Kültür Sanatın Yaz Ayları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Editörden

Kültür sanat alanında yaşanan sıcak gelişmelerle dolu sıcak bir yaz geçiriyoruz. 

Yerel yönetimlerin kültür sanat tartışmalarının merkezinde yönetimsel krizler var. Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu (NKT) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda  (İzBBŞT) yaşanan kadro değişikliği sitemizin “Basından” bölümünde yerini aldı. Özlem Daltaban, Medyascope için kaleme aldığı yazısında Nilüfer Kent Tiyatrosu’nda Murat Daltaban ile birlikte geçirdikleri üç sene boyunca hangi çalışmaları neden ve hangi saiklerle yaptıklarını detaylarıyla yazdı. Yazıda bu sürecin adil bir biçimde yürütülmediği ve değişikliğe dair yeterli gerekçelendirmelerin bulunmadığına dikkat çekilmiş. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda ise genel sanat yönetmenliği görev süresi dolan Yücel Erten’in çalışma süresinin uzatılmadığı haberi geldi. Yücel Erten bunu tepeden inme bir karar olarak değerlendirirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay bu değişikliğin danışma kurulu ve yönetim kuruluna daha demokratik bir işleyiş kazandırmak için yapıldığını belirtti.

Uzun süredir ana muhalefet partisinin yönetiminde olduğu belediyelerde 2024 yerel seçimlerinin ardından gerçekleşen kadro değişimleri ve beraberinde getirdiği tartışmalar, belediyelerin kültür sanat alanında izledikleri politikaları ve nedenlerini şeffaf bir biçimde kamu ile paylaşması gerektiğine işaret ediyor. 

Kültür sanat alanında çalışanların yakından takip ettiği en önemli gündemlerden biri de kamu tasarrufları. Birçok kültür-sanat sendikası ortak bir açıklama yaparak tasarruf uygulamalarına kültür-sanat alanından başlanmasına itiraz etti. Sendikaların yaptığı bu açıklamanın merkezinde, Antalya ve İzmir’de gerçekleşecek film ve müzik festivallerinin gerekli tarihlerden önce netleşmemesi veya bunların ekonomik sebeplerden dolayı iptal edilmesi var. açıklama aynı zamanda bakanlığı ve yerel yönetimleri bu festivalleri güvence altına alacak uygulamalar ve politikalar izlemeye davet ediyor.

22 Ekim – 19 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek İKSV Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Thomas Ostermeier’in yönettiği III. Richard, programın dikkat geçen gösterilerinden. Dikkat çeken diğer nokta ise bilet fiyatları ve festivalin düzenlendiği mekanlar: Festival için seçilen mekanların bilet fiyatlarındaki artışın önemli sebeplerinden biri olması muhtemel. İKSV Tiyatro Festivali’nin geçmişinde AKM, CRR gibi sahnelerde izlemeye alışık olduğumuz yurtdışı merkezli prodüksiyonlar neden bugün Zorlu PSM Sahnesi gibi oldukça maliyetli sahnelerde, yüksek bilet fiyatlarıyla izlenebilmekte? 

Açık Radyo’nun yayın lisansı RTÜK tarafından oy çokluğuyla iptal edildi.Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo” başlığıyla yayın hayatını sürdüren Açık Radyo hakkında verilen bu sansürcü karar sosyal medyada büyük tepki topladı. Farklı dillerin, renklerin, seslerin kapatılmadan ve bastırılmadan bir arada durduğu kültür sanat ortamları için verilebilecek mücadeleler önemli bir ihtiyaç olarak duruyor. Açık Radyo, internet sitesinden bir açıklama dizisi yayımlayarak süreci kamuoyuyla paylaştı. Konuyu kamuoyunun gündemine taşıyan ve desteklerini paylaşan herkese teşekkür ettiklerini belirtti.

***

Bu yazının yayımlanacağı günün sabahında (31 Temmuz 2024) Genco Erkal’ın vefat haberini aldık. Tiyatro hayatı boyunca cesaret ve tutkuyla anlatmaktan, anlamaktan, mücadele etmekten ve ümit beslemekten vazgeçmedi. Kendisini rahmetle anıyor, tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. 



Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla