Mimesis Haber / İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 20. İstanbul Tiyatro Festivali, son haftasında da tiyatroseverlere dopdolu bir program sunuyor.
Christian Rizzo İstanbul’dan ilham aldığı gösterisi ‘gerçek hayattan alınmıştır’ ile festivalde
Christian Rizzo’nun 2004 yılında İstanbul’da bir festivalde izlediği bir halk dansının anılarından esinlenerek yarattığı gerçek hayattan alınmıştır (d’après une histoire vraie), Avingon Festivali’nin ana programına daha önce Sakınan Göze Çöp Batar isimli projesi ile katılan Kerem Gelebek’in de aralarında bulunduğu sekiz dansçı tarafından sahnelenecek. Dansın toplumlarla nasıl bir ilişki kurduğunu ve hareketlerin insanları birbirine nasıl bağladığını inceleyen Rizzo, gerçek hayattan alınmıştır’ın koreografisini canlı müzik eşliğinde enerjik modern dans hareketleri üzerine kurguluyor.
Dünyaca tanınan koreograf Christian Rizzo, bir rock grubunun üyesiyken 1996 yılında şans eseri katıldığı bir seçmede Fransız dansçı ve eğitmen Mathilde Monnier’in çok beğendiği bir performans sergiler. Rizzo’nun hayatı bu elemelerin ardından bambaşka bir yöne doğru seyretmeye başlar. Kısa süre sonra kendi performanslarını, dans enstalasyonlarını yazmaya ve yönetmeye başlayan Rizzo, 1997 senesinde kendi dans topluluğu olan l’association fragile’i kurdu. Tüm koreografilerinde gerçek insanlar ve gerçek hayat hikâyelerinden etkilendiğini ifade eden Rizzo, bugün Avrupa kültür-sanat dünyasının en önemli kişiliklerinden biri olarak anılıyor. 90’lardan bugüne kadar Mathilde Monnier, Herve Robbe, Mark Tompkins, Georges Appaix ve Vera Mantero gibi sanatçı, koreograf ve dansçılarla çalışan Rizzo, koreografilerinin yanı sıra, operaların ve dünyaca ünlü sanatçıların sergilerinde gerçekleştirdiği enstalasyon ve dans gösterileri ile de tanınıyor.
Christian Rizzo ile 1990’ların ikinci yarısında öğrenciyken tanışan Kerem Gelebek, CNCD of Angers’da eğitim almış bir dansçı. Birlikte sıkı bir bağ kuran Rizzo ve Gelebek’in bugüne kadar beraber yaptığı tüm işler büyük ilgiyle karşılandı. Sürgün üzerine yazılan bir şiirden yola çıkarak sahneledikleri “Sakınan Göze Çöp Batar” adlı 50 dakikalık performansları Avignon Festivali’nde büyük ilgi gördü ve festivalin ana programında sahnelendi. Ayrıca ikilinin bir sonraki çalışması Avignon Festivali tarafından desteklendi ve 2012 yılında festival kapsamında sahnelendi.
Canlı müzik eşliğinde sekiz erkek dansçının sahneleyeceği gerçek hayattan alınmıştır, 20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin en iddialı yapımlarından biri. Dans performansı, Türk Tuborg A.Ş. sponsorluğunda, Fransız Kültür Merkezi ve Zorlu PSM işbirliğiyle, 26 ve 27 Mayıs’ta 20.30’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde olacak.
Festival bitmeden…
- Shakespeare’in Ölümleri Tek Bir Oyunda
Shakespeare’in Bütün Ölümleri (The Complete Deaths) adlı yapımda Shakespeare oyunlarında, sahne üzerinde gerçekleşen yetmiş beş ölüm İngiltere’nin ‘en yetenekli dört soytarısı olan Spymonkey topluluğu tarafından canlandırılıyor. Oyuncular, “bütün ölümleri” bazen uzatarak, bazen altını üstüne getirerek, bazen dokunaklı, bazen müzikal ve her daim deli dolu bir şekilde aktarıyor. Ölümünün 400. yılında Shakespeare’e ağırbaşlı, kasvetli ve hayli komik bir saygı duruşu niteliğindeki oyunu Tim Crouch yönetiyor. Oyun, 24, 25 ve 26 Mayıs’ta 20.30’da British Council İstanbul sponsorluğunda Moda Sahnesi’nde olacak.
- Festivalde son haftanın yerli yapımları
Festivalde bu hafta ayrıca; Elif Şafak’ın bir dönem çok tartışılan romanından uyarlanan, 1915 yılında yaşanan olayları Türk ve Ermeni kökenli iki aile arasındaki ilişkiler üzerinden inceleyen Baba ve Piç oyunu Mehmet Ergen rejisi ile sahneleniyor. Dünün seçkinleriyle bugünün kazananları arasındaki çatışmayı ve her devrin kaybedenlerinin hikâyesini anlatan, Ceren Ercan’ın yazıp Mark Levitas’ın yönettiği Köpeklerin İsyan Günü, Shakespeare’in ünlü oyunlarından Macbeth ve hissettikleri eksiklikleri doldurabilmek için sürekli sanata yaklaşan dört farklı karakterin öyküsünü anlatan, Çehov’un klasikleşen eserlerinden, Martı da izleyicilerle buluşacak oyunlar arasında yer alıyor. Zeki bir komedinin hüzünle buluştuğu Vanya, Sonya, Maşa ve Spike da festivalin son haftasında sahnelenecek oyunlar arasında yer alıyor.
- Festivalin son oyunu Şahika Tekand imzalı “Godot’yu Beklerken”
Festival, yoğun ilgi üzerine daha önce biletleri hızla tükenen ve festivalin açılış oyunu olan, yönetmenliğini Şahika Tekand’ın yaptığı ve Studio Oyuncuları’nın sahneleyeceği, Samuel Beckett’in en önemli tiyatro metinlerinden biri olan Godot’yu Beklerken oyunu ile sonlanıyor. Şahika Tekand, oyunda beklemek eylemi ve beklenti, umut etmek ve umutsuzluk, varolma arzusu ve varolmaya mahkûmiyet kavramlarını, doğuşla vadedilen geleceğin sonluluğunun yarattığı akıl dışılık ve bunu akla uygun kılmak üzere verilen çaresiz uğraşıyı ifade eden bir düzen kuruyor. İstanbul Tiyatro Festivali oyunun ortak yapımcılığını üstleniyor. Onur Berk Arsalanoğlu Cem Bender, Sedat Kalkavan, Nilgün Kurtar, Mehmet Okuroğlu, Yiğit Özşener’in rol aldığı oyun, 28 Mayıs’ta 20.30’da Uniq İstanbul’un desteğiyle Uniq Hall, Uniq İstanbul’da bir kez daha seyirciyle buluşuyor.
Festival Biletleri
- İstanbul Tiyatro Festivali biletleri Biletix satış noktaları, Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), Biletix web sitesi (www.biletix.com), Ana gişe İKSV’den (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe Pazar günleri kapalıdır) temin edilebiliyor. Biletler, gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânındaki gişeden de alınabiliyor. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %25’e varan özel indirimlerden yararlanabiliyor.
- İstanbul Tiyatro Festivali programı ve etkinlikleriyle ilgili tüm gelişmeler sosyal medya kanallarının yanı sıra AppStore ve Google Play’den indirilebilen İKSV Mobil uygulamasından da takip edilebilir.