[Nazan DOĞANER HALICI’nın Sözcü’de yayınlanan yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.] Türk tiyatrosunun usta isimlerini yetiştiren Gençlik Tiyatrosu 70 yıl sonra belgesel oldu. 5 yılda hazırlanan belgesel Türkiye’nin ilk üniversite tiyatrosunu kuran ve Avrupa’da ülkemizi ilk kez temsil eden gençlerin hikayesini anlatıyor.
İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği öğrencileri tarafından 1953 yılında amatör bir tiyatro olarak Avni Dilligil’in inançlı desteğiyle kurulan Gençlik Tiyatrosu belgesel oldu.
Yönetmen ve yapımcılığını Nurgül Bayram’ın, müziklerini Ali Otyam’ın, seslendirmesini ise Levent Dönmez’in yaptığı belgeselin araştırma ve yapım aşaması 5 yıl sürdü. Bu süreçte Aden Tolay, Ali Özgentürk, Aydın Engin, Can Kolukısa, Erol Keskin, Genco Erkal, Haldun Dormen, İzzet Günay, Nevra Serezli, Osman Arolat, Rahmi Dilligil, Rana Cabbar, Suna Keskin, Tan Oral, Yılmaz Büyükerşen, Yılmaz Gruda, Yurdaer Erşan ve Zihni Göktay’ın aralarında olduğu 42 değerli isimle röportajlar yapılarak, daha önce yayınlanmamış fotoğraf ve görüntüler kullanıldı.
Bu belgeselle tiyatromuz adına atılmış bu önemli adımı araştırıp yazmayı, gelecek kuşakların tiyatro belleğine katkı sağlamayı ve tarihe not düşmeyi görev bildiğini belirten yönetmen ve Yapımcı Nurgül Bayram, “Çünkü, dünün ‘gençlik tiyatrosu’ sanatsal ve düşünsel duruşuyla bugünün gençlerine örnek oluşturacak bir yapı” dedi.
ÖNCÜ İSİMLER YETİŞTİRDİ
…