSTAN UYANACAĞIZ
Güreli, “Umudumu yitirir gibi olmuştum. Son bir haftadır toplumun her kesiminden haksızlığa, hukuksuzluğa karşı demokratik taleplerle kabaran tepkiye baktığımda umudum tekrar yeşermeye başladı. Umarım bu haklı direniş amacına ulaşır, ülke normalleşir ve neşesi yerine gelir. Böylece dünyaya da örnek olur. Toplumumuz bu kâbustan kurtulur, özgürlük ve sanat yeşerir” dedi.
Karşı Sanat Çalışmaları’ndan Feyyaz Yaman ise, “Öncelikle 1980 darbesini görmüş, daha önce hak ve özgürlük mücadelesinde yer almış sanatçılar bir araya geldi, grup oluşturdu. Ardından da Özgür Özel ziyaret edildi. Tepki büyüdükçe büyüdü” diye konuştu. Sanat çevrelerinde uzun zamandır toplumsal meselelere tepkisizliğin bir tartışma konusu olduğunu ifade eden Yaman, korku iklimine boyun eğmeye, iktidar odaklı yapılara katılanlara yönelik eleştiriler olduğunu söyledi.
TARAF OLMAK KAÇINILMAZ
Yaman şunları kaydetti: “Gündelik yaşam insanları taraf olmaya, yerini tanımlamaya sıkıştıran bir gerçeklik olarak evrildi. Artık kaçınılmaz olarak yerini belirlemek zorunlu hale geldi. Biraradalığın vakti geldiyse bunun sanat-siyaset ilişkisi içerisinde ve sorumluluk boyutunda nasıl bir görev üstleneceğine ilişkin bir davranış üretmek zorunlu oldu. Bu sorumluluğa uygun davrananlar kendi aralarında diyalog kuruyor; kurumlaşmış yapılar, bağımsız gruplar, sivil toplum örgütleri ve doğrudan sanatçı grupları bu sorumluluk içerisinde davranış üretme ihtiyacını beyan ediyor. Bunun için de ortak çalıştay yapma ve müzakereleri geliştirme kararı alındı. Toplumsal sorumluluğa ilişkin bir rota çizme ihtiyacı da gündemde. Ortaya çıkan resim, sanat ve eleştirel dilin tarihsel konumuna dönmesinin sinyalini veriyor.”
SES VERMEYE DEVAM
Son yıllarda artan anti demokratik uygulamalar nedeniyle çok sayıda sanatçı, aydın ve yazarın gözaltına alındığını, haksız yere cezaevlerine konduğunu belirten Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Denizhan Özer, “Bu durum ancak dikta rejimlerinde olur” dedi.
Devamı için tıklayın.