Mimesis Haber / Radikal gazetesinin yayın koordinatörü ve yazarı Ezgi Başaran’ın yazdığı bir yazıya erişim, yayınlandıktan bir gün sonra İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından, Radikal’e tebliğ dahi edilmeden engellendi.
Radikal gazetesindeki habere göre; Ezgi Başaran’ın, Radikal’de 30 Eylül Salı günü yayınlanan, “Dingoların bilim dünyasından acıklı haberler ” başlıklı yazı İTÜ rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın üniversitedeki bazı uygulamalarını ele alıyordu. Rektör Karaca, Soma’da 12 Mayıs 2014 günü meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği faciadan bir hafta önce bu madenin sahibi olan şirkete plaket vermiş; Gezi Parkı gösterileri sırasında hayatını kaybeden gençler için yapılan fidanlığı okul tatildeyken söktürmüş; kampüsteki güvenlik görevlisi sayısını artırmış; idari ve akademik personele, soruşturma, sürgün ve işten atma gibi uygulamalar yapmış, onun döneminde okulun adı bir ‘GDO’lu pirinç’ skandalına karışmıştı.
Başaran, bu iddia ve uygulamaları dile getirdiği yazısında Prof. Dr. Karaca’nın ‘hükümete makbul görünmek’ çabası içinde olduğunu dile getirmişti.
Radikal’deki haber şöyle devam ediyor;
İnternet kullanıcılarının bu yazıya erişimi, yayınlandıktan 1 gün sonra, 1 Ekim Çarşamba günü akşam saatlerinde engellendi. Ancak bu engellemeye ilişkin Radikal gazetesinin editöryal ve hukuki yetkililerine hiçbir uyarı ve bilgilendirme yapılmadı. Yazının sansürlenmesine ilişkin süreç ise ancak İTÜ’nün web sayfasından öğrenilebildi. İTÜ rektörü Prof. Karaca, Ezgi Başaran’ın “241 yıllık İTÜ’nün itibarını yerle bir ettiği” gibi ifadeler içeren uzun bir açıklama yayınlamıştı. İTÜ24 adlı yine üniversite bünyesindeki sitede ise Radikal’deki yazıya ‘dava açıp kazandığını’ öne sürüyordu.
Olay şöyle gelişmişti:
İTÜ rektörü Prof. Mehmet Karaca “Dingoların bilim dünyasından acıklı haberler” başlıklı yazıyla ilgili 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurmuş; mahkeme derhal karar alarak İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne faks çekmiş: bu faks yine derhal işleme konmuş ve yazıya erişim “süresiz” olarak engellenmişti.
Gazetenin avukatları mahkemenin engelleme kararına ilişkin yasal itiraz başvurularını gerçekleştirdiler.
İnternette içerik bilgilerinin engellenmesini kolaylaştıran ve yetkiyi İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne veren yasal düzenleme, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasından sonra çıkarılan ilk torba yasada yer almış ve yine Erdoğan tarafından derhal onaylanmıştı. Aynı yasa Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül tarafından iki maddesinin yeniden görüşülmesi talebiyle TBMM’ye geri gönderilmişti.