20. İstanbul Tiyatro Festivali perdelerini açtı. Festival, 28 Mayıs tarihine kadar yurtdışından ve Türkiye’den 90’a yakın gösterim sunacak.
20. İstanbul Tiyatro Festivali perdelerini açtı. Festival, 28 Mayıs tarihine kadar yurtdışından 9, Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan 90’a yakın gösterim sunacak. 3 Mayıs Salı akşamı Şahika Tekand’ın yönettiği Godot’yu Beklerken ile başlayan festivalde edebiyat uyarlamaları olan önemli oyunlar izleyiciyle buluşacak.
Yönetmen Guy Cassiers’in son oyunu “Merhametliler” dünya prömiyerinin ardından festivalde. Cassiers, Toneelgroep Amsterdam’la gerçekleştirilen bu yeni ortak yapımda bir romanı ele alıyor. Oyuna konu olan ve Yahudilerin II. Dünya Savaşı sırasında uğradığı soykırımı anlatan Jonathan Littell’ın yazdığı Les Bienveillantes (The Kindly Ones) 2006’da yayımlandığında Fransa’da tartışmalara yol açmıştı. Les Bienveillantes’in en vurucu tarafı bir SS subayı olan Max Aue’nin gözünden olayların anlatılmış olması. Littell bu kitabında III. Reich’ın, sadece canavarlar ve sapkınlarla değil, aynı zamanda Nazizmin etrafında toplu bir deliliğe doğru ilerleyen sıradan insanlarla dolu olduğunu gösteriyor bize. Yazar, okuyucuyu failin düşünüş biçiminin içine sokarak, onunla huzursuz edici bir empati kurmasını sağlıyor. Merhametliler, 6-7-8 Mayıs’ta Uniq İstanbul’da tiyatroseverlerle buluşacak. Oyunun 7 Mayıs günü yapılacak gösteriminden sonra yönetmen Guy Cassiers ile bir söyleşi de gerçekleştirilecek.
GİZLİ YÜZLER
Gizli Yüz kimlik üzerine kurulmuş, günümüzde geçen bir peri masalı. Genç bir fotoğrafçıyla hoş, esrarengiz bir kadın farklı şehirlerde çan kuleleri, çıplak ağaçlar, gece kulübü ve kamera görüntüleri arasında dolanırlar; düş ve gerçeğin tam sınırında… Yapımcı ve tiyatrocu Mesut Arslan, Gizli Yüz’de Nobel Ödüllü Orhan Pamuk’un yapıtından gerçeküstü film senaryosundan bir uyarlama yapıyor. Sahne tasarımcısı Erki De Vries’nin yaratıcı ışık koreografisinin yardımıyla Türkiye ve Hollanda’dan bir grup oyuncu karakterlerin gizli yüzlerini ortaya çıkarıyor. Böylelikle, sahnede gerçekleşmesi muhtemel öykülerle dolu etkileyici ve düşsel bir dünya beliriyor. Gizli Yüz 6-8 Mayıs’ta Moda Sahnesi’nde sahnelenecek.
Yazar Ferit Edgü’nün en çok okunana hikayelerinden biri olan Hakkâri’de Bir Mevsim, Yiğit Tuna’nın yönetmenliğini yaptığı O / Hakkâri’de Bir Mevsim adıyla bu yıl festivalde tiyatroseverlerle buluşuyor. O, kendini bir gün ülkenin doğusunda, bir dağ başında, Hakkâri’nin Pirkanis köyünde bulur. Geçmişine dair hiçbir şey hatırlamaz. Düş ile gerçek arasında yol alırken bir yandan orayı ve oradakileri tanımakta bir yandan da kendini var etme çabasındadır. Döngüsel bir biçimde kurulup parçalanan yollarda, O ve Onlar yaşar, ölür ve anlaşırlar. Sarı Sandalye, sahnelemede oyuncuların beden ve vokal sınırlarını sonuna kadar kullanırken, mekânı da olaylarla birlikte her defasında yeniden inşa ediyor.
Oyunu 5-6 Mayıs’ta Talimhane Tiyatrosu’nda izleyebilirsiniz.
KUVAYI MİLLİYE DESTANI
“Dörtnala gelip Uzak Asya’dan Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim.”
Nâzım Hikmet’in dev eseri, Kurtuluş Savaşı’nın büyük destanı; Ali Berktay tarafından sahneye uyarlanıp, Ayşe Emel Mesçi yönetiminde Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Okulu öğrencileri tarafından sahneleniyor. Meyerhold ve biyomekanik teknik konusunda yaptığı çalışmalar ve atölyelerle de tanınan yönetmen Ayşe Emel Mesçi’nin bu çalışması, şiir-tiyatro, Nâzım-Meyerhold, Meyerhold tiyatrosu-atölye çalışması gibi çeşitli etkileşim süreçlerini bir araya getirme özelliğini taşırken; şiir-tiyatro ilişkisinin sahnesel karşılıklarının aranması anlamında da çok değerli bir malzeme sunuyor. Kuvayı Milliye Destanı, festival kapsamındaki gösterimlerini 18-19 Mayıs’ta Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde gerçekleştirecek.