İlham Veren Bir ‘Mümkün’ Hikayesi: ‘Sessiz Dans’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Duvar Gazetesi’nden Özlem Ergun’un Yönetmen Aynur Özbakır ile yaptığı söyleşiyi okuyucularımızla paylaşıyoruz] Yönetmen Aynur Özbakır ileTürkiye’nin ilk işitme engelli balerini Eda Tavacı’nın dans ederek hayata tutunma mücadelesini aktardığı “Sessiz Dans” belgeselini konuştuk.

Yönetmen Aynur Özbakır’ın Türkiye’nin ilk işitme engelli balerini Eda Tavacı’yı konu edindiği “Sessiz Dans” filmi, Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri’nde izleyiciyle buluştu. Yerleşik alışkanlıklara ve sağırlığa karşı dans ederek hayata tutunan Eda Tavacı’nın hikayesini anlatan “Sessiz Dans”ta, Tavacı’nın müzikle ve bedeniyle kurduğu sıra dışı ilişki gösteriliyor.

Eda Tavacı ile tanışıp hikayesini konu etmeye karar verdikten sonra işaret dili kursuna giderek iletişimi mümkün kılan Yönetmen Özbakır, “Eda’yla ve yakın çevresiyle doğru ve sabırlı ilişkiler kurmak önemliydi” dedi. Yüksek öğrenimini odyometri (işitme testi) alanında yapan ve birçok sağlık kuruluşunda çalışan Özbakır, bu alanın bilgisine de sahip. Aşina olduğu bir dünyanın hikayesini aktarmanın sadece motivasyon açısından değil filmin konseptini oluştururken de avantaj sağladığını söylerken, “İşitme engellilerin toplumla, kendileriyle daha hassas bir etkileşimleri oluyor. Sıklıkla anlaşılmama ve yalnızlık hissiyle de mücadele etmek zorundalar. Bir yabancıya güvenmek, sahneye çıkmak, yeteneğinin yanı sıra engeliyle de spot ışıklarının altında olmak kolay değil” ifadesini kullandı.(Haberin devamı için buraya tıklayabilirsiniz…)

Paylaş.

Yanıtla