İhraç edilen akademisyenlerin Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sahneledikleri ‘Timsah’ adlı oyun, bol beğeni topladı. Gezi’ye, ihraç edilen akademisyenlere ve kamu emekçilerine adanan oyuna, mücadele sloganları eşlik etti
Provaları yaklaşık iki aydır devam eden ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenlerin oyuncu olarak yer aldığı Timsah adlı tiyatro oyunu, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sahnelendi. Dostoyevski’nin 1860’ta kaleme aldığı ve yarım bıraktığı fantastik öyküyü Haldun Taner Türkçe’ye çevirmişti; fakat sahneleyememiş, sadece radyo tiyatrosu olarak kalmıştı. Radyo tiyatrosuna uygun olarak, İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez ve Demet Taner’in tamamladığı oyunu, tiyatrocu Orhan Alkaya yönetmenliğinde ihraç edilen akademisyenler oynadı. Binlerce kişinin izlediği oyun, bol beğeni topladı.
Akademisyenler sahnede
Oyunu; ihraç edilen akademisyenler, Barış Akademisyenleri, kamu emekçileri, Halkların Demokratik Kongresi bileşen temsilcileri, Halkların Demokratik Partisi yöneticileri, Emek Partisi Başkanı Selma Gürkan, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan’ın yanı sıra, binin üzerinde yurttaş izledi. Oyun başlangıcında, Gezi Parkı direnişinin 4’üncü yılına özel beyaz tişörtler dağıtıldı. Radyo tiyatrosuna uygun olarak hazırlanan sahnede, önde bulunan mikrofonlara yaklaşarak rollerini oynayan akademisyenlerin üzerindeki siyah kıyafetler, özenle hazırlanmıştı. Rus generalleri ve polisi simgeleyen kıyafetlerin yanı sıra, Barış Akademisyenlerinden Şebnem Korur Fincancı’nın peluş tarzı kostümü dikkat çekti.
Gülmen ve Özakça’ya selam
Yurttaşlar, rollerini başarıyla oynayan oyuncuları, yaklaşık bir buçuk saat pür dikkat izledi. Oyunun sonunda ise, oyuncular dakikalarca ayakta alkışlandı. Oyunun yönetmeni Orhan Alkaya, Selçuk Erez’i sahneye davet etti. Erez, oyunun hikâyesini kısaca anlatırken oyunu tüm ihraç edilen akademisyen ve kamu emekçilerine armağan etti. Sahnede “Akademi her yerde, Sanat her yerde, Barış her yerde” pankartı açılırken, oynadığı rol ile izleyicilerden büyük alkış alan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu; ihraç edilen akademisyenleri, barış imzacılarını, kamu emekçilerini sahneye davet etti. “İşimi geri istiyorum” yazılı önlükleri ile sahneye çıkan kamu emekçilerinin ardından, tüm salon aynı anda “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı attı. Açlık grevinde iken tutuklanan ve halen açlık grevini sürdüren akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için “Nuriye Semih yalnız değildir” sloganı atılırken, yurttaşlar Gülmen ve Özakça’nın resimlerini taşıdı.