- Navenda Çanda Mezopotamya(Mezopotamya Kültür Derneği) bünyesinde tiyatro yapan Tiyatroya Jîyana Nû-TJN(Yeni Yaşam Tiyatrosu) bu sezon oynadıkları Bêrû(Yüzsüz) oyununu 13 Mart saat 20:00’de Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda seyirci ile buluşturdular. Dario Fo tarafından yazılan Klakson, Borozanlar ve Bırtlar oyununu güncel birkaç gönderme ve ismi dışında(Bêrû) fazla değiştirmeden sahneye taşımayı tercih etmiş topluluk.
1978 yılında İtalya’da Kızıl Tugaylar tarafından Hristiyan Demokrat politikacı Aldo Moro kaçırılır. Hükümet Kızıl Tugaylar ile pazarlık yapmayı rededer ve kaçırılmasından 55 gün sonra Aldo Moro bir parkta ölü bulunur. Bu olayı konu edinen Dario Fo, kaçırılan ‘Aldo Moro değil de ünlü araba şirketi FİAT’ın sahibi olsa ne olurdu?’ sorusunu sorar ve 70’lerin İtalya’sındaki politik durumu eğlenceli bir şekilde ortaya koyar bu oyunla.
Yaklaşık yedi ay önce çalışmasına başladıkları Bêrû oyununu İstanbul Şişli’deki kendi sahneleri dışında Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sergileyen TJN, Demir Demirgil Sahnesindeki sergilemeden sonra kısa bir konuşma yaptılar. Konuşmayı yapan Rugeş Kırıcı, Boğaziçi Üniversitesi’nde oynamaktan mutluluk duyduklarını söyledi ve bu organizasyonu yapan Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’na(BÜO) topluluk adına teşekkür etti.
TEATRA JİYANA NU
1991 yılında çalışmalara başlayan TJN, 1992’nin Haziran ayına kadar MKM Tiyatro Grubu adıyla çalışmalarını sürdürdü. Bu süre içinde ‘Mişko’ adlı bir fabli sahneye koyan topluluk,Haziran 1992’den günümüze kadar ise çalışmalarını Teatra Jiyana Nu adıyla devam ettirdi. Bu süre içerisinde 30 ‘u aşkın kısa ve uzun oyunu Kürt tiyatrosuna kazandırdı.
Son oyunları olan “Bêrû”, Türkiye’nin bir çok kentindede sahnelendi.
Topluluğun bugüne kadar sahnelediği oyunlar;
-Mişko
-Mirin û Jiyan
-Daweya Genaralê Teneke
-Jinén Bindest
-Ta/Sê Ewrên Dûr
-Rojbaş
-Govenda Hilo
-Bayê Elegezê
-Komara Dînan
-Şermola
-Ta
-Gurzek Ne(lê)dan
-Berber
-Du Şivan
-Germa Tebaxê
-Ji Mirinê Veger Tuneye
-Agirê Newrozê
-Gundê Xezê
-Axuya Spî – Guşto
-Zarokên Apê Musa
-Kurmê Darê
-Zeviya Jiyanê
-Helepçe
-Arîzeya Teknikî
-Şert
-Mehîr
-Agir
-Zîlan
-Meşa Jiyanê
-Dergûşa Cîhanê
-Memê Alan
-Pénc Péçi
-Prometeusê Zincîrkirî
-Sê Sêv Bi Nanek
-Em û Ew
-Mirina Anarşîstekî
-Çol û Av
-Çar Diyalog
-Girav
-Mirin û Keçik
-Şîret
-Masîreşa biçûk
-Bêrû
Mimesis