
Tiyatro Kooperatifi, 2019 yılından bu yana tiyatro sanatının kamusal bir faaliyet olduğu gerçeğinden hareketle özel tiyatroların çalışma alanına dair farkındalığı artırmak ve mevzuatta iyileştirme yapılması için hak temelli savunuculuk faaliyetleri yürütmeye devam ediyor. Mayıs 2018’de 13 özel tiyatronun girişimiyle başlayan ve bugün 80’e yakın özel tiyatroyu temsil eden kooperatif; özel tiyatroların mevcut durumu, talepleri ve ihtiyaçlarını konuşmak için 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kapsamında ortağı olan tiyatrolarla bir araya geldi.
Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mert Fırat’ın açılış konuşması ile başlayan buluşmada, özel tiyatroların sürdürülebilir bir yapıya kavuşması gerekliliği ile sektörün gelişimi için temel ihtiyaçlar ve çözüm önerileri bir kez daha gündeme getirildi.
“Sanatsal özgürlük, toplumsal adaletten ayrı düşünülemez”
Mert Fırat, toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Sanatçıların ve tiyatroların geleceği, sadece ekonomik desteklerle değil, aynı zamanda hukukun herkese eşit şekilde işlediği bir ortamla güvence altına alınabilir. Sanatın özgürleşmesinin, ifade özgürlüğü ve toplumsal adaletin tesisinden ayrı düşünülemeyeceğini her fırsatta vurguluyoruz. Sanatın özgür olmadığı yerde, toplum da nefes alamaz. Bunun yanı sıra tiyatro sanatçılarının seyircileriyle kurduğu ilişkinin, ticari kısıtlamalar ve vergi yükleriyle önünün kesilmemesi gerekiyor. Özel tiyatrolar sadece ticari işletmeler olarak değil, toplum yararına, sanatın sanatçının desteklendiği kültürel mirası ve hafızayı taşıyan değerli yapılar olarak ele alınmalı”
Devamı için tıklayınız.