Müzik Emekçileri İçin Neden Adım Atılmıyor?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Salgın döneminde işsiz kalan ve geçim sıkıntısı yaşayan müzisyenlerin durumu Meclis gündemine taşındı. HDP’li Turan, Kültür ve Turizm Bakanı’na ‘Müzik emekçileri için herhangi bir adım atılmamasının nedenleri nelerdir?’ diye sordu

Koronavirüs salgınıyla birlikte büyük yıkım yaşayan kültür emekçileri seslerini duyurabilmek için İzmir, Ankara ve İstanbul’da ‘Sessizlik eylemi’ düzenleyerek kafe, restorant vb yerlere getirilen saat kısıtlamalarını protesto ediyor. Eylemlerde taleplerini dile getiren müzisyenler hükümetten de hiçbir destek bulamıyor. Müzik emekçilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a “Covid-19 salgını sürecinde işsiz kalarak zor koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışan müzik emekçileri için herhangi bir adım atılmamasının nedenleri nelerdir?” diye sordu.

HDP’li vekil Rıdvan Turan önergesinde “Covid-19 salgınından olumsuz biçimde etkilenerek işsiz kalan ve yoksullaşan kesimlerden biri de müzik emekçileri oldu. Konser ve kültürel-sanatsal etkinlik yasakları devreye girince müzisyenlerin iş yerlerindeki çalışmaları durma noktasına geldi. Müzisyenlik, Türkiye’de bir meslek tanımı içinde olmadığından güvencesiz ve kayıt dışı çalışma biçimlerinin başında geliyor. Salgından kaynaklı işsiz kalan ve geçinemeyen müzik emekçilerinden çok sayıda intihar vakaları görüldü. Ancak alanın kayıt dışı istihdam biçiminden dolayı yaşanan ölümlere dair bir veri de bulunmuyor. Salgın dönemi çoğunlukla yevmiye ile çalışan müzik emekçileri için çok büyük yıkımlara sebep oldu” denildi.

‘Parlamento çalışmalara başlasın’

Herhangi bir sosyal veya iş güvencesi olmaması sebebiyle müzik emekçileri de bu sürecin ağır sonuçlarını yaşayan kesimlerden biri olduğunu vurgulanan önergede, “Bu kapsamda Parlamentonun, yevmiye ile çalışan müzik emekçilerinin sosyal haklarını düzenleyen çalışmalara bir an evvel başlaması gerekiyor. Bu kapsamda verilmiş onlarca soru ve araştırma önergesi söz konusu ancak iktidar birçok kesime olduğu gibi müzisyenlerin taleplerine de kulağını tıkamış durumda” diye belirtildi. HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

*Bakanlığınız tarafından Covid-19 salgını sürecinde işsiz kalarak zor koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışan müzik emekçileri için herhangi bir adım atılmamasının nedenleri nelerdir?

*Bakanlığınız tarafından Türkiye’de müzik emeği ile geçimini sağlayan müzisyenlerden kaçının işsiz kaldığına dair bir çalışma yapılmış mıdır? Eğer yapılmış ise bu çalışmalar nelerdir? Yok eğer yapılmamış ise gerekçeleri nelerdir?

*Covid-19 salgını sürecinde kahır ekseriyeti işsiz kalan müzik emekçilerinin sosyal ve çalışma haklarını düzenleyen bir çalışma Bakanlığınız tarafından yapılacak mıdır? Eğer yapılmayacaksa nedenleri nelerdir?

*Bakanlığınız tarafından müzik emekçilerine ilişkin herhangi bir maddi destek verilecek midir?

Enstrümanlarını satıyorlar

Müzik emekçileri salgın boyunca işsiz kaldıkları için enstrümanlarını satmaya başladı. Birçok müzisyen başka iş kollarına yönelerek yevmiye usulü çalışıyor. En ağır blanço ise geçinemeyen 100’ü aşkım müzisyenin yaşamına son vermesi oldu.

Yeni Yaşam

Paylaş.

Yanıtla