Mimesis Haber/ İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Ana Sanat Dalı mezunlarının ve öğrencilerinin bu sene Pantomim Sanat Dalı Bölümü’ne kontenjan açılmaması üzerine yazdıkları duyuruyu paylaşıyoruz.
Kamuoyunun dikkatine,
2006 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Ana Sanat Dalı bünyesinde Vecihi Ofluoğlu tarafından kurulan Pantomim Sanat Dalı Bölümü 12 senedir düzenli olarak öğrenci alımı yaparak aktif bir şekilde pantomim sanatçısı yetiştirmiş bir bölümdür. Dünyada üniversite bünyesinde eğitim veren ilk ve tek bölüm olan Pantomim Sanat Dalı, uluslararası ve yerel olmak üzere birçok çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Dünyanın en eski sanatlarından biri olan Pantomim, insan duygularını söze gerek kalmadan yansıtan ve duygularını mimik, jestlerle ifade eden tek sanat dalıdır. İnsanlar arası iletişimin en gelişmiş evrensel boyutudur.
Rektörlüğün onay vermiş olmasına rağmen konservatuar yönetimi bu sene Pantomim bölümüne kontenjan açmayacağını iletmiştir. Pantomim bölümünü kapatıyoruz açıklaması yapılmasa da bu sene kontenjan açılmayacağına dair yıllardır konservatuara gerek yönetici kadroda gerekse de eğitmen olarak kattığı değeri gözetmeden Vecihi Ofluoğlu’na herhangi bir şey sorulmamış, kendisi haberi dahi olmadan son dakika ayaküstü bölümün açılmayacağını öğrenmiştir. Vecihi Ofluoğlu’nun İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na verdiği emeğe birçoğumuz şahidiz. Pantomim konusundaki hassasiyetini de çok iyi biliyoruz. Bölüm bunca zamandır sanatsal anlamda değer biriktirmektedir. Söz konusu olan sürecin devamında bizi nelerin beklediğini öngörebiliyoruz. Bu sene kontenjan açılmıyorsa ilerleyen senelerde pantomim bölümü unutulmaya mahkûm olacaktır. Bizler pantomim alanında yaratılan bu değere sahip çıkmak zorundayız.
Ülkenin içinde bulunduğu umutsuzluk ortamı sanat alanına da sirayet etmiştir; sanatta ekonomik bir gelecek görmeyen insanlar doğal olarak başka alanlara kaymışlardır. Bu; oyunculuk, müzik gibi alanlara nasıl yansıyorsa pantomim bölümüne de yansımıştır. Her şeye rağmen sanat okullarının kapatılması ya da öğrenci alımının durdurulması gelecekte ülkemizin kültür sanat düzeyinin de aşağı çekilmesi anlamına gelecektir. Biz bugün ülkemizin gelecekteki sanatsal birikimine vurulacak darbenin acısını yaşamaktayız. Sanatsal bir faaliyet her zaman düz bir çizgi halinde ilerlemez. İnişli çıkışlıdır. Ülkenin sanat ve sanatçıya olan eğilimini düşünürsek tüm bölümlere öğrenci alınmaması gerekir.
Bir diğer taraftan Pantomim bölümüne başvuru ücretlerinin ve harç bedelinin yüksek tutulması öğrencilerin bu sanat ile profesyonel biçimde bölümle temas etmesini, yaygınlaşmasına bu tarafıyla da engel olmaktadır. Eğitim hakkı öğrencinin elinden alınmaktadır.
Pantomim Bölümü mezunları ve öğrencileri olarak bu sene Pantomim bölümüne neden kontenjan açılmadığının cevabını istiyoruz.