[Işıl Çalışkan’ın Birgün’de yayımlanan haberini okurlarımızla paylaşıyoruz.]
Dizi ve film yapımcıları deprem bölgelerine destek olmak amacıyla seferberliğini sürdürüyor. Sinema Televizyon Sendikası Başkanı Ufuk Demirbilek, “Işıklarımız sayesinde arama kurtarma faaliyetleri sabaha kadar sürebiliyor” dedi.
Dizi yapımcıları ve prodüksiyon şirketleri, Maraş merkezli depremlerde zarar görenlerin yaralarını sarmak için setleri durdurdu, seferberlik başlattı. Sinema Televizyon Sendikası’nın dizi ve sinema projelerinde kullanılan ekipmanların afet bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları için değerlendirilmesi konusunda yayınladığı dayanışma çağrısına onlarca şirket yanıt verdi. Bunlar arasında, OGM Pictures, MED Yapım, Gold Film, TIMS&B Productions, Ay Yapım yer aldı. Hem ışık, jeneratör gibi ekipman desteği verildi, hem de sektörde çalışan emekçiler arama kurtarma ekiplerine destek vermek için deprem bölgelerine gitti. Sinema Televizyon Sendikası Başkanı Ufuk Demirbilek ile yayımladıkları çağrıyı ve sonrasındaki süreci konuştuk.
İlk olarak ekipmanların deprem bölgelerinde değerlendirilme fikrinin nasıl ortaya çıktığını sorduğumuz Demirbilek, “Depremin ilk saatlerinde biz de herkes gibi şaşkınlık içinde gelişmeleri takip ediyor ve sendika olarak ne yapabiliriz diye düşünüyorduk. 10’uncu saatte başsağlığı ve 21’inci saate dayanışma çağrısı yaparak ilk adımı atmış olduk. Çağrı yapmak için geç mi kaldık diye içsel sorgulamalarımız da oldu. Belki 4-5 saat önce bu çağrıyı yapabilirdik de” yanıtını verdi.
Demirbilek sonraki süreci nasıl yönettiklerini şu ifadelerle aktardı: “İlk 72 saat içinde arama kurtarmada acil ihtiyaç olarak açığa çıkan ve sektörümüzün katkısı olabilecek şeyler jeneratör, ışık araç-gereçleri ve karavanlardı. Ortak aklın gereği olarak ilk önce bunların deprem bölgesine ulaşması gerekiyordu. Koordinasyon için ilgili kamu kurumları ile temasa geçme girişimlerimiz yarı-başarısız ve başarısızlıkla sonuçlandı. Çağrımız doğrudan yayıncı kuruluşlar ve yapımlara yönelikti fakat meslektaşlarımız içinde arasında güçlü bir karşılık buldu. Dayanışma çağrımızdan önce deprem bölgesine doğru harekete geçen yapımların olabileceğini varsayarak, 21’inci saatten sonra yaygın bir şekilde setlerin durmuş olması ve afet bölgesi için girişimlerde bulunulması, yapılması gereken ilk şeydi. Ve bu adım atılmış oldu.”
UYMAYAN AZ SAYIDA YAPIM ŞİRKETİ OLDU
Demirbilek, ilk 72 saatte gönüllü olarak deprem bölgesine gitmek isteyen meslektaşlarını Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği (SAR) ile diyaloğa geçirerek koordine ettiklerini ifade etti.
Deprem bölgelerinde nasıl çalışmalarda bulunduklarını sorduğumuz Demirbilek, şöyle anlattı: “Kamyon kamyon ışık malzemeleri, jeneratörler gitti. Bu ekipmanları çalıştırabilecek alanında uzman arkadaşlarımız da eşlik etti. Bu sayede ışıkların eşliğinde sabaha kadar arama kurtarma faaliyetleri devam edebiliyor. Temel ihtiyaçların, yaşamsal malzemelerin dağıtılması konusunda meslektaşlarımız yardımcı oldu. Meslektaşlarımız AKUT ve SAR ile işbirliği yaparak kamu kurumları ve yerel yönetimlerle birlikte işbirliği yaparak bir alan oluşturdu. Böylece arama kurtarma faaliyetlerine ek takviyelerde bulunuldu. Yine sektörümüzde hizmet veren yemek şirketleri de bölgeye giderek depremzedelere yemek dağıtıyor. Bu da çok önemli bir katkıydı.”
