Tiyatro ve sinema dallarında verilen ‘Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’ MKM Attilâ İlhan Salonu’nda düzenlenen geceyle sahiplerine ulaştı.
Sadri ve Çolpan Alışık ile yıl içinde sonsuzluğa uğurlanan sanatçıların anıldığı gecede “Onur Ödülü”leri tiyatronun baştacı Gülriz Sururi, sinematekten bu yana film dünyasına ufuk açan Hülya Uçansu ve Sadri Alışık ile setleri paylaşan aktör Engin Çağlar’a sunuldu. Gülriz Sururi, yıllarca turnelerde buluştukları meslektaşı “karizmatik” aktör Sadri Alışık adına verilen ödülü, “Sanatın karşısında duran bir iktidara karşı, heykelleri kıran, salonları yakan yıkan, perdeleri kapattıran, oyunları yasaklayan bir dönemde ve genç tiyatrocuları bir sözle tiyatrodan attıran yönetimdeyiz. Çok mutluyum ki, tam bu zamanda pıtrak gibi genç tiyatrocular, yazarlar yetişti. Ülkenin geleceği olan bu genç tiyatrocular çok cesurlar. Hayat cesurlarındır” diyerek aldı.
Erden Kıral başkanlığındaki sinema seçici kurulu, Ayhan Işık Özel Ödülü’nü “Annemin Yarası” ile Okan Yalabık’a; Ekrem Bora Umut Veren Oyuncu Ödülü’nü “Mavi Bisiklet” ile Selim Kaya’ya; Seçici Kurul Özel Ödülü’nü “Ekşi Elmalar” ile Farah Zeynep Abdullah, Songül Öden ve Şükran Ovalı’ya verdi. Drama dalında Yardımcı Rolde En Başarılı Kadın Oyuncu ödülünü Tülay Günal (“Rüzgârda Salınan Nilüfer”); Yardımcı Rolde En Başarılı Erkek Oyuncu ödülünü Musab Ekici (“Babamın Kanatları”); Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu ödülünü Şenay Gürler (“Kasap Havası”); Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu ödülünü ise Caner Cindoruk (“Kor”) filmlerindeki rolleriyle aldılar. Komedide ise Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu dalında Şebnem Bozoklu (“Albüm”), Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu dalında Zafer Algöz (“Kaçma Birader”),Yardımcı Rolde En Başarılı Kadın Oyuncu dalında Suzan Aksoy (“Benim Adım Feridun”), Yardımcı Rolde En Başarılı Erkek Oyuncu dalında Emrah Kaman (“Kaçma Birader”) ve Rana Cabbar (“Vezir Parmağı”) aldılar.
Yaşasın Tiyatro
Rengin Uz başkanlığında 20162017 Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri seçici kurulu; Çolpan İlhan Sanata Değer Katan Kadınlar Ödülü’nü Celile Toyon’a, Üstün Akmen Genç Oyuncu Ödülü’nü Berker Güven (“Yen”) ve Yağmur Anaz’a (“Sekshop”), Seçici Kurul Özel Ödülü’nü, Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın sahnelediği “Gülünç Karanlık”, Anadolu Efes Özel Ödülü’nü Fiziksel Tiyatro Araştırmaları’nın sahnelediği “Şatonun Altında” ve HDİ Sigorta Özel Ödülü’nü de Yolcu Tiyatro’nun sahnelediği “Joko’nun Doğum Günü” adlı oyunlarına verdi.
Ödülünü Kerem Alışık’ın elinden alan Celile Toyon, “Söz söyleyen olmaz sözün üstüne” diyerek Çolpan İlhan’ı, “O Sözler” şiirini okuyarak Attilâ İlhan ve köşesinde bu şiire yer veren Uğur Mumcu’yu da andı. Seçici Kurul, Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Başak Kıvılcım Ertanoğlu’na (“Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin”), Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü Celal Kadri Kınoğlu’na (“Giydirici”), Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Seda Türkmen’e (“İstila”), Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü ise Deniz Hamzaoğlu’na (“Yastık Adam”) verdi. Komedi, Kara Komedi ve Müzikal Dalında ise, Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Tilbe Saran (“Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”), Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü Yılmaz Sütçü (“Hedwig ve Angry Inch”), Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Başak Meşe (“Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”), Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü ise Devrim Özden Akın (“Kundakçı”) aldı. Ailelerine, hocalarına, yönetmenlerine, ekiplerine, seçici kurula teşekkür eden genç tiyatro sanatçıları, Sadri Alışık’ı selamlayarak heyecanlarını dile getirirken Başak K. Ertanoğlu mutluluğunu “Biz tiyatronun iyileştirici gücüne de, daha güzel, huzurlu günlerin geleceğine de inanıyoruz. Yaşasın Sanat İyi ki Var” sözleriyle ifade etti.
Fiziksel Tiyatro Araştırmaları topluluğu ise, ödülü kayyım atanmasıyla Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’ndaki görevlerinden olan, buna rağmen “Barış İçin Sanat” diyerek tiyatro yapmaya devam eden meslektaşlarına ithaf ettiler. Bu yıl dokuzuncu ödüllerini alan Yolcu Tiyatro ise, ödülü Antigone oyununun ruhunu ve gerçekliğini 2500 yıl sonra yaşatan, 59 gün boyunca cenazesi doğup büyüdüğü topraklara defnedilmesine izin verilmeyen Aziz Güler adına aldı.
‘Eser işletme belgesi kaldırılsın’
Sinema dalında onur Ödülü’ne layık bulunan, uzun yıllar İstanbul Film Festivali’nin direktörlüğünü yürütmüş olan Hülya Uçansu ödülünü alırken yaptığı konuşmada geçmişten beri süren sansür uygulamalarına değindi ve bir çağrıda bulundu ve şunları söyledi: “Özellikle genç sinemacılarımızın filmlerinin dünya festivallerine giden yollarının açılabilmesi için önlerinde aşamadıkları bir dağ gibi dikilen Eser İşletme Belgesi sorunu var. Filmlerin festival gösterimleri için ‘festivallere katılımı kısıtlayıcı bu belgeden’ muaf tutulması en büyük dileğimiz. Bırakalım gençlerimiz dünyaya özgürce uçsunlar!”