Metin Boran
Hasan Hüseyin Korkmazgil (1927-1984) edebiyat ortamında değeri fazla bilinmemiş ve unutturulmaya çalışılmış bir dönemin önemli muhalif isimlerinden öğretmen, şair ve aydın..
Öğretmen olarak başladığı yaşamında gözaltı, sürgün ve mahpusluk düşer payına… Sonra kendisini tamamen edebiyata verir. İlk şiir kitabı, 1963 yılında Kavel kablo fabrikasında işçi sınıfı için önemli bir grev olan tarihe “Kavel Direnişi” olarak geçen grev için yazdığı şiirlerinden oluşan Kavel yayımlanır. Daha sonra önemli şiirlere imza atar usta; “ Temmuz Bildirisi”, “Ağlasun Ayşafağı”, “Acıyı Bal Eyledik”, “Koçero Vatan Şiiri”, “Haziranda Ölmek Zor”, “Acılara Tutunmak” gibi kitaplarla çıkar okuyucusunun karşısına. Korkmazgil aynı zamanda gazetecilik yapmaya başlar. Şiirin yanı sıra çocuk kitapları ve mizah yazıları da yazmaya başlar. Edebiyat alanında önemli ödüller alır.
Şiirlerinde Anadolu’nun tarihsel, kültürel birikimi ve mücadele geleneği vardır. Ağlasun Ayşafağı adlı uzun şiiri de bu tarz yazılmış önemli yapıtlarından birisidir.
Samsun Sanat Tiyatrosu muhalif tiyatro anlayışı ile 2000 yılında oyuncu Yaşar Gündem tarafından kuruldu. Repertuarını genelde itirazlar ve karşı çıkışlar üzerine kuran metinleri tercih ederek oluşturan topluluk şimdiye kadar önemli oyunları seyirci ile buluşturdu. Topluluk aralarında Aziz Nesin, Turgut Özakman, Uğur Mumcu, Avukat Halit Çelenk gibi yazarların metinlerinden oluşturduğu oyunları sadece Samsun’da değil Anadolu’nun en uzak köşelerine taşıyarak tiyatro sevenlerle buluşturdu.
Topluluk, bu sezon Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Ağlasun Ayşafağı adlı nehir şiirini Erkal Umut’un uyarlama ve rejisi ile sahneye taşıyor. Yazarın eşi Azime Korkmazgil’in sesleri ile canlılık verdiği oyunun müzikleri Özer Akçay’a ışıkları ise Yüksel Aymaz’a ait. Yaşar Gündem’in samimi ve abartısız oyunculuğu ile sahneye taşınan oyunun koreografisi ise İhsan Bengier’e ait.
Oyunda antik çağlardan günümüze uygarlık ve kültürlerin iç içe geçtiği Anadolu’da, insanın her daim yaşadığı baskı ve zulüm, mücadele azmi şiirsel bir söylemle seyirciye aktarılıyor… Ağlasun, Isparta’nın küçük bir ilçesi, şair bu kasaba üzerinden Anadolu uygarlığını, kültür ve inançları, yaşam tarzını, gelenek ve göreneklerini kronolojik bir sıralamayla tematik bir bütünlük içinde gün yüzüne çıkarıyor. Yönetmen Erkal Umut uyarlamasında bugünün Türkiyesi’nde yaşanan politik ve toplumsal olaylara da gönderme yapan bir anlayışla metni zulüm ve mücadele teması üzerinden somutlaştırarak sahnede sanatsal bir karşı çıkış hedefliyor.
Oyuncu Yaşar Gündem her şeyden önce tam bir tiyatro emekçisi… Merkezin görmek istemediği, yok saymaya çalıştığı taşrada kendini var eden bir tiyatro aşığı… Kibirsiz, mütevazı, kalender, inançlı bir tiyatro adamı… Muhalif tavrı ile yazıyor, yönetiyor, oynuyor, organizasyon yapıyor, turneye çıkıyor ve insanlara tiyatro götürüyor…
Ağlasun Ayşafağı’da oyunculuğunu ve sahne performansı oyun boyunca canlı ve diri tutuyor, abartısız oyunculuğu ve içtenliği ile sahnenin her aşamasında kendini fark ettiriyor. Oyunda anlatımı güçlendirmek için sesi, tavrı ve hareket bütünlüğü ile tutarlı bir oyunculuk örneği sergileyerek metnin tematik özünü başarıyla teatral bir anlatıma dönüştürüyor. Oyunda Yüksel Aymaz’ın ışıkları, Özer Akçay’ın müzikleri ve Erkal Umut’un dekor tasarımı anlatıma önemli oranda destek sağlıyor. Emeği geçenlere teşekkürler…