“Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” Bu Dönemi Genç Araştırmacılarla Kapatıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Türkiye Tiyatro Vakfı’nın düzenlediği “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları”nın sekizinci oturumu “Lisansüstü Öğrencileri Anlatıyor: Tanzimat’tan 1950’ye İstanbul’da Tiyatro Mekânları” başlığıyla 29 Mayıs Cumartesi ve 30 Mayıs Pazar saat 18:30’da gerçekleşiyor. Çalışmalarını gönüllü gençlerin katkısıyla sürdüren Vakıf, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilerinin yapacağı bu sunumla sezonu kapatıyor.

TTV tarafından çok disiplinli bir çalışma yöntemiyle İstanbul’un tiyatro tarihini belgelemek ve bir kültürel bellek haritası çıkarmak üzere hazırlıkları süren projenin ilk ayağı, Prof. Dr. Kerem Karaboğa öncülüğünde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Yüksek lisans ve Doktora Öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.

29 Mayıs Cumartesi ve 30 Mayıs Pazar günleri saat 18:30’da iki oturum halinde yapılacak sunumlarda lisansüstü öğrencileri çalışmalarının sonuçlarını paylaşacak, İstanbul’un tarihsel olarak kültür merkezleri olan Kadıköy, Üsküdar, Suriçi, Beyoğlu ve Beşiktaş bölgelerinin tiyatro belleğini, bu bölgelerde geçmişte var olan tiyatro mekânları üzerinden ele alacaklar.

Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları VIII
“Lisansüstü Öğrencileri Anlatıyor: Tanzimat’tan 1950’ye İstanbul’da Tiyatro Mekânları”
29 Mayıs Cumartesi ve 30 Mayıs Pazar saat 18:30

29 Mayıs Cumartesi saat 18:30
Beşiktaş – Özlem Tıpırdamaz ve Elif Aydın
Beyoğlu – Cem Yiğit Üzümoğlu ve Ayşenur Nuhoğlu
Şişli – Verda Habif

30 Mayıs Pazar saat 18:30
Kadıköy – Aybike Aker ve Gamze Güzel
Üsküdar – Elif Ceren Bodur
Sur İçi Bölgesi – İlayda Abay, Serkar Aydıncı ve Ali Aliyev

Etkinliğe katılmak için TTV sosyal medya hesaplarını ve web sitesini takip edebilirsiniz.

*
Vakfın mayıs ayında gerçekleştirdiği diğer etkinlikler ise aşağıdaki linklerden ve youtube hesabından izlenebilir.
TTV’nin Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları kapsamında, 7 Mayıs Cuma günü, araştırmacı yazar Nesim Ovadya İzrail’in katılımıyla gerçekleştirdiği “Osmanlı ve Türkiye Tiyatrosunda AŞOD MADATYAN” başlıklı konuşması https://youtu.be/23rURbA1Wfg linkinden izlenebilir.
TTV’nin Tiyatromuzda Toplumsal Cinsiyet Konuşmaları kapsamında 14 Mayıs Cuma günü, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Hülya Adak’ın katılımıyla gerçekleştirdiği, “Absürd Tiyatro Kanonu: Kadın Oyun Yazarları ve Politika” başlıklı konuşması ise https://youtu.be/akazBZMPcb0 linkinden izlenebilir.

BİR TİYATRO MÜZESİ İÇİN YOLA ÇIKARKEN…

“Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisi kapsamında yapılan etkinlikler “genelde müzelerin özelde tiyatro müzesinin toplumsal işlevinin konuşulacağı söyleşiyle devam ediyor. 27 Mayıs Perşembe saat 18:00’de Yapı Kredi Kültür Sanat youtube kanalından canlı yayınlanacak söyleşinin moderatörlüğünü Esen Çamurdan üstlenirken Suay Aksoy, Gökçe Dervişoğlu ve Fulya Baran konuşmacı olarak yer alacak. Müzelerin günümüzde geçerliliklerini nasıl sağlayabildikleri, hayata nasıl ayak uydurdukları ve bunu nasıl sürdürecekleri üzerinde durulacak. Kültür sektörü içindeki rekabette müzelerin dayanma gücünün ellerindeki koleksiyonlar kadar, belki de daha fazla, yaptıkları araştırmalara, bilgi üretimlerine, gerçekleştirdikleri etkinliklere ve aslında bunlar sayesinde toplumun hayatına ne ölçüde dokunduklarına bağlı olduğu tartışılacak.

Bir müze kimlerden oluşur? Müzenin sürdürülebilirliğini nasıl sağlayabiliriz, bunun yönetim araçları, bir kültür ekosistemi içinde nasıl konumlanabilir? Müzenin sürdürülebilirliği kadar sosyo-ekonomik kalkınmanın kolaylaştırıcı olması da beklenir. Bu doğrultuda kültür kurumlarının sorumlulukları nelerdir? Türkiye’de bir tiyatro müzesine neden gereksinim duyuyoruz? Tiyatro müzesinin yokluğu topluma nelere mal oluyor? Tiyatro müzesi ile toplumun kültür-sanat belleği, giderek toplumsal bellek ilişkisi irdelenecek.

Paylaş.

Yanıtla