[Aydınlık Gazetesi yazarı Hayati Asılyazıcı’nın “Mustafa Kemal Mucizesi” başlıklı, 04/12/2016 tarihli, köşe yazısını okuyucularımızla paylaşıyoruz.]
Ergenekon düzmece davasıyla tutuklanan Cumhuriyetçi ve Atatürkçü Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, yazdığı kitaplarla dikkatleri çekiyor. Yazdığı kitaplar ve yaptığı konuşmalarla AKP ve FETÖ dayanışması ve işbirliği ürünü kumpaslar üzerine Cumhuriyet tarihimizin karanlık sayfalarını ve gündemi değerlendiren Orgeneral İlker Başbuğ geçtiğimiz ay “Mucize” adlı oyunuyla yeni bir yapıtı imzalamış oldu.
Başbuğ’un ederinden, yine Melike İlgün ve İlker Başbuğ’un oyunlaştırdığı, dramaturjisini Ali Berktay’ın, dekor tasarımını Şaban Çubukçu’nun gerçekleştirdiği, giysilerini Fatma Bayraktar’ın hazırladığı, müziğini Turgut Onur Avdan’ın yaptığı ve Ayşe Emel Mesci’nin başarıyla sahneye koyduğu Mucize, Mustafa Kemal Atatürk mucizesidir.
Mucize’de Mustafa Kemal’in Çanakkale’de başlayan ve 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona eren mucizelerle dolu başarıları anlatılıyor. Doğrusu ya; Müjdat Gezen’in, “bu güzel metin film de yapılabilirdi, TV için dizi haline de getirilebilirdi” sözü çok yerindedir. Nasıl olursa olsun bir sponsor çıkacak, filminin ve dizisinin yapılmasına katkıda bulunacak, buna inanıyorum. Türkiye’ye uygun olmayan başkanlık sistemi ile birlikte idam yasasının getirilmesini tartışmaya açan MHP Genel Başkanı Bahçeli ve Başbakan Binali Yıldırım’ın bu çabaları güzel yurdumuzda hüsranla sona erecektir.
Mucizesi Böyle Başladı
Osmanlı İmparatorluğu’nun gerileme dönemlerinde görev alan Mustafa Kemal, her cephede girdiği nice savaşta hiç yenilgi görmedi. Mareşal Liman Von Sanders’in yönettiği Çanakkale Savaşı’nda düşmanlar Saroz Körfezi’nden çıkarma yapmadı! Oysa Sanders, düşmanların buradan çıkarma yapacağını bekliyordu. Oysa Mustafa Kemal, şaşkınlık yaratan bir öngörüyle düşmanın Kilitbahir ve Anafartalar’dan çıkarma yapacağını söylemişti. İşte bu öngörü Anafartalar Kahramanı’nı yarattı. Bu başarı, Kurtuluş Savaşımıza yansıdı. Emperyalistler boğazı geçip, Çarlık Rusyası’na ve halkına yardım edecekti. Belki de bu yardımlar, 1917 Sovyet Devrimi’ni geciktirecek, Kurtuluş Savaşı’nı Sovyet desteği olmaksızın vermek zorunda kalacaktık.
Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı, Havza’da halkla ilk buluşması, miting niteliğinde bir konuşma yapması, sonra derhal Amasya’ya geçmesi, orada yayınladığı Amasya Genelgesi, emperyalist ülkeler için ilk ve ilkeli bir başkaldırı örneğiydi. Erzurum Kongresi, ulusal dayanışmanın önemli ve anlamlı toplantısıydı (23.07 – 07.08.1919). Üçüncü Ordu Müfettişi olan Mustafa Kemal bu aşamada görevinden azledilip tutuklanmak isteniyordu. Bir ay sonraki Sivas Kongresi (04.09 – 11.09.1919) ulusal nitelik kazanır. Mustafa Kemal ve arkadaşları, artık, ver elini Ankara diyor ve gelecekteki Cumhuriyet’in başkentinde konuşlanıyorlar. Asıl büyük oluşum Ankara’da gerçekleştiriliyor. Dünyaca tanınan ulusal şairimiz, Nâzım Hikmet’in epik nitelikli Kuvâ-yi Milliye Destanı’nda bunları büyük bir ustalıkla anlatır. Org. İlker Başbuğ, Mucize’nin Başkomutanını yansıttığı eserde adeta ülkemize ve Cumhuriyetimize bir başyapıt armağan ediyor.
Kuvâ-yi Milliyetçilerin İsyanı
Sevr Antlaşması, Padişah Vahdettin ve Osmanlı’nın teslimiyet belgesiydi. Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920’de BMM’nin açılış konuşmasında emperyalistlere Kuvay-ı Milliye’nin isyanını bildiriyor. İlker Başbuğ, “Mucize”de, ancak destanlarla anlatılabilecek boyutlar taşıyan, Başkomutan Mustafa Kemal’in yönetimindeki Kurtuluş Savaşı zaferini tarihin gerçek yüzüyle sergiliyor. Birinci İnönü, İkinci İnönü, Sakarya Meydan Muharebesi, “Mucize”yi gösteriyor. 26 Ağustos 1922’de Başkomutan Mustafa Kemal, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini veriyor. Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, 5 bin askerden oluşan süvari birliğinin başında Fahrettin Altay ve bütün asker ve subaylarımızla yıldırım muharebesi yaparak, 9 Eylül 1922’de İzmir’e giriyor…
İlker Başbuğ’un Mustafa Kemal ve Cumhuriyet’le örtüşen olağanüstü büyük başarıyı akıcı ve sürükleyici bir anlatım ve kurguyla sergilediği Mucize’ninMüjdat Gezen Tiyatrosu’nda sahnelenmesi tiyatro tarihimiz açısından da bir ilktir.