Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde düzenlenen 70. yıl programının sunuculuğunu tiyatro sanatçıları Zafer Algöz ve Seray Gözler üstlendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve Aylin Nazlıaka ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut’un da katıldığı programda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Barış Pınar Harekâtı’nda şehit olan askerler için saygı duruşunda bulunuldu.
Usta oyunculardan tiyatro şöleni
Gecede, Bertolt Brecht’in “Üç Kuruşluk Operası”ndan, Haldun Taner’in “Sersem Koca’nın Kurnaz Karısı”na değin klasik haline gelmiş eserlerden bölümler de İstanbul, Ankara ve İzmir DT oyuncuları tarafından sahnelendi. Metin Oyman “Bir Şehnaz Oyun”, Nihat Hakan Güney “Kral Oidipus”, Gaye Alacacı ve Tolga Tecer “Üç Kuruşluk Opera”, Münir Caner “Köşebaşı”, Hülya Savaş ve Hande Gürler “Bağdat Hatun”, Hakan Meriçliler ve Veda Yurtsever “Hırçın Kız”, Pelin Dikmenoğlu “Yedi Kocalı Hürmüz”, Levent Çelmen “Damdaki Kemancı”, Hülya Gülşen, Hakan Çimenser ve Celal Kadri Kınoğlu “Giydirici”, İbrahim Raci Öksüz “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı”, Bülent Emin Yarar da “Cyrano de Bergerac” oyunlarından kesitleri izleyicilerle buluşturdu. DT Genel Müdürü Mustafa Kurt da Ankara DT’de geçen sezon olduğu gibi bu sezon da izleyiciyle buluşan Moliere’in “Cimri” isimli oyunundan bir bölümü sahneledi. Oyunculara performansları sırasında, canlandırdıkları oyunların 1947-1980 yıllarındaki başrol oyuncularının sahne fotoğrafları da sinevizyonda yansıtıldı.
Ustalara vefa
DT’nin kuruluş öyküsünün usta oyuncuların söyleşileri ile anlatıldığı, seslendirmesini Sinan Pekinton, Murat Atak ve Özlem Ersönmez’in, metin yazarlığını ise dramaturg Eren Eysen’ın yaptığı “İlk Yıllar” adlı belgesel de gösterildi. Belgeselde, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sanat okulu olan Milli Musiki ve Temsil Akademisi’nin kuruluşunu üstlenen Mustafa Kemal Atatürk’ten, ilk DT sanatçılarının yetişmesi için yurtdışından getirilen Alman tiyatro yönetmeni Carl Ebert’e; Türk tiyatrosunun temellerinin atılmasında büyük rol üstlenen, öğrencilerinin “Tiyatro’nun Hayaleti” diye adlandırdıkları Muhsin Ertuğrul’dan, DT Müdürlüğü döneminde “tiyatronun altın çağını” yaşatan Cüneyt Gökçer’e dek DT’de emeği geçen onlarca usta isim anlatıldı.
Haberin devamı için tıklayınız: