Mimesis Haber / BGST Tiyatro’nun Gençlik Projesi serisinin son halkasını oluşturan “Lorca’nın Acıklı Güldürüsü” geçtiğimiz gün Barış Manço Kültür Merkezi’nde bir kez daha bir kumpanya tiyatrosu coskusuyla sergilendi.
Federica Garcia Lorca’nın hayatından ve şiirlerinden kısa kesitlerin yanı sıra, Kanlı Düğün, Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı Güldürüsü, Eskicinin Tazesi, Yerma ve Kız Kurusu Gül Hanım oyunlarından sahnelere de yer veren oyun; İstanbul Fen Oyuncuları, İTÜ Taşkışla Sahnesi, Yeditepe Üniversitesi Oyuncuları’nın ağırlıklı olarak yer aldığı seyircisiyle buluştu.
Karma seyirci tarafından ilgiyle takip edilen oyunun sonunda söyleşi yapıldı. Tiyatro yaşamına üniversite yılları sırasında öğrenciyken başlayan topluluk üyeleri ile yeni nesil üniversiteli tiyatrocuların buluşmasını sağlayan söyleşinin içeriği, öğrencilerin ve halktan seyircinin sorularıyla şekillendi. Farklı kuşaklardan tiyatrocuları bir araya getiren etkinlik, aynı zamanda halktan seyircinin de topluluk ve oyun üzerine görüşlerini paylaşmasına imkan tanıyan bir zemin oluşturdu.
Yapılan söyleşide; topluluğun çalışma yöntemi, geçirdikleri prodüksüyon ve metin yazım süreci, karakterlerin nasıl yorumlandığı, karakter seçimlerinin hangi kriterlere göre yapıldığı, oyunun içeriğinin belirlenmesi için nasıl bir araştırma sürecinden geçildiği, oyun müziklerinin seçimi ve oyunda sıklıkla kullanılan dans koreografilerinin nasıl, kimler tarafından oluşturulduğu ele alındı. Aynı zamanda bir modern dönem yazarı olan Lorca’nın hayatının; dönem koşullarında nasıl şekillendiğinden bahsedildi. İç savaş sırasında 38 yaşında bir yazarın katledilmesinin; aynı zamanda ülkede yaşanılan sanat katliamının da göstergesi olduğu vurgulandı.
Söyleşi; BGST Tiyatro’nun Gençlik Projesi içinde yer alan bir başka oyunu olan Musahipzade ile Temaşa’nın, 15 Kasım Salı günü Barış Manço Kültür Merkezi’nde sergileneceği duyurusu ile sona erdi.
Sultan Kaleli / Mimesis Haber