Dramatist Türkiye’den Açık Çağrı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Dramatist Türkiye’nin ilk projesi olan Dramaturji: Ses ve Söz, dramaturgların ve oyun yazarlarının “seslerini” duymak ve “söz”lerini arşivlemek amacıyla ortaya çıktı. Bu açık çağrıyla, farklı seslerin ve bakış açılarının bahsi geçen yazınsal arşive katkı sunmasını amaçlıyoruz.

Dramatist Hakkında

Dramatist Türkiye, Türkiye’deki dramaturglar ve tiyatro yazarları için bir buluşma alanı yaratmayı amaçlayan yenilikçi bir platform olarak dramaturji ve oyun yazarlığının teorik ve pratik işlevlerini görünür kılmayı, bilgi paylaşımını, iş birliğini ve kaynak üretimini teşvik eder. Bu bağlamda, tiyatro profesyonelleri, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler arasında köprüler kurarak çağdaş dramaturji ve tiyatro yazarlığının gelişimine katkı sağlamayı hedefler.

Tiyatro birçok şeyin yanında bir ekosistemdir. Bir ekosistem olarak tiyatroyu düşünmek, iç içe geçmiş organizmaları, bu organizmaların birbirleriyle olan bağını görmeyi ifade eder. Ekosistem kavramının, tiyatroyu sadece bir sanat formu değil, aynı zamanda bir iletişim, üretim ve dönüşüm alanı olarak hayal edebilmemize imkân tanıdığına inanıyoruz. Tiyatronun üretim sürecini, birçok parçanın bir araya geldiği bir alan olarak anlamak, bu parçaların birbirleri için gerekliliğini ve barındırdıkları karmaşık ilişkileri kabul etmekle mümkün olabilir. Yazar, yönetmen, oyuncu, yapımcı, dramaturg, ışık tasarımcısı, koreograf, reji asistanı gibi yaratıcı sürecin her bir aktörü, kendi alanlarında özgün bir üretim gerçekleştirir. Bu kolektif üretim sonucunda sahnede bir metnin estetik mimarisiyle karşılaşırız.  Dramatist Türkiye platformu olarak biz, tiyatro ekosisteminde dramaturgun ve oyun yazarının varlığını tartışmak, rollerini tanımlamak ve görünür kılmak amacıyla yola çıkıyoruz.

AÇIK ÇAĞRI: Dramaturji: Ses ve Söz

Proje Yürütücüleri: Yaşam Özlem Gülseven – Özden Işıltan 

Taslak Gönderim Son Tarihi: 20 Şubat 2025 

“Dramaturji: Ses ve Söz” Hakkında

Dramatist Türkiye’nin ilk projesi olan Dramaturji: Ses ve Söz, dramaturgların ve oyun yazarlarının “seslerini” duymak ve “söz”lerini arşivlemek amacıyla ortaya çıktı. Bu proje kapsamında bu alanlara katkı sağlayacak ve gelecekteki çalışmaları teşvik edecek bir “yazınsal arşiv” oluşturmanın tiyatro ekosistemi içinde dramaturji ve oyun yazarlığı disiplinlerinin gelişimi için atılmış bir adım olacağına inanıyoruz. Proje kapsamında topluluk katkısı bizim için elzemdir. Bu açık çağrıyla, farklı seslerin ve bakış açılarının bahsi geçen yazınsal arşive katkı sunmasını amaçlıyoruz. 

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından desteklenen Dramaturji: Ses ve Söz projesi kapsamında dramaturji ve oyun yazarlığının üretim sürecindeki rolleri, olanakları ve sınırlılıklarına dair tartışma yürüten, çağdaş tiyatronun bu alanlarla ilişkilendiği teorik ve pratik konuları mesele edinen, tiyatro ekosisteminin dinamiklerini sorgulayan, kesişimsel dramaturjilerin varlığına işaret eden ya da bu odaklarla bağlantılı yeni öneriler ve bakış açıları sunan  yazılarınızı bekliyoruz. Yazılar proje kapsamında www.dramatistturkiye.com platformunda yayımlanacaktır. 

Başvuru Süreci: Üzerinde çalışmak istediğiniz yazıyla ilgili 200 kelimeyi geçmeyen bir taslağı 20 Şubat 2025 tarihine kadar bizimle paylaşabilirsiniz. Taslak metniniz seçici kurul tarafından değerlendirildikten sonra 25 Şubat 2025 tarihine kadar başvurunuzla ilgili size olumlu-olumsuz dönüş yapılacaktır. Yazınız onaylandığında biçim ve içerik düzenlemeleri için editör ekibimiz sizinle birlikte çalışarak yayın sürecine kadar iletişimde kalacaktır. Katkı sunmak istediğiniz yazıların: 

  • Daha önce basılı ya da dijital herhangi bir mecrada yayımlanmamış olması, 
  • Times New Roman yazı tipinde, 1,5 satır aralığında ve 2000 kelimeyi aşmayan yazılar olması önemlidir. 

Yazılarınızı belirtilen tarihe kadar dramatistturkiye@gmail.com adresi üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz. 

Telif: Her yazarın ayırdığı zaman ve sunduğu katkının bir karşılığı olduğuna inanıyoruz. Proje kapsamında yazarlara sundukları katkı için 3000 TL telif ödemesi yapılacaktır. Bu telif ödemesini, verilen emeği takdir etmenin yanı sıra, imkânlar dâhilinde temsili bir katkı olarak değerlendirdiğimizi vurgulamak isteriz.

Projeye dair soru, görüş ve önerileriniz için editörlerimizle iletişime geçebilirsiniz: 

yasamozlem@gmail.com

ozdenisiltan@gmail.com 

pastedGraphic.png

Paylaş.

Yanıtla