Tiyatro ve sinema oyuncusu İbrahim Kalkan, Fatih Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.
Tiyatro ve sinema oyuncusunun ailesinin yanı sıra kültür sanat dünyasından pek çok ismin katıldığı cenaze töreninin ardından İbrahim Kalkan, Çobançeşme Mezarlığı’na defnedildi.
Usta Tiyatro oyuncusu İbrahim Kalkan’ın cenaze töreninde AA muhabirine açıklamalarda bulunan oyuncu Nadir Ersoy, ”İbrahim ağabey bizim için gerçekten önemli bir insandı. Benim birçok sanatsal etkinliğimde bana esin kaynağı olmuştur. Kalkan soyadı gibi hiçbir baltanın, hiçbir kılıcın dokunamayacağı abide bir şahsiyetti benim gözümde. Allah şahitliğimizi kabul etsin. Gerçekten garip bir sanatçıydı ve garip geldi, garip gitti.”
Müzisyen İsmail Hakkı Hafız da her zaman sanat konusunda İbrahim Kalkan’a danıştığını ifade ederek, ”Bol bol çay içtiğimiz, sohbet ettiğimiz bir abimdi. Babamla (İbrahim Hakkı Hafız) birlikte tiyatro yapan, 1980 sonrası aynı sahneyi paylaşan, aynı coğrafyanın tiyatrosunu birlikte anlam ve manasını sahnelerde anlatan bir insandı. Herkesle sohbet ederdi. Devamlı bir muhabbeti vardı. Gençlerle her daim sohbet eden, sahneyi hiçbir zaman bırakmayan, her konuştuğumuzda ‘Bir oyun var. Bir oyun daha yapacağız.’ ya da ‘bir film daha çevireceğiz.’ derdi umutla. Rahmetli babam Cerrahpaşa’da kanserdi. Baktım dışarıda bir gürültü var. Çıktık ne oluyor ki, İbrahim Kalkan abi gelmişti. Babamın son zamanlarıydı. O an gençlik yıllarındaki gibi babamla tiyatro konuşmaya başladılar. Yani ahde vefayı son anına kadar eksik etmeyen birisiydi.”
40 YILLIK DOSTUMDU
Tiyatrocu İsmail Yeşilbağ ise İbrahim Kalkan’ın yaklaşık yarım asrı aşkın süredir tiyatro sanatı ile uğraştığını belirterek, ”Benim de 40 yıllık dostumdu. Allah sonsuz rahmet eylesin. Mazlum, iyi bir insandı.” dedi.
1990’lı yıllarında ”Haydi Bosna’ya” isimli oyunda İbrahim Kalkan’ın kendisine danışmanlık yaptığını belirten tiyatro oyuncusu İsmail Yeşilbağ, şu ifadelere yer verdi: ”Oyundan sonra Çeçenistan’da savaş çıkınca ‘Şeyh Şamil Kafkas Kartalları’ isimli bir tiyatro oyunu sahneye koyarak Çeçenistan’daki mücadeleye gönül desteği, sanat desteği verdik. Bu oyunumda da İbrahim Kalkan benim oyuncularımdan olmuştu ve bana çok fikirler vererek fayda sağlamıştı. Fatih’in demirbaş adamlarındandı. Onunla Fatih’te çok sohbetlerimiz oldu. Rahmetli Hasan Nail Canat, İbrahim Hakkı Hafız ve kendisiyle muhabbetlerimiz oldu. Allah hepsine rahmet eylesin. ”
İBRAHİM KALKAN KİMDİR?
İbrahim Kalkan dünyaya gözlerini Çorum’un Osmaniye Köyü’nde 1949’da açtı. 1966 tarihinde İstanbul’a gelerek tiyatro oyunculuğuna başladı.
Usta tiyatro oyuncusu İbrahim Kalkan, ”Set Oyuncuları” adı ile kurduğu tiyatro topluluğuyla ”Suçlu Kim”, ”Kızıl Azap”, ”Mahallede Şenlik Var” adı ile kendi yazdığı oyunlarını sahneledi. ”Gönül Şarkıları”, ”Suya Düşen Gölgeler”, ”Ay Işığı Kan Kırmızı” adlı şiir kitapları da olan usta oyuncu, okullara dair, Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından olan Söğüt, Malazgirt, Fetih, Çanakkale ve Ankara konulu piyesler kaleme aldı.
”Karınca” ve ”Mavzer”in yanı sıra da pek çok film ve dizide rol alan İbrahim Kalkan, 1987 tarihinden itibaren sinemada Halvet, Minyeli Abdullah, Hasret, Baba Evi, Bayram, Süleyman Nazif Belgeseli, Şark Kahvesi, Şengül Konağı, Bizim Ev gibi film ve dizilerde önemli roller üstlendi.
İbrahim Kalkan’ın ”Selahaddin Eyyubi”, ”Keloğlan Masalları”, ”Onlardan Biri”, ”Gökteki Ay Üşüyor”, ”Kahramanlarımız Şeyh Şamil”, ”Keloğlan’ın Fendi”, ”Barbaros Hayrettin Paşa”, ”Muhabbet Faslı”, ”Alparslan”, ”Ayrılık Vakti” ve ”Medeniyet Belgesi Sanat” adlı kitapları da bulunuyor.