Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, ardı ardına iptal edilen konserleri Meclis gündemine taşıdı. Atay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Bu yasak ya da iptal kararlarının talimatı sizin tarafınızdan mı verilmektedir?” diye sordu.
Son iki haftada AnadoluFest’in yanı sıra Aynur Doğan, Metin-Kemal Kahraman, Matthaios Tsahouridis, Apolas Lermi, Mem Ararat, Niyazi Koyuncu, Melek Mosso, Ceza ve Ediz Hafızoğlu’nun konserleri çeşitli gerekçelerle yasaklandı veya iptal edildi.
Pandemi başından itibaren AKP iktidarı tarafından gece 12’den sonra müzik yasaklarıyla başlayan ve konser yasaklarına kadar varan sürece tepki gösteren Atay, Soylu’nun cevaplaması istemiyle konser yasaklarına ilişkin soru önergesi verdi.
Resmi olmayan verilere göre pandemide 100’ü aşkın müzisyenin intihar ettiğini vurgulayan Atay, “Geçim sıkıntısı yaşayan müzisyenler enstrümanlarını değerlerinin altında fiyatlara satarak hayatta kalmaya çalıştı. Hükümetten (yalnızca 5 ay boyunca) 30 bin 744 müzisyen ayda net 1000 TL, toplamda 5000 TL olmak üzere destek alabildi. Ancak bu destek paketinden ‘gelir vergisi mükellefi olma koşulunu’ karşılayamadığı gerekçesiyle yararlanamayan sanatçılar oldu” sözlerine yer verdi.
“Keyfi Yasaklar Nedeniyle Sanatçılar Mağdur Ediliyor”
Menajerinden rodisine, ışıkçısından orkestrasına, ulaşım görevlisinden mekân çalışanlarına kadar müzik sektörünün tüm bileşenlerinin 2 yıldır sahnelerden uzakta kaldığını kaydeden Atay, soru önergesinde şu sözlere yer verdi:
“Kısa süre önce ‘pandemi tedbirleri’ doğrultusunda yeniden başlayan konserler ve festivallerin bakanlığınıza bağlı çeşitli valilikler tarafından yasaklandığı/iptal edildiği görülmektedir. Eğlence sektörü çalışanları, kademeli normalleşme sürecinde işletme faaliyetlerinin sınırlandırılmasına, müzik yasağının kaldırılmamasına ve farklı alternatifler yaratılmamasına tepkiliyken her geçen gün basına yansıyan keyfi yasaklamalar ve iptal edilen etkinlikler nedeniyle sanatçılar yine mağdur edilmektedir. Geride bıraktığımız 15 gün içinde Eskişehir Valiliği ‘kamu güvenliğini’ gerekçe göstererek AnadoluFest’i yasakladığını duyururken, AKP’li Derince Belediyesi Aynur Doğan’ın konserini iptal etti. Ardından Metin&Kemal Kahraman’ın Muş’ta vereceği konser 1 gün önce Muş Valiliği tarafından keyfi ve hukuksuz bir biçimde yasaklandı. Matthaios Tsahouridis’in Trabzon’da vereceği konserin yasaklanmasına tepki gösteren Apolas Lermi’nin Denizli ve Bostancı konserleri, Niyazi Koyuncu’nun ise AKP’li Pendik Belediyesi tarafından konseri iptal edildi.
Son olarak ise Isparta Uluslararası Gül Festivali kapsamında sahne alacak olan Melek Mosso, Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği Isparta Şubesi tarafından hedef gösterildi. Dernek tarafından Melek Mosso konserinin iptal edilmesi talep edilirken, ‘Ahlaksızlığı özendiren hiçbir şarkıcı halkımız nezdinde sanatçı olarak kabul edilmeyecektir’ ifadeleri kullanıldı. Söz konusu açıklamanın ardından Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen Twitter hesabından konserlerin afişini yeniden paylaştı ve afişte Mosso’nun konserine yer verilmediği görüldü.”
Atay, Soylu’ya şu soruları yöneltti:
- Bu yasak ya da iptal kararlarının talimatı sizin tarafınızdan mı verilmektedir?
- Eğer bu talimatı veren siz değilseniz bu kararların altına imza atarak alenen Anayasa’nın 64. maddesini ihlal ederek müzisyenleri ve müzik emekçilerini mağdur eden ve yine Anayasa tarafından hükme bağlanan “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu” işleyerek sanatçıları hedef gösteren kişi ya da kişiler hakkında idari soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
- Uygulanan bu yasak veya iptal kararlarının gerekçeleri nelerdir?
- Yasaklanan ya da iptal edilen konserler nedeniyle mağdur olan yüzlerce sanat emekçisinin maddi zararı karşılanacak mıdır?