Mimesis Haber / Tiyatro Ne Ki bu ay, “Sınır İhlali” adında, bizi hayattaki farklı noktaları sorgulamaya iten bir oyunla sahnede. Merve Engin’in yazarlığını yaptığı “Sınır İhlali”, alternatif görünen muhalif yapıların da sistemik arazlara kendini kaptırabileceğini gözler önüne seriyor.
Yazarlığını yaptığı “Sınır İhlali” Merve Engin’in kalemi eline aldığı ilk metin değil. Tiyatroyu bir araç olarak gördüğünü, kendini yazarlıkta çok yetenekli görmese de söylemek istediklerini samimi ve kestirme yoldan bu sayede yapabildiğini belirtiyor Engin. Üstelik çoğunlukla tek kişilik oyunlarıyla gördüğümüz Engin, bu kez beş kişiden oluşan bir kadroyla karşımızda.
Oyun, ağırlıklı olarak bir motelde geçiyor. Cemre, içinde bulunduğu devlet karşıtı anarşist bir yapının kendisini ele vermesiyle birlikte artık hayata başka türlü bakmaya başlamıştır. Bir zamanlar yürekten inandığı bu yapının aslında devlet gibi kendi içinde hiyerarşilerinin olduğunu ve kendisinin de bu yapı içinde bir kukla olduğunu anlamış ve yapılan bu haksızlığı sorgulamak için İstanbul’a dönmüştür. Bu süreçte uzun zaman boyunca beraber çalıştığı örgüt arkadaşı ile yeniden sık sık görüşmeye başlar ve onu da bu konuda uyarmaya çalışır. Diğer yandan ona anlatamadığı sıkıntılarını, hayal kırıklıklarını moteldeki sıradan, zararsız görünen bir kadına açmaktadır. Fakat Cemre ilerleyen zamanda kimseye güvenmemesi gerektiğini öğrendiğinde her şey için çok geç olacaktır.
Oyunda, muhalif olma adı altında sistemin başka renkte ve isimde devamlılığını sağlayan bu yapılara dair çeşitli eleştiriler sunuluyor. Cemre, hiyerarşik ve sığ bir yapıya dönüşen bu örgüte karşın nasıl bir alternatif bulacağını ise oyun boyunca kestiremiyor. Tek perdelik “Sınır İhlali”, 70 dakika boyunca iç ve dış dünyamızın sınırlarına dair çeşitli soruları beraber sormak için Aralık ayı boyunca cumartesileri Sekizinci Kat’ta bizleri bekliyor.
Müge Uyar / Mimesis Haber
1 Yorum
Yakın zamanda izlediğim en güzel en anlamlı bir oyundu.Tüm ekibi kutluyorum.Başarılarının devamını diliyorum.