Mimesis Haber / Bu sene dördüncüsü düzenlenecek olan ve bugüne kadar toplamda 10.000 kişiye ulaşan Festival408, Türkiye’nin ilk çağdaş performans sanatları festivalidir. Sahne önünde ve sahne arkasında yer alan öğrencilerin kolektif bir biçimde ürettikleri bu festival, performans sanatları alanında yenilikçi, öncü ve sürekliliği olan projelerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi ve Sahne Sanatları öğrencileri tarafından hazırlanan Festival408, Türkiye’nin ilk çağdaş performans sanatları festivali olarak bu sene dördüncü kez 10-12 Mayıs 2015 tarihleri arasında santralistanbul Kampüsü’nde ve Salon IKSV’de gerçekleştirilecektir. Ayrıca Festival408, sahne önünde ve arkasında yer alan öğrencilerin sene boyunca kolektif bir şekilde düşündükleri, tasarladıkları ve ürettikleri bir etkinliktir.
Festival408 kapsamında üretilmiş olan işler, seneler içerisinde İstanbul’un performans sanatları hayatına yeni bir renk katan uzun soluklu projelere dönüşmüştür. Fuat Mete’nin yazdığı Iska, Krek Tiyatrosu’nda Berkun Oya’nın kendi projeleri dışında yönettiği ilk iş olmuştur. Burcu Halaçoğlu ve Cansu Başlılar tarafından yönetilen ve yazılan Teklif, Harbiye’de bir apartman dairesinde halen sahnelenmekte ve mekana özgü bir oyun olarak büyük ilgi toplamaktadır. Cemil Can Yusufoğlu’nun, Demek istediğim şeyi anlatabiliyor muyum? adlı tek kişilik performansı Avrupa’da birçok ülkede sahnelenmiştir ve sahnelenmeye devam etmektedir. Caner Omur da Festival408 için ürettiği stand-up gösterisini İstanbul’un çeşitli mekanlarında halen yapmaktadır.
Festival408’de bu sene de danstan video performansa, enstalasyondan performatif bir akşam yemeğine alanında özgün ve öncü işler sahnelenecektir. Göker Yıldız’ın Elips adlı multidisipliner performansında hikaye anlatıcısına, bir performansçı, bir street artist ve bir müzisyen rehberlik ediyor. Bu hikayede kimlikler, isimler, benlikler silikleşirken, büyük resim somutlaşıyor. Leyla Toprak, Uzak mı… adlı video performansında yıkıntılar arasında dolaşan hikayeler anlatıyor. Eyüp Büyükkelleci’nin, İzler adlı video performansında bedenin kimi zaman toplumsal kodlarına, kimi zaman ise bilinçaltında kalan derinliklere temas ettiğine tanıklık ediliyor.
Festival408’deki performanslarda bu sene insanın iç dünyasına olan yolculuğunu anlatan işler ön plana çıkıyor. Kübra Şahri’nin Radial performansı, astrofizikçi Neil deGrasse Tyson’ın evren ve insan üzerine düşüncelerinden ilham alıyor. Gökçe Sürmen, Zaaf adlı video performansında insan zaaflarına; Melisa Pek, Sen Kimsin? adlı video art enstalasyonunda insan egosuna; Eribe Sonsal, Rahim adlı performansında insanın kök ve aidiyetine odaklanıyor. Ruhan Rukiye Yanmaz’ın İnsan Terbiyecisi adlı performansıyla insanın içindeki farklı seslere kulak veriyor. Cansu Kul, Döngü adlı performansıyla insanın doğuşundan oluşuna yolculuğunu anlatıyor. Festival408’in seyirci etkileşimli işleri ise İnsel Birinci’nin metropoldeki karşılaşmalarımızı irdeleyen Söyleyemediklerimiz adlı interaktif enstalasyonu ve Zeynep Gürbüz’ün seyirciler için hazırladığı akşam yemeği Davet’idir.
Festival kapsamında gerçekleştirilen tüm etkinlikler ücretsiz ve katılıma açık. Davet, Söyleyemediklerimiz ve Sen Kimsin? adlı projeler 10 Mayıs 2015 santralistanbul Kampüsü’nde, diğer etkinlikler 11-12 Mayıs 2015 tarihinde Salon IKSV’de gerçekleşecektir.
İletişim
http://www.festival408.com
facebook: festival408
instagram: festival408
twitter: @festival408