Özellikle deprem bölgelerinde yaşamını yitiren, yaralanan yakınları bulunan emekçileri için sektör paydaşlarının insiyatif alması gerektiğine vurgu yapan Demirbilek, “Bu meslektaşlarımız çalıştırılmamalı ve herhangi bir ekonomik kayıp yaşamamalı. Bu konuda yapımların gerekli kolaylığı sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Milli Yas takvimine uygun davranarak setlerin durdurulması gerektiğine vurgu yapan Demirbilek, “Bu takvime genel olarak uyan yapımlar var ama genele kıyasla uymayan az sayıda yapım da var” siteminde bulundu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DAYANIŞMA ŞART
İlerleyen süreçte devam eden setlere ilişkin deprem bölgesinin ihtiyaçlarının gözetilerek devam edilmesi gerektiğine vurgu yapan Demirbilek, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Buna uygun çalışma koşulları oluşturulmalı. Kısa-orta ve uzun vadeli olacak şekilde, elde edilen gelirlerden bir fon oluşturulması ve depremden zarar gören meslektaşlarımız dâhil olmak üzere depremzedeler için sürdürülebilir bir dayanışma pratiği ortaya koyulmalı. Sektörümüz içinde varlık gösteren diğer sendikalar, meslek birlikleri, vakıflar, dernekler, kooperatif ve emek bileşenleri olarak Deprem Film Sektörü Koordinasyon Kurulu’nu oluşturduk. Önümüzdeki süreci sektörümüz adına Koordinasyon Kurulu olarak yürütmeyi ve yaraların sarılması adına ilgili kamu kurumlarıyla diyaloğa geçerek sektörümüze kolaylık sağlamalarını talep edeceğiz.” Böylesi bir felakette sınıf çatışmasını bir kenara bırakarak kolektif dayanışma ile uzun vadeli yardımlaşma pratiğine dönüştürülmesi gerektiğine vurgu yapan Demirbilek, “Bunu yaparken kan bağı üzerinden değil, toplumu oluşturan bireylerin insan olma sorumluluğu ile hareket etmeliyiz. Ülkemizin son yüz yılda yaşadığı bu büyük dram, kaderci bir katarsisi değil, kararlı ve sürdürülebilir bir dayanışma ağını hak ediyor. Ayrıca yaşadıklarımızdan ders çıkartarak, sonuçlar üzerinden gelişen yardımlaşma mantığını sorgulayabilmeliyiz. Bilime dayalı öngörülerin ve uyarıların gereğini yaparak dayanışmanın işlevini ve klasik algısını değiştirmemiz gerekmiyor mu artık?” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Sinema Televizyon Sendikası’nın yayınladığı dayanışma çağrısının ardından çok sayıda yapım şirketi setlerini durdurduğunu ve deprem bölgelerine destek vereceğini duyurmuştu. Bunlardan bazıları şöyle:
Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) Başkanı Timur Savcı, kişisel hesabında yaptığı paylaşımda, “Dizi ve film sektörü olarak, deprem bölgesine yardım seferberliği başlattıklarını duyurdu. İlk olarak maddi yardımı organize edecekleri belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “AFAD (Afet ve Acil Durum Başkanlığı) ve AHBAP’la sürekli görüşme halindeyiz. Jeneratör, karavan ve gıda yardımı konusunda yapacağımız çalışma ikinci planda. Mevcut yardım TIR’ları yollarda kaldığı için ciddi bir ulaşım problemi var. Bu yüzden ikinci etapta da AFAD ve AHBAP’tan gelecek bilgiler doğrultusunda karavan, jeneratör ve gıda yardımı konusunda destek vermek için harekete geçeceğiz. Yaralarımızı hep birlikte saracağız.”
Ay Yapım ve Gold Film’in sosyal medya hesaplarından yardım çalışmalarına destek olmak için film setlerine bir süre ara verdikleri bilgisini paylaştı. MF Yapım’a ait sosyal medya hesabında, AFAD ve TESİYAP ile koordineli olarak deprem bölgelerine yardım yapılacağı aktarıldı.
TIMS&B Productions’ın Twitter hesabında, yardım seferberliğine destek oldukları ifade edildi. Beşiktaş Kültür Merkezi’nin sosyal medya hesabında da TESİYAP’ın açıklaması paylaşıldı.
Oyuncu ve yapımcı Oktay Kaynarca da Güzel Adamlar Media olarak, TESİYAP ile hareket ettiklerini, onların yönlendirmeleri doğrultusunda ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirdi.