İstanbul İçin Açık Hava Oyunları Vakti!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Bahar Çuhadar’ın 10Haberde yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.

İstanbul’un açık hava sahneleri ağustos itibariyle hareketlenmeye başladı. Selamiçeşme Özgürlük Parkı, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu ve Küçükçiftlik Park sahneleri oyunlar için hazır. Yeni sezon başlamadan, kaçırdıklarınızı yakalamanız bir seçki.

Cevriye’nin peşinde, 40’ların İstanbul’unda…

Fosforlu Cevriye/İstanbul Şehir Tiyatroları

Edebiyatımızın özgün ve güçlü sesi Suat Derviş’in en önemli eserlerinden, okurunu 1940’ların İstanbul’una götüren ‘Fosforlu Cevriye’si iki sezondur İstanbul Şehir Tiyatroları (ŞT) sahnesinde. ŞT’nin son dönemdeki iddialı yapımlarından biri olarak göze çarpan Yelda Baskın yönetimindeki bol ödüllü oyun, sokaklarda büyüyen ve hayatta kalma mücadelesi veren Cevriye’nin izini sürüyor. Mahallelerin arka sokaklarında, hapishanelerinde, batakhanelerinde hayata tutunmaya çalışan kadınların, annelerin, çocukların ve afili delikanlıların otoriteyle olan ilişkisi çarpıcı öykülerle kalabalık ve yetkin bir kadroyla sahneye taşınıyor.

🔴 13 ve 14 Ağustos’ta saat 21.00’de Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda.


Şakşakçıların arasına karışın!

Şakşakçılar/TiyatrOPS

Çağlar Çorumlu, Erkan Baylav ve Albina Özden bizi Fransız yazar Fred Radix’in kaleminin izinde 1895’e, Paris tiyatrolarına götürüyor. Paris tiyatrolarının, seyirci arasına karışarak doğru zamanda alkışlatmakla görevli şakşakçılar sayesinde başarı kazandığı yıllara…
Ünlü bir şakşakçı şefi bir müzikalin açılışına iki saat kala ekibi tarafından terk edilince rastgele toplanan acemi bir şakşakçı ekibiyle beş perdelik bir oyuna hızla hazırlanmak zorunda kalır. Ve curcuna başlar… Seyircinin de dahil edildiği müzik ve mizah dolu bir oyun. Erkan Baylav buradaki performansıyla 2024 Afife Tiyatro Ödülleri’nde yılın en iyi erkek oyuncusu ödülünü almıştı.

🔴 15 Ağustos Perşembe, saat 21.00’de Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda.


Samimi hisler yaratan bir baba-oğul öyküsü

Eksik/Kadar

Aksel Bonfil’in yazıp yönettiği oyun, çağdaş bir baba-oğul hikâyesi. Hayattan elini eteğini çekip Datça’da ıssızlığın ortasında bir eve kapanmış babada Levent Can güçlü bir performans sunuyor. İçinde babasına olan yıllarca birikmiş öfkesi ve yanında kız arkadaşıyla zorunlu bir sebepten ötürü Datça’ya gelir, ‘oğul’. Erdem Kaynarca ile Hande Doğandemir’in canlandırdığı genç çiftin ilişkisi de netamelidir. Baba-oğulun geçmişten taşınan sorunlu hikayesi de genç çiftin güncel meseleleri de bu ıssız evde yavaş yavaş çözülecektir. Dallanıp budaklanmaya ihtiyaç duymadan kendi içinde derinleşen küçük bir hikâye, güncel, çok akıcı bir dil, sekmeyen bir diyalog akışı var oyunun… Seyirciyi zorlamadan güldüren, zekice yazılmış ama bilmişlik de taslamayan, samimi mizah tonu da cabası. Hikâye umutlu bitmiyor belki ama seyirciyi yerinden yumuşacık hislerle kaldırmayı başarıyor.

🔴 15 Ağustos Perşembe, saat 21.00’de Küçükçiftlik Park’ta.


Bir kadın mutfağından çıkar ve…

Shirley Valentine

Sumru Yavrucuk’un tok, dolu dolu oyunculuğuyla eğlenceli bir kadın özgürleşme öyküsü. 2015’ten beri sahnede olan oyun Willy Russell’ın ‘Shirley Valentine’ adlı eserinden uyarlanmış. 40’larına kadar kendini evine, çocuklarına adamış, mutfağının duvarlarından dışarı pek çıkmamış bir kadın, bir Bodrum tatili vesilesiyle onu sıkıştıran, yok eden sınırlardan kurtulmaya başlar. Kendini fark etme yolunda bir adım atar. Yer yer hüzünlü ama daha çok eğlenceli bir dili var oyunun. Sumru Yavrucuk’un seyirciyi hızla hikâyeye dahil ettiği yetkin performansına Selmin Artemiz’in etkileyici canlı müzikleri eşlik ediyor.

🔴 16 Ağustos Cuma, 21.00’de Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda.


Bir aile komedisi

Mutlu Aile Tablosu/Duru Tiyatro

Pınar Altuğ, Emre Kınay, Derin Bülbül, Yarkın Ünsal ve Taner Ergör’ün rol aldığı oyun yaz mevsiminin hafifleme hissine uyacak bir komedi. Sam Bobrick ve Joey Bobrick’in kaleminden çıkan oyun 50’lerinin ortalarında sıkıcı ve düz bir çift olan Elaine ve Ken Haber’ın iki yetişkin çocuklarının da etkisiyle birbirlerine hiçbir zaman uygun olmadıklarına ve hayatı kaçırdıklarına ikna olmasıyla açılıyor. Haber çifti, uzun süredir evli olmalarından kaynaklı monoton olduğunu sandıkları hayatlarını değiştirmeye karar verir ancak bu monotonluğu düzeltmeye çalışırken hayatları kâbusa dönüşür. Oyun geçtiğimiz aylarda Afife Tiyatro Ödülleri’nde Haldun Dormen Özel Ödülü almıştı.

🔴 17 Ağustos Cumartesi, 21.00’de Selami Çeşme Özgürlük Parkı’nda.

10 Haber

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla