Tiyatro Avesta yapımı Cuma Boynukara’nın yazdığı ve Aydın Orak’ın yönettiği Bêkêr/Beceriksizler oyunu 10 Mayıs Diyarbakır’da dünya prömiyerini yaptı. Oyun 16 Mayıs Siirt, 17 Mayıs Şırnak, 18 Mayıs Bitlis’te sahnelenecek.
Aydın Orak’ın Kürtçeye çevirip yönettiği Bêkêr/Beceriksizler oyunu 10 Mayıs Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’nda 17.00 ve 20.00 seanslarıyla seyirci karşısına çıktı. Peri Adalmış, Remzi Pamukçu ve Aydın Orak’ın rol aldığı oyun 10 Mayıs Diyarbakır gösteriminden sonra sırasıyla 11 Mayıs Bingöl, 12 Mayıs Nusaybin, 14 Mayıs Viranşehir’de sahnelendi.
Bêkêr/Beceriksizler oyunu 16 Mayıs Siirt, 17 Mayıs Şırnak, 18 Mayıs Bitlis’te sahnelenecek.
Oyunda kendini öldüremeyen iki ‘beceriksiz’ insanın varoluşsal sorunları absürd bir dille sahneleniyor. Hayatlarına sonradan dahil olan bir kadın, arafta yaşamayı seçen bu iki insanı derinden sarsar. “Kendimize kurduğumuz bu dünyada, kaçtığımız dünyadan en küçük bir olumsuz alışkanlık olmamalı” diyen bu ikili gitmek ve kalmak arasında bocalar.
Tiyatro Avesta
Tiyatro Avesta 2003 yılında Aydın Orak öncülüğünde kuruldu. Grup oyunlarını Kürt dilinde sahneye koyar. Onuncu yılına giren Avesta şimdiye kadar tüm oyunlarını Kürtçe sahneledi. Dünya klasiklerinin Kürt tiyatrosuna kazandırılmasının yanı sıra Kürt kültürünün değer atfettiği kişi ve olayları sahnesinde yer verir. Ve bu amaç çerçevesinde bundan sonraki çalışmalarını ileriye dönük taşımayı hedeflemektedir. Daha çok prodüksiyon tiyatrosu gibi hareket eden Avesta, teatral ve politik olarak inandığı eserleri sahnesine taşır. Avesta Kürt Tiyatrosuna katkı sunabilecek ve bu teatral yolculukta beraber yürüyecek herkese şeffaf bir politika ile yaklaşmaya devam ediyor. Bu konuda gerek kendinden önceki deneyimlerden yararlanmayı, gerek kendi deneyimlerine genç tiyatrocuları ortak etmeyi ilke edinmiştir.
2005’te Gogol’un Rojnivîska Dînekî/Bir Delinin Güncesi oyununu Aydın Orak’ın çevirisiyle sahneler. Yurtiçi ve yurtdışında dört yıl boyunca sahneler. 2008’e kadar devam eden oyun Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali’nin yanı sıra İstanbul, Mersin, Diyarbakır, Batman, Viranşehir, Kızıltepe, Nusaybin, Cizre, Silopi, Şırnak, Hakkari, Yüksekova, Erbil, Stockholm gibi yerlerde sahnelendi. 2007’de Aziz Nesin’in Tu Ne Gara Yî/Sen Gara Değilsin oyununu Kürtçeye çeviren grup, oyunu Turgay Tanülkü rejisiyle sahneye taşır. Yine Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali ve İstanbul, Batman gibi yerlerde sahnelendi. 2008’de Cihan Şan’ın yazdığı Musa Anter’in yaşamını anlatan Araf/İki Ülke Arasında adlı tek kişilik oyunu Aydın Orak yönetip oynadı. Araf İsveç, Avusturya, İsviçre, Almanya ve Türkiye’nin birçok il ve ilçesinin yanı sıra Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde sahnelendi. Araf, XI. Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nce Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü alır ve Tiyatro Tiyatro Ödülleri’ne aday gösterilir. Araf sahnelenmeye devam ediyor.
2009’da Harold Pinter’in Zimanê Çiyê/Dağ Dili ve Mehmed Uzun’un Mirina Egîdekî/Bir Yiğidin Ölümü adlı iki ayrı eseri Mirina Zimanekî/Bir Dilin Ölümü adıyla Aydın Orak’ın rejisiyle sahneler. 2012’de Aydın Orak’ın yazdığı ve sınırların anlamsızlığını konu edinip kapan metaforuyla sahnelenen Daf/Kapan oyunu ilk kez 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenir. Sezon boyunca sahnelenen oyun, 17. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali’nde sahnelendi. Daf’ın sahnelenmesi devam ediyor. 2014’de Aydın Orak’ın yönetip oynadığı Actor adlı oyun Avustralya’nın Sydney, Melbourne ve Perth şehirlerinde dünya prömiyerini yaptı. 19. İstanbul Tiyatro Festivali ve birçok yerde sahnelendi. Bu oyunun sahnelenmesi devam ediyor.