Bahar Çuhadar
‘BÜTÜN KADINLARIN KAFASI KARIŞIKTIR’ (BEŞ ÜZERİNDEN ÜÇ BUÇUK YILDIZ)
AYSA PRODÜKSİYON
◊ Yazan: Ece Temelkuran, Selen Uçer (uyarlayan).
◊ Yöneten: Orçun Ucal
◊ Oyuncular: Deniz Işın, Ayfer Tokatlı, Selen Uçer, Elit Andaç Çam, Semih Varol.
◊ Süre: 2 saat 10 dakika
◊ Ne zaman, nerede: 12 Nisan Çarşamba 20.30’da Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, 17 Nisan Pazartesi 20.30’da Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde.
◊ Bilet fiyatları: 195 ve 235 lira
Hayat böyle bir şeydir; ölümden döner, çilgir çilgir çayını içersin.” Bu, insanın içindeki karabasanları bir anlığına havalandırıveren tatlı cümle, ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’ adlı oyundan. İzlerken gülümseyerek not etmişim bu lafı. Hem hayatı o kadar da ciddiye almamamıza hem de söz konusu oyunun damakta bıraktığı tada dair, çok özetleyici bir cümle…
‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’ hayatın ağır yükünü hakikaten o kadar da ciddiye almasak hiç fena olmayacağını, elbette tahmin edeceğiniz üzere kadınların dilinden, bakışından anlatıyor. Ece Temelkuran’ın aynı adlı kitabından uyarlanan oyun tam bir kadın anlatısı. İlk versiyonunu 2016’da izlemiştik. Şimdi yine Aysa Prodüksiyon çatısı altında, Selen Uçer’in uyarlaması ve Orçun Ucal’ın yönetiminde, yeni bir kadroyla, güncellenmiş haliyle sahnede. Her şey orta halli denebilecek bir İstanbul semtinde yaşayan yazar Ebru’nun kendini aşağı bırakmak üzere salonunun camına çıkmasıyla başlar. Evliliğinde sorunlar yaşayan, sadece evliliğinde olsa iyi, yayımlatmaya çabaladığı kitabıyla ilgili de ciddi sorunlara sahip, daha fenası aslında bizzat kendi varoluşuna dair sert kayalara çarpmış genç, şehirli, entelektüel, güzel bir kadındır Ebru. Yan camdaysa Ebru’nun, ancak evine temizlik işçisi olarak girerse hayatının kesişebileceği profilde bir kadın vardır: Yan dairenin camlarını silmekte olan genç kadın Aysel. Hemen sonra diğer camda elinde viskisiyle Pervin belirir. ‘Hükümet gibi kadın’ denir hani, işte öyle güçlü, özgüvenli, bir o kadar dalgacı ve başarılı bir kadın. İkisinin Ebru’yu intihar girişiminden vazgeçirme çabalarına bir de bütün şen şakraklığı, ışıltısı ve yüksek hayat enerjisiyle ünlü popçu Meltem katılacaktır.
Hikâyenin tek erkek karakteri Murat’ı Semih Varol canlandırıyor.
Yumuşak bir bağ
Sırasıyla Deniz Işın, Ayfer Tokatlı, Selen Uçer ve Elit Andaç Çam’ın canlandırdığı bu dört kadın; oyun açıldıkça Ebru’yla birlikte biraz da kendilerini deşerler. Ne kadar farklı kadınlar olsalar da benzer bir kadınlık halinde buluşurlar. Aralarında didişerek başlasa da eğlenceli bir tonda seyreden bir kadın dayanışması bile örülür zaman içinde. Hikâyenin tek erkeği ise ‘kurtarıcı’ olma fırsatını bir şekilde yakalayıp bunu fırsata çevirmeye çalışmaktan geri durmayan, mahallenin emlakçısı Murat’tır (Semih Varol).
‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’ Ece Temelkuran okurlarının yakından tanıdığı; yazarın, yer yer modern aforizmalar, kelime oyunları içeren özgün dilinin ve hayata, kadınlık meselesine bakışının bir örneği.
Umutsuzluktan intiharın eşiğine gelmiş genç kadında da kendi camiasının söz sahibi, ‘akil kadın’ı
Pervin’de de ‘neler neler çekip de buralara gelmiş’ pop yıldızı Meltem’de de dinmeyen koca şiddeti, anneliği ve işçiliğiyle kadınlığı arasında ayakta kalmaya çalışan Aysel’de de bu ton çok net. Büyük sözler söylemeden seyirciyle yumuşak bir bağ kuran, komedisini metninden çok güçlü oyuncu performanslarından alan ve kadınlara ne olursa olsun ayakta durabileceğini anımsatmaya çalışan bir oyun bu.
‘Karışıklığı seveceksin’
Ebru’nun bunalımlı halleri ve çekirdek ailesinden yetişkinliğine uzanan varoluşsal dertlerini bir tür 90’lar romantizmiyle dillendirmesi beni yer yer oyundan uzaklaştırdıysa da Pervin-Aysel-Meltem üçlüsüne biçilen, Ebru’yu çekiştirip kendine getirme rolü, sahnede olan biteni diri tutmayı başarıyor. Ebru’nun basılacak kitabını alıp okuyamazdım muhtemelen ama bu kadınlarla bir rakı masası çok uzun ve çok eğlenceli olurdu, orası kesin. Hatta Pervin’in önderliğinde kesin birkaç proje bile üretirdik!
Tüm ekip durmayan bir akış ve uyumla sahnede. Her bir oyuncu, üstlendiği karakteri layıkıyla taşıyor. Kıyaslamaya hiç gerek yok ama Elit Andaç Çam’ın pop yıldızı Meltem olarak rolün de verdiği imkânlarla seyirciyi kırıp geçirdiğini özellikle belirtmeli. Alıntıyla başladım, başka bir alıntıyla bitirelim: “Bütün kadınların kafası karışıktır. Ama o karışıklığı seveceksin. Çünkü kadınsın.”
SAHNEDE BUNLAR DA VAR
‘DAR ALAN’
BAKIRKÖY BELEDİYE TİYATROLARI
Ersin Umut Güler uyarlayıp yönettiği oyunda Max Frisch’in ‘Biedermann ve Kundakçılar’ adlı oyununu bugünün Türkiye’sine taşıyor. Dışarısı, ‘başkaları’ yanarken evimizde nasıl huzurla oturabiliriz? Hiç eskimeyecek sorularla, kara mizah tonuyla karşımızda ‘Dar Alan’. Yarın 15.30’da Yunus Emre Kültür Merkezi’nde.
‘MACBETH’
ESKİŞEHİR B. B. ŞEHİR TİYATROLARI
Shakespeare’in insanlığın özünden belli ki asla kazınmayacak olan güç ve iktidar hırsını, ego savaşlarını ve tüm bunların yok edici sonuçlarını ince ince işlediği kült oyunu ‘Macbeth’e Eskişehir Şehir Tiyatroları yorumu… Oyunu Barış Erdenk yönetiyor. 11 ve 12 Nisan saat 20.30’da Mecidiyeköy Büyük Sahne’de.
‘FAZİLET YALNIZ DEĞİLDİR!’
İKİNCİKAT
Genç yazar kuşağından Salihcan Sezer’in kaleminden çıkan bu tek kişilik kadın oyunu, Fazilet’in hem komik hem de karanlık öyküsünü buluşturuyor seyirciyle. Hivda Zizan Alp’in canlandırdığı Fazilet’in hayatından bir ‘FemX’ konuşması… 13 Nisan Perşembe 20.30’da ikincikat Kadıköy’de.