Mimesis Haber / Boğaziçi Üniversitesi’ne seçilmiş rektörün yerine dışarıdan atanan Mehmed Özkan yönetiminin, okulun demokratik ve özgürlükçü yapısını koruyup koruyamacağı büyük bir merak konusuyken, Aralık ayında iki kulübün etkinliği okul yönetimi tarafından iptal edildi. Bunlardan biri Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü’nün (SBK) “Medya ve İktidar” adlı konferansı, diğeri ise Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü’nün (BÜSOS) Kuzey Kampüs’te sergilemek üzere hazırladığı F tipi hücre modeliydi. Aynı dönemde okulda “Halep için Ayağa Kalk” etkinliği düzenlendi. Bütün bunlar olurken, Milli Gazete’de Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü hakkında spekülatif bir haber yayınlandı.
11 Aralık günü Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü’nün (SBK) “Medya ve İktidar” isimli konferansı konuşmacıları sakıncalı bulunduğu gerekçesiyle okul tarafından iptal edildi.
Kulüpler Arası Kurul (KAK) ve Öğrenci İşleri Dekanlığı (ÖİD) tarafından onaylanmış bu etkinlik, SBK üyelerine belirtildiğine göre bazı öğrenciler ve öğrenci kulüpleri tarafından önce Öğrenci İşleri Dekanlığı’na şikayet edildi. Ardından etkinliğin iptal edilmesi gerektiği bir MHP milletvekili, Vatan Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı tarafından okul idaresine belirtildi. Okul yapılarının izniyle çıkan bu etkinlik, okul yönetiminin SBK üyelerine etkinlik konuşmacılarının okuldan içeri alınmayacağını belirtmesiyle iptal edildi.
Bu şikayeti gerçekleştiren öğrenci kulüplerinden biri olan Atatürkçü Düşünce Kulübü’nün (ADK) bu hamlesi, KAK genel kurulunda tartışıldı. 14 Aralık’ta düzenlenmiş bu genel kurulda, oy çokluğuyla ADK’nın sosyal medyada SBK karşısında yürüttüğü “linç kampanyası” ve KAK yapısını yok sayarak faaliyet yürütmesinin cezai yaptırımı olması gerektiğine karar verildi. KAK’ın cezai yaptırım uygulama ilkesi olmadığından bu karar Öğrenci Faaliyetleri Koordinasyon Kurulu (ÖFKK) ve Öğrenci İşleri Dekanlığı’na aktarıldı.
Ertesi gün ADK bu kararı tanımadığını belirten bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Bu konuda okul yönetiminin resmi hiçbir açıklama yapmadı. ADK’ya verilmesi önerilen cezanın ÖFKK ve ÖİD tarafından değerlendirmeye alınıp alınmadığı da belirtilmedi. Etkinliğin iptal edilmesi sosyal medyada yankı buldu. Boğaziçi Üniversitesi öğrenci temsilcileriyle görüşen Rektör Mehmed Özkan, “ilerleyen dönemlerde, daha geniş anlamdaki ifade özgürlüğünün üniversiteyi olumsuz etkileyebileceği” için etkinliğin iptal kararını onayladığını ve “ifade özgürlüğünün ülkenin içinde bulunduğu OHAL şartlarında suç oluşturabileceğini” belirtti.
İptal edilen bir diğer etkinlik ise 19 Aralık 2016’da Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü’ne aitti. Kuzey Kampüs’te sergilenmek üzere hazırlanan, OHAL’de cezaevlerinin durumunu ortaya koyan bir F tipi hücre modeli bazı öğrencilerin şikayeti ve doğrudan emniyet güçlerinin okul yönetimini uyarması üzerine kaldırıldı. Görselde de görülebilecek olan bu hücre modeli 19 Aralık Hayata Dönüş Operasyonu haftasında sergilendiği için kulübün DHKP-C propagandası yaptığı iddia edildi. Kulüp üyeleri okul tarafından arandıklarını açıkladılar. Bu görüşmede okul yönetimi BUSOS üyelerine, yapılan hücre modelini kaldırmazlarsa gözaltına alınabileceklerini, yönetim olarak bunun karşısında hiçbir şey yapamayacaklarını belirtti.
Üniversitede sosyal bilimler ve sosyal sorumluluk projeleri alanlarında çalışma yürüten bu iki kulübün kültürel faaliyetleri iptal edilirken aynı dönemde okulda “Nafibaba Camiialtı Konferansları” isimli bir grup tarafından Halep’te hayatını kaybedenler için “Halep için Ayağa Kalk” etkinliği düzenlendi. Etkinlik, Kuzey Kampüs’te kılınan toplu namaz ve Kuran okuma etkinliğiydi. “Nafibaba Camialtı Konferansları” adlı bir grubun sosyal medya hesabından duyurulan ve 14 Aralık’ta Kuzey Kampüs’te gerçekleşen “Halep için Ayağa Kalk” isimli etkinlikte Halep’te hayatını kaybedenler için toplu namaz kılındı, Kuran okundu. Kadınların ve erkeklerin ayrı ayrı katıldığı etkinlik bazı öğrencilerin beyanına göre polis korumasında gerçekleşti.
Son dönemde yaşanan bir diğer gelişme ise Milli Gazete’de Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsteki sosyal ortama ilişkin spekülatif bilgiler içeren bir haberin yayınlanmasıydı. 14 Aralık günü, Milli Gazete’de Kilyos Kampüs’ü ve oradaki hayatı hedef gösteren bir haber yayınlandı. Tolga Saçıkaralı’nın haberine göre Kilyos Kampüs’te uyuşturucu satılıyor, fuhuş yapılıyor ve kumar oynanıyor. Yayınlanan habere göre karma yurtlarda kalmak ve feminist düşüncenin okulda yaygın olması yukarıda belirtilen faaliyetlerin oluşmasına neden oldu. Atama sonrasında Milli Gazete’de yayınlanan bu haber Mehmet Özkan yönetiminin dahi bazı muhafazakar kesimleri tatmin etmediğini gösteriyor. Yönetimin daha baskıcı önlemler almaya yönlendirildiği ihtimali akıllara geliyor.
Okulda yaşanan bu son gelişmelerin ardından, gelecek dönem okulda öğrenci etkinliklerinin hangi çerçevede ve hangi koşullarda gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor.