Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2021 yılı bütçe görüşmelerine devam ediliyor. Dün yapılan oturumda Kültü ve Turizm Bakanlığı’na ayrılan bütçe görüşüldü. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlık ve bağlı kuruluşların faaliyetlerine ilişkin bilgi verip milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Görüşmeler sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ayrılan bütçe CHP’lilerce eleştirildi. Komisyonda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Kültür Bakanlığı’na reva görülen bir yıllık bütçe Osmangazi Köprüsü’nden geçemeyen arabalara 2020 yılının ilk altı ayında ödenenden az” dedi.
Tiyatrolara sertifikasyon programı
Kültür sanat alanında bakanlık olarak destek vermeye devam ettiklerini belirten Ersoy, “Geçen yıl tiyatrolara verilen destekleri araştıracağım demiştim. Pandemi sebebiyle ben bu destekleri 3 katına çıkardım. Özel Tiyatro Destek Proje Programı kapsamında 328 özel tiyatroya 12 milyon lira, Dijital Tiyatro Projesi kapsamında 967 tiyatroya 9 milyon 500 bin destek sağladık” dedi.
Bakanlıkça desteklenen özel tiyatroların tüzel kişilik kazandığını, ticaret odasında yer alan faaliyet konularında mutlaka tiyatro ve tiyatroyu kapsayan sanat faaliyetleri bulunduğunu belirten Ersoy, sosyal medyada konuya ilişkin bilgi kirliliğinin olduğunu ifade etti.
Ersoy, “Tiyatrocu olmayan insanlara veriliyormuş bu destekler gibi söyleniyor. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Emre Kınay’ın Duru Tiyatrosu, Erdal Beşikçioğlu Tatbikat Sahnesi gibi tiyatrolar da destek aldı” dedi.
Ersoy, salgın koşulları dolayısıyla Devlet Tiyatroları sahnelerini özel tiyatrolara açtıklarını belirterek, “Cuma, cumartesi, pazar günleri sizin olsun. Pazartesi günleri tatil, diğer günler ise bizim olsun dedik. Yüzde 90 indirim yaptık. Ekstra oynayacakları oyunlarda personel giderleri de bizden olsun dedik. Özel tiyatroların en büyük gideri nedir dediğimiz zaman aslında bunların işletme yükü var. O yükü özel tiyatroların üzerinden aldık. 12 bölgede tiyatro salonlarımız var. Turne Destek Programı hazırlıyoruz, özel tiyatroların o şehirlere gitmelerini sağlayacağız” dedi.
Özel tiyatrolar için kamu spotu hazırlayacaklarını da belirten Ersoy, “Kovid-19 döneminde turizmde nasıl bir Sertifikasyon Programı hazırladıysak aynı Sertifikasyon Programını tiyatrolar ve sinema salonları için de uygulayacağız. Tiyatroların olanakları yok diye sertifikasyon programını bedelsiz yapıyoruz. Hiçbir tiyatro kapalı değil” iddiasında bulundu.
Kültüre reva görülen bütçe
Öte yandan komisyonda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, devletin kültüre ayırdığı bütçe payını eleştirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 2021 yılı için 1 milyar 691 milyon lira bütçe ayrıldığını aktaran Kadıgil, bu payın azaldığını Osmangazi Köprüsü’ne ödenen bedele vurgu yaparak eleştirdi. Kadıgil, “Ülkenin sanat ve turizm alanında yapacağı yatırımlar için Kültür Bakanlığı’na reva görülen bütçe 1 milyar 691 milyon lira. Öbür tarafta Osmangazi Köprüsü’nden geçemeyen arabalara 2020 yılının ilk altı ayında 1 milyar 750 TL ödemiş bulunuyoruz. Yani Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyen arabalar için bir yandaş müteahhite peşkeş çektiğimiz vergilerimizin toplamı ne yazık ki Kültür Bakanlığı’na reva gördüğümüz yıllık yatırım bütçesinden daha fazla” dedi.