2006 – 2010 yılları arasında tanışmış, kimisi konservatuvardan sınıf arkadaşı, kimisi aynı projede birlikte yer almış, beraber büyümüş, birlikte üretmiş ve hayaller kurmuş altı oyuncu: Can Sertaç Adalıer, Özenç Eren Yelçi, Uğur Uzunel, Esra Tarhan, Gülin Bakkaloğlu ve Serhat Barış Açıkgöz. Onlar bu kez de Beyoğlu’nda İstanbul seyircisine yeni bir tiyatro sahnesi verebilmek için bir araya geliyorlar.
Pandemiyle beraber özel tiyatroların önemli bir çoğunluğu yetersiz devlet desteği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yerinde ve zamanında uygulayamadığı koruyucu, destekleyici politikaların yoksunluğu nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. Tiyatro emekçileri zor koşullardan ve dönemeçlerden geçti. İşsizlikle sınandı ve sınanmaya devam ediyor. Prova alacak, oyun sahneleyecek mekanların birer birer kapanması ve zaten zor olan ekonomik ve sosyal koşulların daha da kötüleşmesiyle İstanbul’un en önemli kültür sanat merkezlerinden bir olan Beyoğlu da bu sıfatını yavaş yavaş kaybetmeye başladı.
Tiyatroların ve performans alanlarının bir süredir şehir merkezinden, özellikle Beyoğlu’ndan uzaklaşması, kültür sanat faaliyetlerinde üretimin ve eş zamanlı olarak katılımın da azımsanamayacak bir oranda azalmasına neden oldu.
Sezonu kapatmak üzere olduğumuz bugünlerde ise özlediğimiz Beyoğlu’na geri dönebilmek anlamında umut dolu bir gelişme yaşanıyor. Pandemiden sonra yeniden canlanmaya çalışan tiyatro atmosferine katkıda bulunmak için uzun yıllar boyunca tiyatro sahnesi olarak kullanılmış, bir süredir atıl kalmış olan bir mekan 2023 – 2024 sezonunda “Ara Sahne” ismi ile açılmaya hazırlanıyor.
Burası, Beyoğlu’nda Sadri Alışık Sokak’ta, yıllarca tiyatro yapılmış; aslında İstanbul seyircisinin çok eskiden aşina olduğu, fakat bir süredir kullanılmayan bir sahne. Şimdi altı profesyonel oyuncunun el ele vermesi ile yeniden inşa ediliyor. 2000’li yılların başından beri bir arada olan, beraber üretme kültürüne sahip bu oyuncular, şimdi, yeni bir mekan ile yepyeni bir kumpanya ve sahne olma adına heyecanlı adımlar atıyorlar.
Mekânın açılmasındaki temel hedef, Ara Sahne’nin farklı disiplinlerden performansların ve oyunların sahneleneceği, sanatın her alanına dair eğitimlerin, atölyelerin, buluşmaların ana mekanı olacak bir merkez haline gelmesi. Ara Sahne’nin önemli misyonlarından biri de genç sanatçıları yeni eğitim metotları ile destekleyerek geleceğin oyuncularına katkıda bulunmak. Çağdaş prodüksiyonların prova almasına, oyun ve performanslarını sergilemesine imkân sağlamayı isteyen ekibin sanat üretmenin yanı sıra bir diğer önemli hedefi de kent hafızasının sürdürülebilirliğine katkı sağlamak.
*** Böyle bir oluşumu ve mekânı var edebilmek için ise günümüz ekonomik koşullarında azımsanamayacak miktarda maddi desteğe ihtiyaçları var. “Ara Sahne” kolektifi bu nedenle Fongogo’da bir dayanışma kampanyası başlattı. Bu kampanyaya katkıda bulunmak isteyenler https://odul.fongogo.com/Project/ara-sahne–desteklerinizi-bekliyor adresi üzerinden özlediğimiz Beyoğlu sokaklarını yeniden kazanmak, Ara Sahne’de üretilecek oyun , performans ve atölyelerin katılımcısı ve izleyicisi olmak için destekte bulunabiliriler.