Gerçeği Bilme İhtiyacımız Ve Gazeteciliğin Yeni Kodları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Eray Özer’in T24’de yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Konvansiyonel dijital medyanın da zamanla kendini dönüştürüp bu yeni trendlere göre yeniden yapılandırması gerekiyor. Habercilik için zor zamanlar, evet. Ama unutmayın, hayat her zaman dönüşür, değişir. Gerçeği bilmeye olan ihtiyacımız bitmedikçe habercilik de bitmez.

Bu hafta size haberi dijitalde nasıl tükettiğimizden bahsetmek istiyorum. Kaynağım birkaç hafta önce yayımlanan Reuters 2024 Dijital Habercilik Raporu.

Gelin madde madde dünya ve Türkiye haberi nasıl tüketiyor, ona bakalım…

Facebook’un önlenemeyen düşüşü…

Türkiye’de toplumun önemli bir kesiminin (özellikle yüksek yaş grubunun) sosyal medyası olma işlevini sürdüren Facebook haber kaynağı olarak ta 2016’dan beri sürekli bir düşüş içerisinde.

Son iki yılda yüzde 4’lük bir kitleyi kaybettiler ve son sekiz yıl içerisinde yüzde 42’den yüzde 26’ya gerilediler.

Türkiye’de ise bu oran yüzde 27 ve sadece bir yılda yüzde 33’ten altı puan kayıpla bu noktaya geriledi.

Fakat unutmayalım, dünya çapında hala dijital haber kaynakları arasında birinci sırayı koruyorlar. Fakat az bir farkla…

Youtube’un yükselişi

Ülkemizde olduğu gibi dünyada da üç sosyal medya mecrasının haberde yükselişine tanıklık ediyoruz: Youtube, Instagram ve Tiktok.

Bu da bize bir şey söylüyor: Haberi artık video formatında tüketmeyi tercih ediyoruz. Burası net.

Youtube pandemide yakaladığı yükselişin ardından bir miktar düşüşe geçmişti (2020’de yüzde 21, 2022’de yüzde 19), şimdi yeniden toparladığını ve yüzde 22’lik bir oranla lider Facebook’un hemen yanına geldiğini görüyoruz.

İvmeleri itibarıyla en dikkat çekici çıkışı yapan iki mecra ise Instagram ve TikTok. Instagram on yıl önce haber kaynağı olarak sadece yüzde 2 oranında tercih edilirken sürekli yükselmeyi sürdürdü ve bugün yüzde 15’e ulaşarak Whatsapp haberciliğini (yüzde 16) yakaladı.

Devamı için tıklayınız.

T24

Paylaş.

Yanıtla