Kim Bu Yusuf Umut?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Tiyatro Hemhâl’in tek kişilik oyunu ‘N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hali’ bir tür ‘kayıp erkek’ öyküsü… Hakan Emre Ünal’ın etkileyici performansı ve yaratıcı ışık tasarımıyla ilgi çekici bir oyun.

Pantolon paçalarını içine geçirdiği kırmızı çorapları, tişörtünün üstüne giydiği deri ceketi, elinde bir kola kutusu, yüzünde umursamaz bir gülümsemeyle dolanıyor sahnede. 32 yaşındaymış. İsmi: Yusuf Umut. Nereli? ‘Dünya vatandaşı’. Neci? Biraz ‘Ne iş olsa yaparım’cı.

Evi neresi? Bunu o da bilmiyor, biraz da evinin neresi olduğunu aramasının hikâyesi bu… Ne olduğunun, kim olduğunun, nereye ait olduğunun peşinde genç bir adam Yusuf Umut.

Tiyatro Hemhâl’in tek kişilik yeni oyunu ‘N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hali?’ ekibin yetenekli oyuncularından Hakan Emre Ünal’ın performansıyla, sade bir sahne, kullanışlı bir ışık tasarımıyla seyirciyle buluşuyor. Yusuf Umut kocasından ayrılan annesiyle birlikte, dedesiyle anneannesinin evinde bir çekyata sığmak zorunda kalmış bir genç. 16’sından itibaren başlıyor bize öyküsünü anlatmaya. Ne okuduğu liseye ne baskıcı dedesinin küçücük evinde ona ayrılan çekyata ne de şefkatli annesinin kollarına sığıyor Yusuf Umut. Atıyor kendini sokaklara…

Kendisini kâh Dikilitaş’ın insafsız yokuşlarındaki sert taşların üstünde, kâh lise arkadaşlarıyla mahalle arası içkili muhabbetlerde, kâh bir internet kafenin çalışanı olarak buluyor. Bir yolda ilerliyor ama nereye gittiğini o da bilmiyor. Bir Beyoğlu barında tanışıp çarpıldığı punk ve anarşist barmaid Nina’da da bulamıyor aradığı ‘kendini’, evine sığındığı, birlikte değnekçilik yaptığı çocukluk arkadaşı Miraç’ta da… Gün geliyor, asker ocağına düşüyor yolu, orada da ‘adam olmak’ değil, başrolünde annesinin olduğu halüsinasyonlar oluyor ulaştığı…

‘Dalgacı Mahmut’ misali…

Yusuf Umut bir tür ‘kayıp erkek’ öyküsü. Alis Çalışkan ile Hakan Emre Ünal’ın birlikte kaleme aldığı, Ayşe Draz ile Nezaket Erden’in yönettiği oyun, gücünü hikâyesinden çok Ünal’ın enerjik ve sık sık dönüşen performansından alıyor. Seyirciyle çok iyi bir iletişim kuruyor Ünal. Muhammed Ali Dönmez’in ışık ve gölge oyunları da oyunun güçlü yanlarından biri.

Orhan Veli’nin ‘Dalgacı Mahmut’u misali sahnede Yusuf Umut, hem her şeye ‘Adios amigos!’ çekecek kadar hayata karşı müdanasız hem de annesine sığınmak, kendine bir yol bulmak isteyen bir çocuk kadar çaresiz…

Yusuf Umut’ta BAM İstanbul’un (ne yazık ki sonlanan) oyunu ‘Kader Can’la benzerlikler yakalamamak da mümkün değil. Kim bilir, belki de sokaklarda kendini arayan, çocuklukla yetişkinlik, bağımsızlıkla anneye bağımlılık arasında sıkışmış kalmış erkeklerin nüfusu hayli fazla olduğu içindir bu ortaklık…

N’OLCAK BU YUSUF UMUT’UN HALİ TİYATRO HEMHÂL (BEŞ ÜZERİNDEN ÜÇ BUÇUK YILDIZ)

Yazan: Alis Çalışkan, Hakan Emre Ünal
Yöneten: Ayşe Draz, Nezaket Erden
Oyuncu: Hakan Emre Ünal
Ne zaman, nerede: Bu akşam 20.30’da Kumbaracı50’de, 30 Mayıs Pazartesi,
20.30’da Moda Sahnesi’nde.
Süre: 90 dk. Bilet fiyatı: 70 ve 100 lira.

Hürriyet

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla